Verden

Glede og sorg over at Uber legger ned i Danmark

Den nettbaserte taxitjenesten Uber legger ned i Danmark. Selskapets talsmann insisterer på at virksomheten ikke har truet ordinær drosjenæring.

Uber legger ned i Danmark.
  • NTB

Nedleggelsen, som trer i kraft 18. april, ble kunngjort på en pressekonferanse i København tirsdag formiddag. Ifølge selskapet er det den nye danske taxiloven som tvinger selskapet til å avslutte sin virksomhet i Danmark.

– Det er ikke nødvendigvis farvel til Danmark, men en beskjed om at vi ikke kan leve med den lovgivingen som et er på området nå, sier talsmann Kristian Agerbo, ifølge Politiken.

– Konklusjonen i dag er at vi stenger. Det er en ergerlig og trist beslutning, og nå handler det for oss ta vare på sjåførene, sier han videre.

Agerbo mener at Uber ikke har tatt jobber fra vanlige taxisjåfører.

– Vi gjør rett og slett kaken større, fremholder han.

Les også

Uber stopper testing av førerløse biler etter denne velten

Krever taksameter

Selskapet har utviklet en app som brukes til å bestille drosje, og Ubers sjåfører bruker sine egne privatbiler til transporten.

Tidligere i år vedtok Folketinget en ny lov som åpner for at aktører som Uber kan tilby taxitjenester. Men samtidig ble det stilt krav til utstyr som setefølere og taksametre.

– Dette er vanskelig for de nåværende Uber-sjåførene å etterleve fordi de benytter sine privatbiler, sier Agerbo, som håper at loven vil bli endret slik at "danskene igjen kan få glede av moderne teknologi som Uber".

Selv om taxivirksomheten legges ned, vil Uber fortsatt drive et utviklingssenter i Aarhus med 40 ingeniører.

Les også

Uber kartla og unngikk kontrollører

Glede og ergrelse

Både Dansk Folkeparti (DF) og Socialistisk Folkeparti (SF) gleder seg over avviklingen.

– Det er en gledens dag at Uber nå skal kjøres til opphugging. Jeg gråter tørre tårer. Jeg vil bare ønske Uber god tur hjem, skriver SFs samferdselspolitiske talsmann, Karsten Hønge, i en kommentar. Han kaller Ubers virksomhet for "grådig og grisk".

DFs samferdselspolitiske talsmann, Kim Christiansen, er heller ikke nådig mot selskapet. Han fastslår at Uber ikke hører hjemme i Danmark og mener det er "glimrende" at virksomheten avvikles.

Det borgerlige partiet Liberal Alliance beklager på sin side Ubers beslutning.

– Det er enormt ergerlig. Både for de 200.000 brukerne i København som har tatt Uber til seg, og for de sjåførene som har fått en inntekt fra Uber, sier partiets næringspolitiske talsmann Joachim B. Olsen.

Les mer om

  1. Uber
  2. Danmark