En 11 år gammel overgrepsskandale kan felle en av Trumps ministre

For 11 år siden inngikk Jeffrey Epstein en hemmelig avtale som reduserte fengselsstraffen hans kraftig. Nå kommer saken opp igjen, og den kan koste USAs arbeidsminister jobben.

USAs president, Donald Trump, sammen med arbeidsminister Alexander Acosta. Etter at en 11 år gammel skandale er rullet opp, kan Acosta nå miste jobben.
  • Inger Lise Hammerstrøm

Jeffrey Epstein sitter på tiltalebenken igjen. Dressen er byttet ut med en blå fengselsdrakt. Bakerst i salen står to kvinner. De har anklaget ham for å ha utnyttet dem seksuelt da en av dem var bare 14 år.

For 11 år siden var Epstein nær ved å få 45 år i fengsel for omfattende sexhandel med mindreårige. Men en avtale mellom USAs mektigste advokater og daværende statsadvokat Alexander Acosta, nå arbeidsminister i Trump-regjeringen, resulterte i 13 måneder for Epstein.

Nå kan en artikkel fra Miami Herald, som har fått tak i rettsdokumentene, felle både Epstein og Trumps arbeidsminister.

Fant tusenvis av sexbilder i hjemmet hans

Da Epstein landet med privatflyet sitt på flyplassen i New Jersey lørdag, ble han arrestert.

Den 66 år gamle fondsforvalteren er anklaget for å ha opprettet og drevet et nettverk hvor jenter ble seksuelt utnyttet og misbrukt i perioden 2002 til 2005, skriver AP.

Under en ransakelse i forretningsmannens syv etasjers hus på Manhattan i New York nylig fant politiet tusenvis av seksuelle bilder av unge jenter. Minst en av jentene skal ifølge forsvarerne ha vært mindreårig da bildet ble tatt.

Brad Edwards representerer to av ofrene i saken, Michelle Licata (til venstre) og Courtney Wild (til høyre). «Jeg var 14 år og hadde tannregulering» har Wild fortalt om da overgrepene skjedde.

Epstein har erklært seg ikke skyldig, men blir sittende i arrest inntil kausjonshøringen neste mandag. Flere ofre har i etterkant av arrestasjonen kommet med historiene sine, og ifølge Miami Herald skal flere mektige menn ha vært involvert i nettverket.

Fløy Clinton med privatflyet Lolita Express

«Jeg investerer i mennesker, enten de er involvert i politikk eller vitenskap», skal Epstein ha sagt til venner, ifølge New York Magazine.

Mellom 2001 og 2003 skal den tidligere amerikanske presidenten Bill Clinton ha fløyet 26 ganger med Epsteins privatfly rundt om i verden, ifølge Fox News.

Bill Clinton skal ha pleid nær omgang med Epstein.

Clinton skal ifølge avisen ved fem anledninger ha reist uten sikkerhetsvakten sin med privatflyet som gikk under navnet Lolita Express.

Epstein har også tette bånd til akademia. I 2003 donerte han 30 millioner dollar til Harvard. Gesten resulterte i gode skussmål fra flere av universitetets forskere, deriblant jusprofessor Alan Dershowitz. Han beskriver Epstein som briljant i et intervju med Harvard-magasinet.

Den pensjonerte jusprofessoren Alan Dershowitz fikk Epstein ut av knipen i 2008. Nå kan han selv bli dømt for å ha hatt sex med mindreårige.

Dershowitz skulle senere representere Epstein i retten i Palm Beach i 2008.

Nå kan det se ut som Dershowitz selv benyttet seg av Epsteins nettverk. En av anklagerne skal ifølge Miami Herald ha hatt sex med flere mektige menn, deriblant Dershowitz.

Dershowitz har overfor avisen avvist anklagene som falske og sagt at han skal motbevise dem i retten.

Trump: – En fantastisk fyr

Jeffrey Epstein er ifølge USAs president, Donald Trump, en fantastisk fyr. Han utdyper det slik i et intervju med New York Magazine i 2002.

– Det er gøy å være med ham, det sies til og med at han, i likhet med meg, har sansen for vakre damer, og mange av dem yngre. Det er ingen tvil om at Jeffrey nyter livet, sa Trump til magasinet da.

I 2005 anmeldte en mor Epstein for å ha misbrukt deres 14 år gamle datter i villaen hans i Palm Beach. Hun var blitt tatt med dit av to andre jenter, som igjen var blitt rekruttert av to jenter.

Jeffrey Epstein er anklaget for å ha seksuelt utnyttet og misbrukt unge og mindreårige jenter.

Etterforskningen som ble i gangsatt, avdekket at et titall unge jenter var involvert.

– Dette var ikke en «hun sier» og «han sier»- sak, sier den pensjonerte politisjefen Michael Reiter til Miami Herald.

– Det var en «han» og et femtitall «hun» som alle fortalte den samme historien, forteller mannen som ledet etterforskningen.

Les også

Den unge politikvinnen (23) skal ha blitt gruppevoldtatt på sjefens kontor. Da reagerte russiske kvinner.

Krever Acostas avgang

Som følge av Miami Herald-avsløringen vedtok en føderal dommer i februar at Alexander Acosta brøt loven da han som statsadvokat inngikk en hemmelig avtale med Epsteins advokater uten å først informere ofrene i saken, skriver USA Today.

Avtalen skal ha gått ut på at Epstein innrømmet to tilfeller av sex med en mindreårig prostituert. Det fikk han 13 måneder fengselsstraff for.

Nå krever flere demokrater, deriblant leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, at Acosta går av.