Verden

Jeb Bush har penger og mektige venner, men han finner ikke velgere

(JACKSONVILLE/Aftenposten): Ingen har mer penger i kampanjekassen. Ingen har flere mektige støttespillere. Så hvorfor mislykkes Jeb Bush fullstendig i den amerikanske valgkampen?

Jeb Bush var forventet å bli en soleklar favoritt blant republikanernes presidentkandidater, men foreløpig sliter han med å vinne tillit hos velgerne. BRIAN FRANK

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

selfie_jacksonville01.jpg

– Jeg kan fikse det!Jeb Bush, mannen som lenge var en klar favoritt til å bli republikanernes presidentkandidat ved valget i 2016, har fått et nytt slagord. Det korte og konsise «Jeb!» har nå fått følge av «Jeb can fix it».

Mandag luftet han det nye fremstøtet for rundt 150 ansatte ved forsvarsprodusenten Kaman i Jacksonville i Florida, delstaten der han var guvernør fra 1999 til 2007.

– Vi fikset det som ikke fungerte her i Florida. Og jeg skal gjøre det samme i Washington når jeg er president, fortalte han tilhørerne, som klappet høflig tilbake fra plaststolene som var plassert på betonggulvet i fabrikklokalene.

John Ellis «Jeb» Bush (62) har mye han må fikse. Aller først på listen står hans egen kampanje.

Det er sjelden et godt tegn når moren din må gå offentlig ut og avkrefte at du er kjedelig. Her er

Les også

fire tegn på at han er søvndyssende - og ett som hinter om at han kanskje er i ferd med å våkne opp.

Har 850 millioner kroner på bok

Tre måneder før det første nominasjonsvalget, som holdes i Iowa, er det nemlig mye som får alarmklokkene til å ringe.

 • Nasjonale meningsmålinger viser at han har støtte fra rundt 6,6 prosent av de republikanske velgerne.
 • I Iowa ligger han nå nede på en sjetteplass, ifølge den siste målingen der.
 • I forrige uke måtte han kutte valgkampbudsjettet sitt med 40 prosent.
 • Han har skuffet stort i de tre debattene han har deltatt i.

Jeb Bush talte for rundt 150 ansatte ved Kaman-fabrikken i Jacksonville, Florida på mandag. Da Aftenposten spurte om han angret på angrepet mot Marco Rubio i debatten i forrige uke, svarte han: "Nei. Absolutt ikke." KRISTOFFER RØNNEBERG

Selv det nye slagordet ble umiddelbart latterliggjort i sosiale medier. Hashtaggen #jebcanfixit ble en slager på Twitter da folk begynte å bruke det for å mobbe Bush i stedet for å hylle ham:

Kommentatorer fra alle politiske skyttergraver er uvanlig enige akkurat nå: Bush er i ferd med å mislykkes.

Og det på tross av at han (og organisasjoner som støtter ham) har samlet inn mer penger enn hva noen andre kandidater har gjort. Støtteorganisasjonene hans har fortsatt nærmere 100 millioner dollar (850 millioner kroner) på bok.

Bush har også støtte fra flere i den politiske eliten enn noen av konkurrentene. 37 ledende republikanere har gått ut offentlig og sagt at de støtter ham. Og han er bror av én tidligere president og sønn av en annen.

Hvordan kan en kandidat med så mye penger og så sterk støtte fra etablissementet mislykkes så grundig, så tidlig?

– Eliten ser etter et alternativ

– Han er rett og slett ikke en god kandidat. Og da hjelper det ikke med penger, uansett hvor mye du har, sier Brent Bukowsky, som jobbet i flere tiår for en lang rekke politikere i Washington og som nå skriver kommentarer for avisen The Hill.

Bukowsky, som selv er demokrat, tror Bush og den politiske eliten i Washington undervurderte det enorme politikerhatet som har bygget seg opp på grasrotnivå de siste årene og som gjør at mange velgere trekkes mot ikke-politikere som Donald Trump og Ben Carson.

– Bush representerer fortiden. Han passer ikke inn i en moderne valgkamp. Donorene hans ønsker seg en konservativ kandidat som kan vinne valget om ett år, og det viser seg nå at Bush ikke fremstår som en vinnertype, sier han.

– Han har ikke levert på det nivået mange nok hadde forventet. Alle trodde jo at han skulle være av et annet kaliber enn broren sin, og så viser han seg å være veldig lite overbevisende. Det har nok vært en stor strek i regningen for eliten, sier han.

Både Melby og Bukowsky tror at mektige republikanske politikere og rike donorer nå ser seg om etter et alternativ til Bush for å fylle rollen som etablissementets utvalgte kandidat.

Aftenposten Verdens podkast drøfter hvor presidentkampen står nå, ett år før valget. Hør den direkte i avspilleren under eller ved å finne _«AftenpostenVerden»**SoundCloud eller i Itunes. Der kan du også abonnere på podkasten, og få neste sending levert rett i mobilen. Du kan også følge podkasten i vår RSS-strøm.**_

Bush til Aftenposten: – Angrer ikke på Rubio-angrep

Marco Rubio er den mest sannsynlige til å overta. Denne uken kunngjorde milliardæren Paul Singer, en av de aller viktigste republikanske donorene, at han støtter Rubio. Og mandag gjorde Colorado-senator Cory Gardner det klart at han også er med på laget.

– Rubio er ung og latinamerikansk. Det er to store fordeler. Nå er alles øyne rettet mot ham. Spørsmålet er om han klarer å fremstille seg selv som visjonær og fremtidsrettet eller om han ender opp med å virke uerfaren og naiv, sier Bukowsky.

I debatten i forrige uke valgte Bush å kritisere Rubio for å ha brukt mer tid på kampanjen sin enn på jobben som senator. Rubio, som virket forberedt på angrepet, klarte å svare på en måte som fikk Bush til å fremstå som den klare taperen i ordvekslingen. I ettertid fikk Bush mye kritikk for å ha valgt å rette skytset mot sin tidligere protesjé fremfor å angripe Trump eller Carson.

Aftenposten spurte Bush i Jacksonville om han nå angrer på Rubio-angrepet.

– Nei, absolutt ikke, svarte han.

Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Artister skal vinne avgjørende velgergruppe for Clinton

 2. VERDEN

  Trump trekker frem disse tre som toppkandidater i jakten på en visepresident

 3. VERDEN

  Flere republikanske tungvektere sier de vil stemme på Clinton

 4. VERDEN

  Milliardærer dropper Trump, gir stort til andre kandidater

 5. VERDEN

  Stadig flere republikanere forlater Trump

 6. VERDEN

  Bush gjør narr av seg selv - og valgkampen