Dronning Elizabeth er død. Dette skjer nå.

Storbritannias lengstsittende regent er død. Nå settes en myteomspunnet operasjon i gang.

Dronning Elizabeth var utrolig populær og har vært et viktig symbol for Storbritannia i lang tid.

De første meldingene om at legene var bekymret for dronning Elizabeths helse, kom om formiddagen torsdag. Den høyst elskede regenten har vært et sterkt symbol for landet i rekordlang tid.

I løpet av torsdagen dro dronningens familie opp til residensen Balmoral i Skottland for å være sammen med henne.

Torsdag kveld kom dødsbudskapet. Nå starter en godt planlagt operasjon.

Les også

Dronning Elizabeth av Storbritannia er død

Operasjon London Bridge

Denne heter «Operasjon London Bridge». The Guardian har tidligere skrevet om hva som vil skje ifølge denne planen.

Idet hun døde, ble prins Charles konge. Den første personen til å håndtere nyheten var Sir Christopher Geidt, som er dronningens private sekretær. Han har kontaktet statsministeren, som nå er den nyvalgte Liz Truss. På en sikker linje har han gitt beskjed om at «London bridge is down», altså at London Bridge er nede.

Beskjeden har deretter gått ut til de 15 regjeringene utenfor Storbritannia, hvor dronningen også er statsoverhode, samt lederne i de resterende 39 samveldestatene.

The Guardian skriver at hun har vært død en god stund før verden fikk vite om det.

Dødsdagen vil internt bli omtalt som D-dagen. Dagene frem til hennes begravelse vil omtales som D-dagen+1 og så videre.

I og med dronningen døde på Balmoral, vil operasjon «Unicorn» bli igangsatt. Dette innebærer at kroppen hennes vil bli brakt til London med kongelig tog om dette er mulig. Hvis ikke vil operasjon «Overstudy» bli utløst, noe som betyr at kisten vil bli overført med fly. Statsministeren og ministrene vil delta på en mottagelse for å overta kisten.

– Det ventes folkemengder ved planoverganger og på stasjonsplattformer i hele landet – fra Musselburgh og Thirsk i nord, til Peterborough og Hatfield i sør – for å kaste blomster på toget som passerer, skriver The Guardian.

Trond Norén Isaksen er historiker og godt kjent med kongehuset i England. Han forklarer at det blir et tett program fra dronningen dør til begravelsen finner sted.

– I de 12–14 dagene før en statsbegravelse finner sted, vil hun ligge i en drapert lukket kiste i Wesminster Hall der sørgende kan besøke henne. Det vil så bli en gigantisk prosesjon med all pomp og prakt England kan produsere hvor kisten transporteres til Windsor Castle hvor hun jordfestes, sier Isaksen.

Hva skjer med tronarvingen når regenten dør?

Når dronningen nå er borte, vil kongen ta imot statsministeren i audiens.

Deretter vil det bli holdt en minnegudstjeneste i St Paul’s Cathedral. Neste morgen vil han bli utropt til konge. Kroningen vil skje senere.

På dag tre vil kongen starte på en rundreise i Storbritannia.

– Prins Charles skal frem til begravelsen holdes delta i minnegudstjenester rundt omkring i riket og ta imot parlamentets kondolanser, forklarer Isaksen.

Det har vært spekulert i om prins Charles ville skifte navn når han ble regent, som hans to mannlige forgjengere gjorde. Men torsdag kveld ble det klart at prins Charles tar navnet kong Charles III.

Hans kone, hertuginnen av Cornwall, blir dronninggemal Camilla. Dette var også Elizabeths ønske.

– Det er mitt «inderlige ønske» at Camilla blir kjent som dronninggemal når prins Charles blir konge, sa Elizabeth i forbindelse med sitt platinajubileum som monark i februar i år.

En rekke medlemmer av den britiske kongefamilien vil få nye titler. Prins William og hans kone Kate Middleton bli hertugen og hertuginnen av Cornwall. Dette er titlene Charles og Camilla har i dag.

Også nasjonalsangen bytter navn, og heter fra nå av «God Save the King».