Kronprinsen på Haiti: Ser håp i håpløsheten

Verdens fokus er på USA og New York etter Sandys herjinger. Men Haiti er hardest rammet. Kronprins Haakon er på den lutfattige øya og ser ødeleggelsene.

Kronprins Haakon og Heikki Holmås besøker Haiti
Orkan og flom har rammet Haiti de siste ukene.
Utviklingsminister Heikki Holmås og kronprins Haakon på Haiti.
Kronprinsen er goodwillamabassadør for UNDP, og besøker Haiti.
«Sandy» har tatt livet av 52 mennesker på Haiti, og øya er preget av nye ødeleggelser etter jordskjelvet i 2010

Kronprinsen besøker landet i egenskap av goodwillamabassadør for FNS utviklingsprogram (UNDP). Han reiser med blant andre utviklingsminister Heikki Holmås (SV).

Formålet med reisen var å se hvordan det går med gjenoppbyggingen av landet etter jordskjelvkatastrofen i 20010. Nå er imidlertid haitianerne rammet igjen.

Før Sandy traff østkysten og New York, rammet orkanen hardt. 52 mennesker er bekreftet døde av oversvømmelser og jordskred.

Fatalt

— I 2010 mistet mer enn 220.000 mennesker livet på Haiti. I forrige uke rammet Sandy øya. Nye liv gikk tapt og det ble store materielle skader. Det er nå viktig å hjelpe Haiti med å forebygge slik at de er bedre rustet mot naturkatastrofer, sier Heikki Holmås til ap.no.

Det var et tragisk syn som møtte de to da de ankom Haitis hovedstad Port-au-Prince tidligere denne uken.

Etter et møte med landets president Michel Joseph Martelly og statsminister Laurent Lamothe, har kronprins Haakon og Holmås vært på flere feltbesøk for med egne øyne å se de fatale ødeleggelsene og lidelsene folk nok en gang måtte gå igjennom. De har blant annet sett på prosjekter i Les Cayes og Acul River. Her arbeider man for å redusere risikoen for at flom skal ødelegge avlinger og bosteder.

— Norge vil hjelpe slik at flere kan få strøm. Likestilling mellom kvinner og menn er også viktig i samarbeidet mellom Haiti og Norge, sier Holmås.

Kronprins Haakon ønsker å peke på de viktige milepæler i arbeidet med gjenoppbygging av landet, og valgte å være optimistisk i en tale han holdt.

— På denne turen er mitt hovedfokus på den jobben som landets innbyggere har gjort sammen med internasjonale bidragsytere for å få Haiti til igjen å fungere.Fremskrittene er tydelige, sier kronprins Haakon.

- Det nytter

Tre år etter forrige katastrofe bor fremdeles 370.000 haitianere i telt, mange lever under elendige sanitære forhold og kolerea har tatt livet av mer enn 7000 mennesker.

Etter «Sandy» har mennesker som har lite fra før, igjen mistet det lille livsgrunnlaget de hadde. De materielle ødeleggelsene etter orkanen er også store.

Kronprinsen sier FNs ulike programmer hjelper, og mener det nylig ble nådd en milepæl da et område på 800.000 kubikkmeter ble ryddet og renovert i og rundt Port-au-Prince.

— Disse områdene betyr at familier i trygghet kan møtes på fritiden for igjen å går turer, gjøre aktiviteter og leke. Dette arbeidet har også gitt tusenvis av nye jobber for folk som ble arbeidsløse etter jordskjelvet. Det er godt å se at hjelp nytter, og at bidragene betyr bedre hverdager for haitianerne, sier kronprins Haakon.

Han ble i 2003 utnevnt til goodwill-amabssadør for UNDP og har vært på en rekke feltbesøk rundt om i verden.