Trodde Kim Jong-un ble årets person i TIME

Nord-Koreas nyhetsbyrå fikk ikke med seg at Barack Obama vant kåringen.

Kim Jong Un er kunngjort som både «Verdens mest sexy mann» og «Årets person» den siste måneden. Ingen av delene stemmer.

Den rundt 29 år gamle diktatoren i Nord-Korea vinner stadig kåringer i Vesten. Bortsett fra at han ikke gjør det.

En måned etter at det kinesiske partiorganet Folkets Dagblad misforsto en artikkel fra satiremagasinet The Onion om at Kim var kåret til verdens mest sexy mann, kunngjorde det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA denne uken at den unge lederen nådde helt til topps da nyhetsmagasinet TIME skulle kåre årets person.

– Det amerikanske bladet The Time valgte kjære respekterte Kim Jong Un som «mann av 2012», heter det i nyhetsmeldingen fra KCNA.

Meldingen stemmer, bortsett fra at bladet heter TIME, prisen heter «årets person» og at vinneren heter Barack Obama.

Hackerspøk

Misforståelsen kan skyldes at det amerikanske magasinet oppfordret sine lesere til å stemme frem sin egen kandidat til den gjeve tittelen, som er blitt delt ut siden 1927. Og lesernes valg falt på den nyslåtte diktatoren, mye takket være hackere tilknyttet nettforumet 4chan.

Hackerne nøyde seg ikke med å manipulere avstemmingen slik at Kim havnet øverst på listen. De stokket også om på de neste 13 plassene på listen slik at forbokstaven i hvert navn formet setningen «KJU gas chambers», altså «KJU (Kim Jong Un) gasskamre».

KCNA, et nyhetsbyrå som ellers er forsiktige med å snakke varmt om demokratiske valg, heter det at diktatoren fikk 5,6 millioner stemmer fra «abonnenter, inkludert politikere, forretningsfolk, artister, sportsutøvere og kunngjørere».

Nyhetsbyrået unngikk å nevne at TIME-kåringen ikke nødvendigvis er en hedersbetegnelse. Nyhetsmagasinet legger vekt på at «årets person» skal være den personen som har påvirket verden i størst grad det siste året. Tidligere vinnere inkluderer både Adolf Hitler og Ayatolla Khomeini.