Verden

USAs visepresident med hilsen fra Trump: NATO oppfyller ikke sine løfter

MÜNCHEN (Aftenposten): Europas lave forsvarsbudsjetter undergraver selve fundamentet for NATO-alliansen, hevder USAs visepresident Mike Pence.

USAs visepresident Mike Pence talte på München-konferansen
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

USAs visepresident Mike Pence innledet sitt innlegg her i München med å hilse fra president Donald Trump.

I tillegg understreket han at den nye administrasjonen i USA er en sterk støttespiller for de transatlantiske forbindelsene. Pence viktigste oppgave var å berolige forsamlingen etter president Trumps mange uttalelser, eller som statsminister Erna Solberg kommenterte talen:

– Den var en sterk erklæring om USAs tilknytning til Europa. Det var nok gjort fordi en hadde fått beskjed om at det var noen som var urolig, sier hun.

Dette var Pence første reise til Europa i egenskap av visepresident. Fra München skal han videre til Brussel for blant annet å ha møte med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Pence understreket at USA aldri vil glemme den støtten de fikk etter 11. september. Den eneste gangen NATO har utløst artikkel 5, som sier at et angrep på et land i alliansen er et angrep på hele alliansen.

Mer kritikk av manglende bevilgninger

Men Pence gjentok og utdypet den kritikken som Trump har kommet med overfor de europeiske NATO-landene.

Han kom med en kraftig advarsel til europeisk allierte og gjentok dermed signalene fra USAs forsvarsminister James Mattis.

– Det er på tide at europeiske land gjør mer for å nå NATOs mål om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, fastslo han og fortsatte:

– Mange land mangler et troverdig veikart for å oppfylle dette løftet.

– Løftet har vært uoppfylt for lenge. Det undergraver selve fundamentet for alliansen vår, sa han.

Må dele byrdene

Pence understreket at NATO-paktens artikkel 5, står støtt. Men pakten har også en artikkel 3 som sier at byrdene skal deles, påpekte han.

– Forsvaret av Europa krever en forpliktelse fra deres side like mye som fra vår, sa visepresidenten.

Ifølge programmet skulle det være muligheter for salen til å stille spørsmål til Pence, men det ble det ikke noe av.

Pence fikk langt på vei støtte fra NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg som i sitt innlegg understreket at det USA nå krever er det NATO vedtok på sitt toppmøte i Wales i 2014. Nemlig å øke forsvarsbudsjettene til 2 prosent av BNP innen 2024.

– Vi har stanset kuttene og budsjettene øker, selv om det er langt frem, sa Stoltenberg.

Statsminister Erna Solberg var blant tilhørerne da Pence kom med sin kritikk.

Norge truffet av kritikken?

– Norge har heller ikke et veikart som gjør at vi når 2 prosentmålet. Føler du deg truffet av Pence kritikk?

– Vi har en plan for opptrapping av forsvarsbevilgningene som tar oss nærmere 2 prosentmålet. Hvor stor veksten blir er avhengig av utviklingen av BNP. Jeg opplever at vi har et sterkt kart for å bygge opp norsk forsvarsevne fremover.

Norges forsvarsutgifters andel av BNP ligger i dag på litt under 1,6 prosent og ligger an til å holde seg på omtrent samme nivå frem til 2020, forutsatt at SSBs prognoser for BNP-vekst slår til.

 • Forsvarsminister James Mattis fikk ikke løfter om 2 prosent av BNP til forsvaret fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.
USAs visepresident Mike Pence og forbundskansler Angela Merkel på sikkerhetskonferansen i München.

Bistand og sikkerhet

Forbundskansler Angela Merkel holdt tale før Pence. Hun slo fast at Tyskland øker forsvarsbevilgningene, men viste til at det ikke bare er bevilgninger til militære som skaper sikkerhet. Hun nevnte, i likhet med en rekke andre europeiske ledere, bistand som viktig. Blant annet har EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker kommet med de samme signalene.

Solberg sier at Merkel kom med en påpeking av at USA ikke er god nok på bistand.

– Alle land bør nå FNs mål om 0,7 prosent av BNP. Vi bruker 1 prosent, sier Solberg og minner om at det å skape utvikling i Afrika bidrar til sikkerhet. Vi legger konflikt forebygging inn i bistanden, men vi trenger også forsvar, understreker hun.

Pence kom ikke bare med pengekrav til NATO-landene, men understreket at NATO må gjøre mer i kampen mot terror. I tillegg bli ledende i cyberkrig. Vektleggingen av kampen mot terror er ifølge Solberg en linje som USA har stått for lenge.

Signaler om Russland

På grunn av Trumps mer positive holdning til Russland og president Vladimir Putin, var det knyttet spenning til hva Pence ville si om Russland. I talen understreket den amerikanske visepresidenten at USA krever at Russland holder seg til Minsk-avtalen som skal stanse voldsbruken i Øst-Ukraina.

– Dere skal vite at USA vil holde Russland ansvarlig, selv om vi søker etter felles grunn som dere vet president Trump mener man kan finne, sa Pence.

NATO-kritikk fra Lavrov

Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov kritiserte NATO for å gjenskape en kald krig holdning, i stedet for samarbeid. Han minnet om at det ikke var Russland som innstilte samarbeidet i Russland-NATO rådet.

Lavrov kom inn på forholdet til USA etter valget av Trump og slo fast at det forholdet Russland ønsker til USA skal være preget av pragmatisme, gjensidig respekt, forståelse for vårt spesielle ansvar for global stabilitet.

Les mer om

 1. Erna Solberg
 2. Mike Pence
 3. USA
 4. Russland
 5. Donald Trump