Verden

New Delhis innbyggere kan puste ren luft

Strenge koronatiltak fører til renere luft enn på flere tiår i Indias hovedstad. Folk gleder seg og skulle gjerne vært mer ute for å nyte det.

Ren luft og klare farger rundt India Gate i Delhis regjeringsdistrikt. Som regel er luften rundt den seremonielle porten disig av eksos og annen forurensning.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Vanligvis er New Delhi en av de mest forurensede byene i verden, men med stengt industri og tomme veier, er himmelen igjen blå.

To bilder viser tydelig hvordan luften i New Delhi er blitt klarere etter at det ble innført strenge koronarestriksjoner. Det øverste bildet er tatt i november, mens bildet under er tatt denne uken.

Onsdag var nivået av såkalt PM2,5 – helseskadelige mikropartikler i luften – «tilfredsstillende». Tidligere har konsentrasjonen vært 20 eller 30 ganger høyere enn den anbefalte grensen.

– Vi har egentlig aldri hatt ren luft på denne måten, sier Anumita Roy Chowdhury ved tankesmien Center for Science and Environment. Hun mener det er viktig å ta lærdom av situasjonen.

– På en måte er jeg glad folk har forstått verdien av ren luft, og jeg håper det kan føre til en offentlig innsats for å beholde den, sier Chowdhury.

– Det er som New Delhi for 20 eller 30 år siden. Det er synd vi knapt kan gå ut og nyte det, sier Krishna Dingh.

Fra Dharamsala er det vanlig å kunne se deler av Himalaya. Mange andre steder i India har fjellene dukket fram igjen de siste ukene etter at de i årevis har vært skjult bak en dis av forurenset luft.

24. mars ble det innførte strenge smitteverntiltak i verdens nest mest folkerike land. De inkluderer reiserestriksjoner, forbud mot offentlige ansamlinger og stenging av mange arbeidsplasser.

Mens landet er stengt og rundt 1,4 milliarder innbyggere stort sett må holde seg hjemme, er det ikke bare i New Delhi luften har klarnet. Flere steder i nord kan man igjen se de mektige Himalaya-fjelene, som i flere tiår har vært skjult bak en dis av forurensning.

Les også

  1. Klimaet blir ikke friskt av korona | Kjetil B. Alstadheim

Les mer om

  1. New Delhi
  2. Forurensning