Frykten for det nye koronaviruset sprer seg. Dette er de mest drastiske tiltakene.
ISTANBUL/OSLO (Aftenposten): Stengte landegrenser og langvarige karantener tas i bruk for å bekjempe koronaviruset. I Sør-Korea skal 215.000 sektmedlemmer testes.
Stadig flere land tar drastiske tiltak i bruk for å stanse spredningen av det potensielt dødelige koronaviruset. Det skjer etter at Verdens helseorganisasjon mandag sa at verdens land må forberede seg enda bedre på en mulig pandemi.
Norske helsemyndigheter advarte mandag om at det allerede kunne være for sent å stanse en verdensomspennende smittespredning.
Opprinnelseslandet Kina har gått foran med sterke tiltak for å begrense spredningen av viruset. Tiltakene har likevel ikke kunnet hindre at over 80.000 mennesker er blitt smittet og over 2700 har mistet livet. Det er blitt rapportert om smittespredning til minst 29 land.
Over hele verden tyr man nå til drastiske tiltak for å stanse eller begrense smittespredningen.
Alle medlemmer av dommedagssekt testes
I Sør-Korea skal samtlige 215.000 medlemmer av den kristne Shincheonji-sekten testes. Sekten har lenge trodd at grunnleggeren Lee Man-hee (88) kan redde dem fra dommedag og står for 68 prosent av de 977 bekreftede smittetilfellene i landet.
Sekten har nå gitt navnene på alle sektmedlemmene til helsemyndighetene i landet. 11 personer har til nå dødd av koronasmitten i Sør-Korea.
Direkte: Vi følger utviklingen av det nye koronaviruset
Iranere bedt om å holde seg hjemme – visehelseministeren smittet
Iran har rapportert om et relativt begrenset antall smittede, 95 tilfeller opplyser helsemyndighetene ifølge Reuters. Men de 16 bekreftede dødsfallene og påstander om enda flere dødsfall, vekker mistanke om at situasjonen kan være langt verre.
Da hjelper det heller ikke at det iranske helsedepartementet tirsdag bekreftet at visehelseminister Iraj Harirchi er blitt smittet og er satt i karantene. Et parlamentsmedlem fra Teheran meldte også på Twitter at han har testet positivt for koronaviruset.
En talsmann for helsedepartementet ba tirsdag folk om å holde seg hjemme. Konserter og fotballkamper er blitt avlyst over hele landet, mens skoler og universiteter er blitt stengt i noen provinser.
– Ikke reis til iransk nyttår i år
Mange iranere i utlandet reiser hjem til Iran i forbindelse med landets nyttårsfeiring, som er den 21. mars.
– Norskiranere bør avstå fra å reise til Iran i år, oppfordrer Khosrow Parviz Amini, som bor i Verdal. Han mener norske myndigheter også må vurdere å nekte folk som har vært i Iran å returnere til Norge.
50.000 i karantene. Fotball for tomme tribuner.
Europas verste utbrudd har vært i Italia. Tirsdag ettermiddag var det rapportert om 288 smittede og syv døde. 50.000 mennesker i 11 mindre byer er blitt satt i karantene. De fleste tilfellene er i provinsene Lombardia, Veneto og Emilia Romagna, men det er meldt om smitte i 9 av 20 regioner, viser en oversikt fra La Repubblica.
I Lombardia og Veneto er offentlige kontorer, museer og skoler blitt stengt. Flere fotballkamper i toppserien er blitt utsatt og kommer ifølge planene til å bli spilt uten publikum på tribunene.
Tidspunktet for å stanse global smittespredning kan allerede være forbi
Anklager om «fascist-utspill»
Italias statsminister Giuseppe Conte er bekymret for de økonomiske konsekvensene for landet. Han har bedt sine politikerkolleger om å slutte å krangle, men ønsket om en forsoning havarerte grundig mandag.
Statsministeren anklaget et sykehus i Lombardia for å ha bidratt til spredningen av smitte gjennom rutinesvikt. Da han antydet at de nasjonale myndighetene kunne komme til å frata Lombardia styringsretten over sykehusene, protesterte Liga, det høyreorienterte partiet som styrer regionen.
Statsminister Contes ord var «nesten fascistiske», mente Ligas parlamentariske leder Riccardo Molinari ifølge Reuters.
Reisende fra Italia bes vurdere selvisolering
Smitteutbruddet i Italia har allerede fått konsekvenser for flere naboland.
Myndighetene i Kroatia har registeret et tilfelle av covid-19-viruset, mens det er oppdaget to tilfeller i Østerrike. I begge tilfeller er det snakk om personer som nettopp har vært i Nord-Italia.
Myndighetene i Storbritannia ber nå reisende som har vært i de karantenerammede byene i Nord-Italia om å isolere seg.
Tirsdag formiddag møter repreresentanter fra EU, Verdens helseorganisasjon (WHO) og Det europeiske senteret for sykdomsbekjempelse og -kontroll (ECDC) den italienske helseminister for å diskutere viruskrisen i Italia.
Det norske Folkehelseinstituttet advarer mot reiser til Hubei-provinsen i Kina. De advarer ikke mot reiser til Italia, Iran og Sør-Korea, men sier «reisende bør unngå kontakt med syke personer og ha god håndhygiene».
Lapp under hotelldøren: Dere må bli på rommet.
På Tenerife, en av Kanariøyene, holdes 1000 gjester nå i karantene på et hotell. Det skjer etter at en av gjestene, en italiensk lege fra Lombardia, viste seg å ha koronaviruset.
Harriet Strandvik og familien hennes hadde forberedt seg å reise hjem til Sverige tirsdag, men fikk en lapp under døren. Der sto det at hotellet var satt i karantene og måtte holde seg på rommet.
– Heldigvis har vi noen uleste bøker i kofferten, sier Harriet Strandvik til Aftonbladet.
Trump ber Kongressen om mer penger
USAs president Donald Trump ba mandag Kongressen om å bevilge mer penger til å bekjempe koronaviruset. Det hvite hus legger opp til å bruke 2,5 milliarder dollar (23,44 milliarder kroner). 9,38 milliarder kroner skal brukes til utvikling av en vaksine, mens resten settes av til å kjøpe inn beskyttelsesutstyr.
Administrasjonen vil bruke penger som egentlig var satt av til å bekjempe Ebola, en dødelig sykdom som først og fremst har krevd liv i Afrika. I tillegg ber de om 11,7 milliarder kroner i ferske midler.