Verden

- Vannet steg og steg. Plutselig var det så høyt at jeg måtte svømme

Ingrid Styrvold (49) måtte legge på svøm for å redde livet da vannmassene veltet inn over Sri Lankas østkyst i går morges.

  • Forf>

Reddet seg. Hjelpearbeider Ingrid Styrvold var på oppdrag for Redd Barna i Batticaloa på Sri Lankas østkyst da flodbølgen kom inn mot land i går morges. Hun kan sannsynligvis takke sin gode form for at hun kom seg fra det i live.— Vi sto og så at vannet kom, og så måtte vi bare løpe. Vannet steg og steg, og jeg løp og svømte, forteller Ingrid Styrvold på en ganske dårlig telefonlinje fra kontoret til det nordiske observatørkorpset på Sri Lanka (Sri Lanka Monitoring Mission, SLMM) som er utplassert i Batticaloa og flere andre steder for å overvåke den skjøre fredsavtalen i landet.- Vannet steg og steg veldig fort. Plutselig var det så høyt at jeg måtte svømme. Så kom det en ganske sterk strøm tilbake, forteller hun forbausende rolig.- Da må det vel ha oppstått en ganske kritisk situasjon?- Selv følte jeg ikke at den var så kritisk, siden jeg klarte å holde meg fast i et tre og kom meg opp på et rekkverk der det sto en annen kvinne. Jeg var ganske bekymret for at det skulle komme en ny flodbølge, men det gjorde det jo ikke, sier Styrvold.

Deltok i redningsarbeidet

Hun forteller at hun ble der hun hadde søkt tilflukt til vannet hadde trukket seg tilbake såpass at hun kunne komme seg inn til sentrum av Batticaloa. Der tok hun del i arbeidet med å hjelpe de mange som er blitt rammet av flodbølgen langs Sri Lankas kyst. Hun selv arbeidet med administrasjon i byen, mens lokalt ansatte kjørte rundt for å hente skadede, drepte og folk som trengte å komme i sikkerhet. Da Aftenposten fikk tak i Styrvold på telefon i går kveld, var det blitt kveld og mørkt i Sri Lanka, og hun hadde tatt opphold i huset til observatørkorpset SLMM, som ligger tryggere til i forhold til eventuelle nye flodbølger.Hun forteller at hun merket at det ristet cirka klokken 05 30 lokal tid i går morges, og at hun da tenkte at dette kunne være et skjelv. Men etter det forløp alt som normalt frem til 09 05, da vannet begynte å stige. De fikk ingen varsler på forhånd om at en katastrofe ville skje.En britisk venninne av Ingrid Styrvold ble ført langt av sted da vannmassene kom inn over kysten, men hun klarte til slutt å redde seg inn i andre etasje i et hus, forteller Styrvold, som har vært på Sri Lanka i ni måneder.Selv var Styrvold antagelig bedre forberedt enn de fleste da ulykken rammet. Hun er i meget god fysisk form og jogger hver eneste morgen, forteller beredskapsansvarlig Eva Torill Jacobsen i Redd Barna.

Mange døde

Kystområdene ved Batticaloa er nå sterkt preget av flodbølgen. Langs kystlinjen er veldig mange hus ødelagt, og skog og kratt er blitt blåst innover av vannet.- Det ser nesten ut som et jordskjelvområde, sier fredsobservatør Elisabeth Settensdal fra SLMM.Det som ble opplyst lokalt i Batticaloa i går kveld, var at det var 285 omkomne og mange skadede. Det antas at tallet på omkomne kommer til å stige. Mange av de omkomne er barn.- En av våre lokalt ansatte, en kvinne, har mistet et barn, forteller Eva Torill Jacobsen. - Det skal ha vært ei seks år gammel jente.De som ble hardest rammet var de som bodde langs de vakre strendene, mange av dem fattige fiskere.Mange av dem som er rammet av katastrofen har nå søkt ly i skoler og andre offentlige bygninger. De fryktet i går at de skulle bli rammet av flere flombølger.- Folk her trenger å komme i sikkerhet og få husly. De trenger mat og drikke, sier Settensdal. Hun sier SLMM kommer til å stille det de har av utstyr til rådighet for hjelpearbeidet. Redd Barna sender i dag en ekstra hjelpearbeider fra Norge til Sri Lanka.

Les også

  1. Jordskjelv utløste dødsbølgene

  2. Turister får igjen pengene

  3. Mistet familien, gjenforent etter fem timer

  4. Laget enorm sprekk i havbunnen

  5. Ti nordmenn omkom i flodbølgene

  6. Varslingssystem kunne spart liv

<b>Hjelpearbeider. </b>Ingrid Styrvold.