Verden

Tegnell mener norske reisekrav er problematiske

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell er kritisk til de norske kravene til «smittefrie» regioner.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror de norske smittekriteriene gjør det vanskelig å planlegge reiser. Foto: Pontus Lundahl, TT/NTB scanpix

 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Utenriksjournalist

Bare Gotland passerte nåløyet da statsminister Erna Solberg (H) fredag avslørte hvilke deler av Sverige nordmenn kan få dra til uten å risikere karantene på hjemveien.

Årsaken er et sett med kriterier som må være oppfylt for å unngå å bli smittet på reiser i Norden.

– Vanskelig å planlegge

På spørsmål fra Aftenposten i dag på den daglige pressekonferansen om de norske kravene er for strenge, svarer statsepidemiolog Anders Tegnell følgende:

– Jeg tror at det blir problematisk å ha såpass lave nivåer, for mange regioner i Sverige vil bare trenge to, tre smittetilfeller for å gå fra ikke-risiko til risiko. Det blir vanskelig å planlegge sin reise, sa han.

Sverige er delt opp i regioner, og smittepresset i hver region blir vurdert løpende. Men som Aftenposten har skrevet tidligere, har Sverige økt testingen, og flere enn før får påvist smitte. Myndighetene sier imidlertid at dette ikke skyldes økt smittespredning, men økt testing.

Sverige har hatt langt flere koronadødsfall og flere alvorlig syke enn de øvrige nordiske landene. Det er begrunnelsen som gis for at hverken Danmark, Norge eller Finland ønsker svensker fra fastlandet velkommen over grensen.

Så sent som i helgen sa Sveriges utenriksminister Ann Linde at hun var bekymret for konsekvensene for det nære nordiske samarbeidet.

Dette er reisekartet Erna Solberg presenterte. Nordmenn kan reise til de grønne områdene uten å risikere karantene. Kartet bygger på et sett kriterier som vurderer smitterisiko. Foto: FHI/Regjeringen

– Vil gå inn og ut av grønn sone

Tegnell sier at de har diskutert mye med de andre nordiske landene hva som er gode kriterier når man skal vurdere smitterisiko, og at de er enige om hva man bør se på. Men spørsmålet er hvor du legger listen for hvor mye smitte man kan akseptere.

Han sier at de norske kravene kan skape problemer fordi regioner i de ulike landene risikerer å gå inn og ut av risikoområdene.

Norske helsemyndigheter la fredag frem tre kriterier for hvor lite smitte det skal være for at nordmenn kan reise et sted i Norden uten å bli pålagt ti dagers hjemmekarantene.

 1. Regionen må ha færre enn 20 nye smittede pr. 100.000 innbyggere i gjennomsnitt de siste to ukene.
 2. Regionen må også ha færre enn 0,5 nye innleggelser på intensivavdeling pr. 100.000 innbyggere som snitt de siste to ukene.
 3. Andelen positive prøver må være under 5 prosent.
Les også

Spørsmål og svar om reise i Norden: Risikerer man bot om man besøker Danmark i fem dager?

Hit, men ikke lenger. Norske myndigheter har gitt grønt lys for Gotland i Østersjøen. Men situasjonen kan forandre seg. Foto: Fredrik Sandberg, TT/NTB scanpix

Mindre strengt i Tyskland

Tyske myndigheter har også laget egne kriterier for karanteneplikt. De har mindre strenge krav enn Norge og setter grensen ved maksimalt 50 tilfeller pr. 100.000 innbyggere den siste uken. Men heller ikke dette kravet tilfredsstiller Sverige.

På pressekonferansen sist fredag understreket statsminister Erna Solberg at situasjonen kan forandre seg, og at områder som har fått grønt lys i en periode, kan risikere å bli «røde» igjen. Rådene blir oppdatert hver 14. dag. Men regjeringen har fått kritikk både fra reiselivsnæringen og fra Aps helsepolitiske talskvinne, Ingvild Kjerkol, for å gjøre ferien unødvendig uforutsigbar og vanskelig for folk, skriver VG.

 1. Les også

  Alle trodde viruset kom til Norden fra Alpene. Genforskerne avslører hemmeligheter om pandemien.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Sverige
 3. Koronaviruset
 4. Reiseråd
 5. Norden
 6. Norge
 7. Erna Solberg

Koronaviruset

 1. VERDEN
  Publisert:

  Merkel: Må forberede oss på vaksinasjon i flere år

 2. NORGE
  Publisert:

  To fullvaksinerte smittet i Oslo – milde symptomer kan tyde på beskyttelse

 3. NORGE
  Publisert:

  Direktestudio: Koronaviruset

 4. OSLO
  Publisert:

  Ber folk teste seg hjem fra vinterferie også

 5. VERDEN
  Publisert:

  Norsk feriefavoritt på smittetoppen: Men nå eksploderer reisebestillingene til Europa

 6. VERDEN
  Publisert:

  Svigerfaren døde av covid-19. Veien hjem fra begravelsen endte med politieskorte.