Verden

Russisk parlamentsmedlem vil gjøre fotballvold til publikumssport

Hvis du er bekymret for voldelige hooligans under det kommende fotball-VM i Russland, har den russiske toppolitikeren Igor Lebedev en løsning: Gjøre organiserte slåsskamper lovlig.

Engelske og russiske fotballsupportere lagde kaos under EM 2016 i Frankrike. Før oppgjøret mellom de to landene var det krigslignende scener i Marseilles gater.
  • Erlend Tro Klette

Under EM i fjor måtte politiet bruke tåregass mot voldelige russiske og engelske fotballsupportere, mens UEFA truet med å utestenge England og Russland fra mesterskapet. Tilreisende norske fotballfans var opprørt over elendig EM-sikkerhet.

Neste år arrangeres VM i nettopp Russland. Da vil Igor Lebedev, parlamentsmedlem for LDPR og sønnen til partiets leder, få slutt på gatevolden – ved å gjøre det til en publikumssport.

Han har utarbeidet regler for det han kaller «draka», det russiske ordet for slåsskamp, med 20 ubevæpnede menn på hver sin side av en arena.

I en uttalelse på det nasjonalistiske partiets hjemmeside, uttaler Lebedev at tiltaket kan «snu tilhengernes aggresjon i en fredelig retning,» ifølge The Guardian.

  • Russisk høyreekstremist sendt hjem fra EM: Skal være med på å arrangere VM
Fransk politi tok i bruk tåregass under opptøyene i Marseille.

Ville gjøre et eksempel av britene

I tillegg til å sitte i det russiske parlamentet, er Lebedev også medlem av det russiske fotballforbundet, som skal arrangere det kommende verdensmesterskapet.

– Russland vil være en pionér i denne nye sporten, sier Lebedev. Han hevder også at tiltaket vil være et «eksempel» for engelske tilhengere, som Lebedev karakteriserer som «udisiplinerte og dårlige til å slåss.»

Samtidig forsikrer han at tilreisende fotballfans ikke vil være i fare under VM i Russland.

– Ikke én eneste turist har noen ting å frykte for å reise til landet vårt sommeren 2018.

Samme mann tvitret etter opptøyene i EM at «det er ingenting galt med fans som slåss,» og «bra gjort, stå på med det gode arbeidet,» ifølge BBC.

Tre russiske fotballsupportere ble dømt i den franske domstolen til fengsel i inntil to år for uroen i Marseille. 20 russere ble bortvist fra landet.

Les mer om

  1. Russland
  2. Fotball-VM
  3. UEFA