Over 300 båtflyktninger har omkommet i Middelhavet i år

365 migranter har så langt i år mistet livet i forsøket på å krysse Middelhavet til Europa, ifølge IOM. Mandag drev minst 74 omkomne personer i land i Libya.

Minst 74 døde migranter har drevet i land i Libya. Foto: Mohannad Karima/IFRC/AP/NTB scanpix

De minst 74 omkomne flyktningene og migrantene skal ha blitt funnet ved byen Zawiya, vest for Libyas hovedstad Tripoli, allerede mandag morgen. Røde Halvmåne fikk ansvaret for dem senere samme dag.

En ødelagt gummibåt er funnet i nærheten, opplyser organisasjonens talsperson Mohammed al-Misrati til nyhetsbyrået AP tirsdag. Gummibåten er ifølge al-Misrati av typen som vanligvis frakter opptil 120 personer.

Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) har publisert bilder på Twitter som viser de døde, i svarte og hvite likposer, på en strand.

Mandag ble de første omkomne migrantene funnet i Libya. Foto: Mohannad Karima/IFRC/AP/NTB scanpix

La ut lørdag

En talsmann for Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) skrev på Twitter at båten dro fra byen Sabratha, vest for hovedstaden Tripoli, lørdag med 110 personer ombord.

Ifølge IOM tok menneskesmuglere motoren fra båten og lot den drive fritt. 12 migranter er fortsatt savnet og antatt druknet. En overlevende ligger i koma på et sykehus, ifølge FN-organisasjonen.

Medregnet de døde som drev i land mandag, har så mange som 365 personer omkommet så langt i år idet de forsøkte å krysse Middelhavet og ta seg til Europa, ifølge tall fra IOM. Mange tusen migranter er blitt reddet av fartøyer i Middelhavet siden nyttår.

Etter flyktningavtalen som ble inngått mellom EU og Tyrkia, har et økende antall reist fra Libya til Italia.

Les også

Dødstrafikken i Middelhavet er vår tids "Titanic" | Per Anders Madsen

Januartall

Direktøren for det europeiske grense- og kystvaktbyrået EBCG, Fabrice Leggeri, sier 4.579 migranter er bekreftet omkommet etter at de forsøkte å ta seg til Europa via den sentrale ruten over Middelhavet til Italia i 2016. Det faktiske antallet kan være høyere.

Til sammenligning omkom minst 2.869 personer i 2015 og 3.161 i 2014. Til tross for vinter og kaldere vær, ser det ikke ut til at færre personer prøver å ta seg over Middelhavet nå. I januar ble det registrert 228 omkomne migranter.

Det er det høyeste antallet omkomne i Middelhavet i løpet av én måned de siste årene.

Nye båter

Leggeri mener det høye antallet døde blant annet skyldes bruken av små og dårlige båter.

Talsmann Ayoub Gassim for den libyske kystvakten sier over 500 migranter ble reddet i havet utenfor Sabratha fredag og lørdag.

Gassim sier smuglerne plasserer inntil 180 migranter i større gummibåter, noe som øker risikoen for kantring. Han frykter de nye båtene vil gjøre overfarten enda farligere for migrantene.

Les også

– I snitt har 14 mennesker dødd hver dag i Middelhavet i år

(©NTB)