En mystisk soppinfeksjon ble i fjor påvist i Europa

Merk deg navnet Candida auris. Hvis du blir angrepet av denne soppen, finnes det ingen kur.

Candida auris spres i et høyt tempo via hender eller på sykehusutstyr, og overføres fra pasienter fra sykehjem til sykehus og tilbake.
  • Åshild Breian

For snart et år siden ble en eldre mann lagt inn på Brooklyn-avdelingen av Mount Sinai-sykehuset til bukkirurgi. En blodprøve viste at han var angrepet av en sopp som var like dødelig som den var mystisk, skriver The New York Times. Mannen havnet på isolat.

Soppen har fått navnet Candida auris. Etter at den ble oppdaget for første gang i Japan i 2009, har den vært innom Venezuela, India, Pakistan og Sør-Afrika. I fjor ble et sykehus i Spania kraftig rammet av soppinfeksjonen, og i tillegg har flere tilfeller blitt påvist i Storbritannia.

Da den nylig kom til New York, New Jersey og Illinois var amerikanske smittevernsmyndigheter raske med å legge den til på listen over infeksjoner og bakterier som anses som akutte trusler.

Så langt er det påvist 587 smittetilfeller bare i USA.

Måtte skifte tak og gulv

Mannen på Mount Sinai døde etter 90 dager. Etter dødsfallet befant soppen seg overalt i pasientens rom, og sykehuset måtte ty til spesialrengjøring. Den var så omfattende at deler av taket og gulvflisene måtte skiftes ut for å bli kvitt soppen.

– Absolutt alt slo ut som positivt på prøvene. Veggene, sengen, dørene, gardinene, telefonen, vasken, whiteboard-tavlen og pumpen, forteller sykehusdirektør Dr. Scott Lorin til The New York Times. Så fortsetter han oppramsingen: madrassen, sengerammen, persiennene, taket. Alt i rommet testet positivt.

Les også

Denne muggsoppen kan ta livet av deg

Ekspertene har advart

Fordi Candida auris er så ekstremt utholdende mot antisoppmidler, føyer den seg inn i rekken av nye infeksjoner som ikke lar seg behandle med dagens metoder.

Ekspertene har advart i flere årtier. Likevel har økningen i antibiotikaresistente bakterier vært massiv. Utviklingen kan i verste fall sette all moderne medisin ut av spill.

– Det er et enormt problem, uttaler professor Matthew Fisher ved Imperial College i London til New York Times. Han er ekspert i soppepidemier, og har vært medforfatter i en nylig publisert vitenskapelig artikkel som handler om oppblomstringen av sopp.

– Vi er helt avhengige av å kunne behandle disse pasientene med soppdrepende behandling, sier Fisher.

Les også

Oslo universitetssykehus får kraftig kritikk av Helsetilsynet

Kan overstige kreft

Candida auris vil ikke være dødelig for alle. Det vil særlig være de som allerede har et svakt immunsystem som er utsatt. Det gjelder for tidlig fødte, nyfødte, eldre, røykere, diabetikere og personer med autoimmune sykdommer som allerede tar steroider for å holde utviklingen i sjakk.

Lumske sykdommer som ikke lar seg behandle er omdiskutert i fagmiljøer. En britisk rapport utført av forskeren Jim O’Neill, har offentliggjort prognoser som viser at inntil ti millioner mennesker på verdensbasis, kan dø av infeksjoner fra bakterier, virus og sopp som ikke kan behandles allerede i 2050.

Da vil denne dødsårsaken overstige de åtte millioner menneskene som trolig dør av kreft. Rapporten er imidlertid kritisert for å være svartmalende. Den tar ikke hensyn til eventuelle nye behandlingsmetoder og midler som kan komme.

Men i USA blir allerede to millioner mennesker angrepet av en resistent bakterier hvert eneste år. For omtrent 162.000 er en slik infeksjon dødelig.

Globalt regner forskere med at 700.000 personer dør hvert år av en infeksjon som ikke lar seg behandle.

Les også

Fem grunner til å kjøpe norsk rødt kjøtt | Ola Hedstein