Verden

800 evakuert på Island

Voldsomme naturkrefter i sving på Island i mars. Nå er det fare for nytt utbrudd i samme vulkan, og igjen er hundrevis av islendinger evakuert. Foto: ARKIVHALLDOR KOLBEINS/AFP

Frykter nytt vulkanutbrudd på Island.

  • Mari Torsdotter Hauge

Rundt 800 mennesker er evakuert ved isbreen Eyjafjallajökull på Island i frykt for nytt vulkanutbrudd, melder den islandske avisen Morgunblaðið onsdag.

— De er blitt evakuert fra hjemmene sine fordi det er risiko for et utbrudd i Eyjafjallajökull, og fordi det er mange jordskjelv i området, sa polititalsmannen Baldur Sigurdsson onsdag.

Utbruddet kan ha begynt i natt

Nettavisen Visir melder at det har blitt observert røyk stigende opp fra isbreområdet. Det er imidlertid tett tåke i området og derfor vanskelig for geologer å fly over isbreen for å finne ut nøyaktig hva som skjer.

- Tjenestemenn i to fly har sett røyk. Utbruddet er lite i øyeblikket, sier professor i geofysikk Magnus Tumi Gudmundsson, melder NTB.

Han legger til at det er registrert økt vannsmelting fra isbreen. Når utbruddet begynte, er uklart, men det kan ha vært ved 01-tiden natt til onsdag.

Et jordskjelv og påfølgende vulkanutbrudd under isbreen Eyjafjallajökull er årsaken til evakueringen. Siden vulkanen ligger under en isbre, frykter myndighetene flom som følge av en mengde smeltende is, derfor evakueres isbreens naboer.

Vannstanden økt med en meter

I Markarfjlót på Island har vannstanden økt med mer enn en meter etter utbruddet ettersom store mengder is har smeltet.

Vannet skal ha steget veldig rast onsdag morgen, men elven har ikke endret løp, melder Morgunblaðið.

Foreløpig har dette ikke skapt større problemer i området. Vannet kan stige to meter til før det er på nivå med broen Markarfljótsbrú over elven. For å unngå dette har man nå gravd hull i veien for at vannet skal unngå å ta broen.

Enkelte områder har vannet steget så mye som tre meter, men det er kun i spredt bebodde områder, ifølge AP.

Uker siden forrige utbrudd

Veier i området er stengt og helikopter undersøker isbreområdet fra luften.

Det er bare noen uker siden hundrevis av mennesker ble evakuert på Island da den samme vulkanen hadde utbrudd. Unntakstilstand ble erklært, og geologer anslo at ubtruddet kunne

Les også

Vulkanutbruddet kan vare i to år

.

Isbreen Eyjafjallajökull er en av Islands mindre breer, og dekker en vulkan som ligger 1666 meter over havet. Forrige utbrudd i Eyjafjallajökull varte fra 1821 til 1823.

Kan få Katla-utbrudd

Etter Eyjafjallajökull-utbruddet i mars, begynte geologene å frykte at utbruddet vil bli fulgt av et større og kraftigere utbrudd i vulkanen Katla, som kan forårsake langt større skader, ifølge NTB.

— Eyjafjallajökull kan knapt røre på seg uten at Katla vil være med, sa geofysikeren Pall Einarsson til NTB i mars.

Les også

  1. Island: Hundrevis evakuert etter vulkanutbrudd

  2. Vulkanutbruddet kan vare i to år

  3. Vulkanutbruddet: 1300 flypassasjerer rammet

  4. Gransker den aktive vulkanen

Et radarbilde fra den islandske kystvakten tatt onsdag viser vulkanske skyer som stiger opp fra vulkanutbruddet. FOTO: AFP/DEN ISLANDSKE KYSTVAKTEN Foto: HO