Verden

Angelina Jolie valgte å fjerne brystene etter gentest

Skuespilleren skriver et åpent innlegg om det medisinske valget som reduserte brystkreftrisikoen hennes fra 87 til fem prosent.

Angelina Jolie forteller om hvorfor hun har valgt å fjerne begge brystene i et leserinnlegg.
  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold

I et leserinnlegg i New York Times, under tittelen «Mitt medisinske valg», forteller den berømte skuespilleren og FN-ambassadøren om avgjørelsen.

Jolies mor døde som 56-åring av brystkreft etter å ha kjempet mot sykdommen i ti år. 37 år gamle Jolie fryktet at hun ville rammes av samme sykdom, og valgte å være føre var ved å gjennomføre en gentest og påfølgende operasjon.

Arvelig brystkreft

Også i Norge kan man gjennomføre en genetisk kartlegging for å avsløre hvorvidt man har en feil på enten i genet BRCA1 eller BRCA2. Denne genfeilen går i arv, og familier med arvelig kreft kjennetegnes ofte av flere tilfeller av samme kreftform i familien og at sykdommen rammer tidlig, skriver fagbladet Sykepleien.

Denne typen arvelig brystkreft er kreft som i hovedsak er forårsaket av medfødte arvelige egenskaper, og i Norge anslås det at minst fire prosent av all brystkreft er arvelig (se faktaboks).

Tester viste at også Jolie har feil på genet BRCA1.

— Mine leger anslo at jeg hadde 87 prosent risiko for å utvikle brystkreft og 50 prosent risiko for eggstokkreft, skriver Jolie i innlegget.

Dette resultatet fikk Jolie til å bestemme seg for å fjerne begge brystene, og dermed redusere risikoen fra 87 prosent til fem prosent. Prosessen med å fjerne brystene og sette inn implantater begynte 2.februar i år, og ble avsluttet i slutten av april.

Vanskelig avgjørelse

Hun velger å skrive om operasjonen for å synliggjøre for andre kvinner i samme risikosituasjon at det er mulig å ta denne typen medisinske avgjørelser, selv om det er et vanskelig valg å ta.

— Jeg ønsket å skrive om dette for å fortelle andre kvinner at avgjørelsen om å fjerne brystene ikke var enkel. Men det er en avgjørelse jeg er svært glad jeg har tatt...Jeg kan fortelle mine barn at de ikke trenger å være redde for å miste meg på grunn av brystkreft.

Jolie bruker også anledningen til å rose sin ektemann Brad Pitt og oppfordre menn over hele verden til å støtte sine kjærester på samme måte dersom de vurderer samme type operasjon.

Hun beskriver også i leserinnlegget at hun var i god form kort tid etter operasjonene, og at hun nå har kun små arr.

— På den personlige siden føler jeg meg ikke mindre som en kvinne. Jeg føler meg sterkere av at jeg har gjort et tøft valg som på ingen måte reduserer min femininitet.