Verden

Dramatisk økning i antall drap og skyteepisoder i amerikanske storbyer under koronakrisen

En mann ble skutt og drept mens han leide sin seks år gamle datter i bydelen Bronx i New York. I flere amerikanske storbyer har det vært en dobling i antall skyteepisoder i år sammenlignet med i fjor.

Overvåkingsfilmen viser hvordan en person i en passerende bil tar opp våpenet og skyter en mann som går sammen med datteren.
  • Robert Gjerde
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

New York-politiet (NYPD) la mandag ut en overvåkingsvideo på Twitter av skytedramaet som fant sted søndag 5. juli, skriver CNN.

Videoen viser en mann, 29 år gamle Anthony Robinson, som krysser gaten hånd i hånd med datteren da en svart bil kommer kjørende opp på siden av dem.

En person i bilen stikker en pistol ut av vinduet og skyter Robinson, som umiddelbart faller om på bakken. Videoen viser at hans datter deretter løper av gårde.

Robinson ble skutt flere ganger i brystet. Han ble erklært død på et sykehus i nærheten like etterpå.

Ingen er så langt pågrepet for drapet.

Ifølge tall fra NYPD har det i New York by vært en økning i antall skyteepisoder på 44 prosent i år. Så langt i år er det registrert 511 skyteepisoder, mot 355 i samme periode i 2019.

Det er registrert 176 drap, en økning på 23 prosent fra 2019.

Politibetjenter i New York samlet på et åsted for en skyteepisode i Queens i New York by mandag denne uken.

Gutt skutt mens han satt fastspent i bilsete

Søndag ble en 10 år gammel jente skutt og drept i sitt hjem i Logan Square-området i Chicago. Politiet har så langt ingen mistenkte, skriver CNN.

I Engelwood i Chicago ble en 20 måneder gammel gutt lørdag ettermiddag skutt i brystet da han satt fastspent i bilsetet mens moren kjørte hjem fra vaskeriet.

Guttens 22 år gamle mor, som selv ble truffet av et streifskudd, kjørte i all hast til sykehuset. Der ble sønnen erklært død.

Sist helg ble mer enn 60 mennesker skutt i 49 skytehendelser alene i Chicago. 14 av dem døde, skriver CNN.

Settes i sammenheng med gjenåpningen av USA

Storbyen er blant flere områder som opplever en stor økning i antall skytehendelser og drap. Dette skjer samtidig som mange av byene gjenåpnes etter nedstengningen som følge av koronapandemien.

I Philadelphia har antall skyteepisoder økt med 57 prosent sammenlignet med 2019. Antall drap er gått opp med 24 prosent.

I Milwaukee er drapsraten økt med 92 prosent – til 82 – hittil i år, ifølge politiet.

I månedsskiftet mai/juni økte antall drap i Los Angeles med 250 prosent fra én uke til den neste.

Ordfører i New York, Bill de Blasio, sier ifølge CNN at NYPD nå sender flere hundre ekstra politifolk ut i gatene i sommer for å håndtere voldsepisoder knyttet til våpenbruk.

Politiet forklarer noe av våpenvolden med tidlig løslatelse av fengslede under pandemien og en endring i kausjonsvilkårene.

– Rikers Island-fengselet i New York er tomt. Midt mellom covid-19 og kausjonsreformene har protestene og demonstrasjonene denne sommeren skapt en fiendtlighet mot politiet som har ført til at vi har trukket oss ut av de områdene som trenger oss mest, sier avdelingssjef Terence Monahan i NYPD til CNN.

I denne første publiserte versjonen av denne saken fremsto deler av teksten som en direkte oversettelse fra CNN uten direkte
kildehenvisning. Dette ble rettet onsdag ettermiddag.

Les også

  1. Trump nekter for å ha blitt orientert om Taliban-rapport

  2. Trumps niese: Hans syn på verden ble preget av omsorgssvikt i oppveksten

  3. Trump kalte Merkel dum og sa at May manglet ryggrad. En statsleder ringte to dager i uken.