Verden

Kaos for værfaste passasjerer på Kanariøyene

Passasjerer fortviler etter å ha måttet tilbringe natten på flyplassen på Gran Canaria. SAS og Norwegian kansellerte alle sine ruter til og fra øya søndag og jobber på spreng med å skaffe hotellrom.

Søndag kveld var pågangen stor på flyplassen på Gran Canaria for hotellovernatting. Busser skulle frakte de værfaste passasjerene til hoteller. SAS sendte også ut en SMS der de oppfordret sine passasjerer til å booke hotell selv hvis de hadde mulighet.
  • Øyvind Nordli
    Journalist

Alle planlagte flyavganger mellom Oslo og Gran Canaria ble avlyst søndag på grunn av sandstormen. Dermed kan passasjerene som har ventet på flyplassen siden lørdag, tidligst returnere til Norge på mandag.

En ny sandstorm feide over ferieøya søndag ettermiddag.

Aftenposten har mottatt en rekke reaksjoner fra passasjerer som er værfast både på Gran Canaria og Tenerife, men også fra passasjerer som er på vei der fly er blitt omdirigert.

Reaksjonene og fortvilelsen handler om manglende informasjon fra spesielt reiseselskapet Apollo og SAS. Mange har tilbrakt natten på flyplassen, og savnet oppdateringer om mulige flyavganger, bagasje om bord på fly og ledige hotellrom. Flere skal også ha blitt provosert over at SAS har oppfordret passasjerer gjennom en SMS-melding til å booke hotell selv.
– SAS kan selvsagt ikke trylle bort det dårlige været, men informere bør de klare. Informasjonen har ligget helt nede her, sier Johan Petter Dyring på telefon fra Gran Canaria.

– 24 timer etter kanselleringen fikk vi endelig første «livstegn» fra SAS. Da ville de at vi skulle ordne opp med hotell selv. Det føltes faktisk som en provokasjon, sier Dyring.

SAS: Vanskelig og uoversiktlig situasjon

Totalt er over 2000 nordmenn berørt av sandstormen, deriblant seks SAS fly på Gran Canaria med tilsammen rundt 1100 passasjerer.

Pressesjef John Eckhoff i SAS beskriver forholdene som «veldig vanskelige».

– Vi har returnert våre fly tilbake til Skandinavia på grunn av faren for at de kunne bli værfaste, sier Eckhoff til Aftenposten.

SAS sendte ut denne SMSen til sine passasjerer søndag klokken 14 søndag. Der skriver flyselskapet: «Hvis du har muligheten til å ordne overnatting selv, kan du gjøre det da hotellsituasjonen er vanskelig».

– Hva gjør dere for de værfaste passasjerene?

– Vi forsøker å bistå de som er der, men vi anbefaler alle om å søke husrom selv. Det er veldig mange mennesker og en uoversiktlig situasjon, så vi rekker ikke over alle, sier han.
Eckhoff sier til Aftenposten at han forstår passasjerenes frustrasjon.

– Det kan sikkert oppfattes som vi ikke gjør noe, men våre medarbeiderne jobber veldig hardt for å finne en løsning. Det er veldig mange passasjerer og begrenset med kapasitet når så mange blir igjen.

Pågangen foran Apollo-skranken var stor for en hotellplass etter at alle flyavganger ble kansellert søndag.


Ikke flere fly sørover

Pressevakt i Norwegian Andreas Hjørnholm forteller at de bestemte seg tidlig søndag for ikke å sende flere fly sørover.

Norwegian opplyser at de har kansellert i alt ti skandinaviske avganger som skulle til og fra Gran Canaria og Tenerife søndag. Flyene har plass til rundt 180 passasjerer og var fullbooket.

– Risikoen for at flyplassene stengte var høy, og vi ville ikke risikere å sende flyene tilbake, sier Hjørnholm til Aftenposten.

Han legger til at Norwegians fly som har stått værfast, også skal gjennom en teknisk sjekk, for å sikre at de ikke har tatt skade av sandstormen.
Både flyplassen på Tenerife og Las Palmas er stengt for trafikk søndag ettermiddag.

En sandstorm, såkalt calima, har farget omgivelsene gule og skaper problemer på Gran Canaria. Et stort antall turister kommer seg ikke hjem på grunn av stengt flyplass som følge av dårlig sikt.

Overbookede hoteller

Mange hoteller er overbooket på Kanariøyene siden det er vinterferie. Noen holder også vinterstengt. Derfor er det vanskelig å skaffe til veie nok hotellplasser til værfaste nordmenn. Flere hundre mennesker har måttet overnatte på flyplassen fra lørdag til søndag.

Anne Karin Nordskag og hennes familie skulle avslutte vinterferien på Kanariøyene lørdag, men måtte tilbringe natten på flyplassen i Las Palmas.

Hun skriver i en e-post til Aftenposten søndag ettermiddag at de kun har fått tre oppdateringer fra reiseselskapet Apollo i løpet av de 15 timene de har tilbrakt der. Nordskag oppgir at det er kaos på flyplassen.

– SAS sier at de har jobbet på spreng, men det må være blank løgn. SAS har vært helt fraværende. De har ingen representant her nede. Jeg synes de burde satt opp en servicetelefon i en situasjon som denne, sier hun til Aftenposten.

Hun forteller at folk er frustrerte og kalde. Natt til søndag måtte flere barn legge seg på sittebenker omkring på flyplassen. Nordskag måtte legge to fuktige badehåndklær over barna sine for å unngå at de skulle fryse.

Barn og voksne måtte overnatte på flyplassen på Gran Canaria fra lørdag til søndag etter at alle flyavganger ble kansellert.

SAS-passasjerene hadde nemlig ikke fått anledning til å hente ut bagasjen fra flyet før de måtte tilbringe natten på flyplassen. Den fikk hun først klokken 16 søndag ettermiddag, ett døgn etter at flyet skulle gått.

I 18-tiden søndag hadde familien endelig fått et hotellrom via reiseselskapet og var lettet over å slippe en natt til på flyplassen.

Reiseselskapet Apollo opplyser søndag kveld til Aftenposten at det har 672 norske passasjerer som nå er sandfaste på Kanariøyene. Selskapet sa søndag ettermiddag at de jobbet med med å få innlosjert passasjerene på ulike hoteller.

Vinden skal bli mindre

Kraftig østavind har virvlet opp sand i Sahara og nå har restene av sanden blandet seg med luftmassene over Kanariøyene. Mye tyder på at vindretningen skal bli øst til nordøst i løpet av mandag og tirsdag, og det kan være gode nyheter for de værfaste på Kanariøyene.

– Våre prognoser tyder på noe mindre vind utover mandagen og at det skal etter hvert dreie øst til nordøst, sier Martin Granerød, vakthavende meteorolog på Meteorologisk institutt.

En rekke fly må uansett gjennom en omfattende teknisk kontroll, og det kan ta tid etter den kraftige sandstormen.

Derfor er returen til Norge fortsatt et åpent spørsmål.

Les mer om

  1. Gran Canaria
  2. Kanariøyene