Verden

Kr.F.-nettverk løste floken

Norsk-kashmirske Ali Khan var kontaktmannen og Dagfinn Høybråten megleren som brakte Magazinet og Islamsk Råd til enighet.

  • Forf>

Da Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk beklaget, og lederen for Islamsk Råd, Mohamed Hamdan, med 46 muslimske organisasjoner i ryggen, ga sin tilgivelse, var det på bakgrunn av én uke med intense forhandlinger. Sentrale bakmenn har vært Kr.F.-leder Dagfinn Høybråten, som har vært megleren som har fått partene til å forstå hverandre, og Kr.F.-medlem Ali Khan, norsk-kashmireren som fungerte som kontaktperson til det muslimske miljøet. Både fra Islamsk Råds side og fra Magazinet bekreftes det overfor Aftenposten at Khan, som også er leder for Kashmirsk Råd i Skandinavia, har vært en viktig kanal. Det hele startet tirsdag denne uken, da Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk og hans støttespiller Vegard Kobberdal tok kontakt med Ali Khan. Han tok på sin side kontakt med personer innenfor Islamsk Råd, som også tidligere skal ha ønsket kontakt med Magazinet. De sa derfor ja til et møte.

En troende mann.

Begge parter kunne tenke seg å benytte Kr.F.-leder Dagfinn Høybråten som megler. Khan kjenner ham fra før, gjennom flere år som stemmesanker for Kr.F. i innvandrermiljøene, og fikk bragt Høybråten inn i samtalene.— Dagfinn Høybråten har hatt kontakter med muslimer i mange år. Han er selv en troende mann, og forstår begge parter. Derfor har han kunnet megle på en meget klok og forsvarlig måte, sier Khan.

Møtet på Bristol.

Dagen etter, på onsdag, skjedde det første møtet ansikt til ansikt mellom Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk og Islamsk Råds leder Mohammed Hamdan. Til stede var også Dagfinn Høybråten og Ali Khan.Tonen skal ha vært god mellom Selbekk og Hamdan fra første stund. Magazinet-redaktøren skal da ha gitt uttrykk for at han fryktet for hvordan det kunne bli i fremtiden for innvandrerne i Norge, og at han ikke ønsket å medvirke til at det skulle bli noe vanskeligere. Hamdan reagerte positivt på Selbekk uttalelser, og møtevirksomheten fortsatte. Det var klart at begge parter ville ha en løsning, men ikke for enhver pris. For tilretteleggerne gjaldt det å sørge for en atmosfære av respekt og forståelse, og at man kom i havn når man var på sporet av en løsning. I løpet torsdag og natt til fredag kom de to partene til en enighet, og Islamsk Råd fikk så godt som hele det organiserte muslimske Norge til å stille seg bak en godtagelse av beklagelsen fra Selbekk.

Les også

  1. - En historisk forsoning

  2. Støre roser redaktør Selbekk

  3. Beklager trykking av tegningene

  4. - Be om unnskyldning!

Ali Khan var kontaktmannen og Dagfinn Høybråten megleren som brakte Magazinet og Islamsk Råd til enighet.