Her har 17 barn dødd av meslinger de siste månedene. Vaksinemotstandere og fattigdom har skylden.

Siden september i fjor er 17 barn døde av meslinger i Romania. Den siste var en ett år gammel jente fra den nordlige byen Satu Mare.

Romania har senket den anbefalte vaksinealderen fra ett år til ni måneder i håp om å slå meslingutbruddet tilbake.

Ingen av barna som døde av det smittsomme viruset, var vaksinert, sa den rumenske helseministeren Florian Bodog.

Siden februar i fjor er minst 3400 personer smittet. Året før ble det registrert bare syv tilfeller og ingen døde.

Siden september har utbruddet økt kraftig, melder lokale medier. Årsaken til utbruddet er fattigdom og vaksinemotstand, skriver nyhetbyrået AFP. Flere foreldre enn før nekter å vaksinere barna sine.

Ungarsk sykehus i karantene

Utbruddet i Romania kan ha ført til spredning også i andre land. Torsdag ble et sykehus i Ungarn satt i karantene etter at 12 av de ansatte ble smittet av meslinger. Her tror man viruset stammer fra nabolandet, skriver Balkaninsight.com.

Et utbrudd i Belgia kan også komme fra Romania, skrev Romanian Insider i februar.

Også i Tyskland øker antall meslingetilfeller igjen. Fra 1. januar til 1. mars ble det registrert 203 tilfeller, mot tilsammen 326 i hele fjor, skriver avisen Augsburger Allgemeine.

Les også

Ingeborg Senneset : Robert De Niro har gjort seg til vaksinemotstandernes nyttige idiot

Verdens helseorganisasjon anbefaler to doser meslingvaksine, den første ved ett års alder.

Anbefaler vaksine ved ni måneder

Den rumenske helseministeren Bodog ba inntrengende folk om å bli vaksinert: – Det er den eneste effektive måten å forhindre sykdom på.

I et forsøk på å begrense spredningen anbefaler Romania nå å vaksinere barna når de er ni måneder. Anbefalingen fra Verdens helseorganisasjon er på ett år for den første av to vaksinedoser. 95 prosent av befolkningen bør vaksineres for å hindre utbrudd.

Ifølge Bodog er det nå bare 80 prosent av rumenerne som får den første vaksinedosen og bare halvparten som får den andre. Religiøse organisasjoner og kjente mennesker har vært aktive i anti-vaksine-kampanjer nylig.

Men selv om vaksinemotstanden har økt i Romania, handler dette også om fattigdom og dårlig tilgang på helsetjenester.

Les også

Kjære foreldre. Dere blir løyet til

Ser sammenheng til smitte i andre land

European Centre for Disease Prevention and Control ser sammenheng mellom utbruddet i Romania og utbrudd i tre andre EU-land, men sier at mer forskning er nødvendig for å få mer nøyaktige opplysninger.

– Størrelsen og spredningen av den pågående meslingutbruddet tatt i betraktning, er sannsynligheten for å eksportere meslinger høy, heter det i en melding på senterets nettside.

Europa som helhet har gjort fremskritt i bekjempelsen av meslingvirus. Men Romania tilhører fortsatt risikolandene, sammen med Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia og Polen.

Senteret bekrefter at utbruddet i Romania har holdt på siden februar i fjor – og oppgir 3196 registrerte tilfeller.