Verden

Hun mistet sønnen i Parkland: – Det finnes ingen trygge byer i USA

EL PASO (Aftenposten): Det skulle vært sønnens 19. bursdag. I stedet var Manuel og Patricia Oliver i El Paso for å vise solidaritet med ofrene etter nok en masseskyting.

Patricia Oliver var mor til Joaquin Oliver, en av elevene som mistet livet på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland Florida. Foto: Christina Pletten

 • Christina Pletten
  Christina Pletten
  Kommentator

Søndag skulle Manuel og Patricia Oliver ha feiret bursdag sammen med sønnen Joaquin. Han ville vært 19 år. Men Joaquin ble skutt og drept på Marjory Stoneman Douglas High School i Florida for halvannet år siden.

I stedet var de to i El Paso for å vise støtte til ofrene og familiene i et nytt våpenmareritt.

Lørdag var Patricia og Manuel Oliver på andre siden av grensen, i Ciudad Juarez, den mexicanske delen av El Paso. Der skulle de hedre Joaquin med et veggmaleri. De hadde akkurat kommet frem da de fikk høre om masseskytingen som tok livet av 20 mennesker i en Walmartbutikk.

– Vi vet hvordan det er. Så vi kom hit for å vise solidaritet og støtte, sier Patricia Oliver til Aftenposten.

– Ingen byer er trygge

Søndag kveld samlet en stor folkemengde seg for å høre de to holde appeller mot USAs våpenlover ved et immigrasjonssenter i sentrum av byen.

– De sier at El Paso er en av de tryggeste byene i USA. De sa det samme om Parkland, sier Patricia Oliver.

– De som sier dette, tar veldig feil. Sannheten er at det ikke finnes noen trygge byer i USA. Dette kan skje hvor som helst.

– Hvordan har det vært å oppleve dette siste døgnet, etter alt dere har vært gjennom?

– For meg handler det nå om utholdenhet og engasjement. Den personen jeg var før, var alltid positiv. Nå er det kanskje en slags selvmotsigelse siden dette året har vært fylt av sorg. Men jeg tror på at vi kan gjøre en endring, sier hun.

Les også

Trump knytter massedrap til mental sykdom

– Så jeg vil ikke tro at det er håpløst, fordi da vil jeg bli paralysert. Det er ikke en løsning.

USAs president Donald Trump har gitt uttrykk for at han mener gjerningspersonene bak helgens massedrap i USA er «veldig alvorlig psykisk syke», men Trump har så langt ikke sagt noe konkret om hva han vil gjøre for å bekjempe det store antallet massedrap med skytevåpen i landet.

– Tror du på noen kursendring fra president Trump?

– Jeg vet ikke om Trump er i stand til å gjøre noe med det. Han har vært president i to år, og det eneste han kommer med er unnskyldninger. Så jeg tror vi må jobbe på vår egen måte frem mot valget i 2020, sier Patricia Oliver.

Manuel Oliver, Joaquins far, laget et veggmaleri i El Paso søndag, med bilde av sønnen og kona Patricia. Foto: Christina Pletten

Les også

Ny politisk strid om våpenlover i USA etter ny masseskyting

Joaquin Oliver var en av ungdommene som ble drept i Parkland. Søndag ville han fylt nitten år. Foto: AP/NTB scanpix

Kjemper for endring

Etter sønnens død på Parkland High School kastet de to seg inn i aktivisme for å få amerikanerne til å innføre strengere våpenlover. Faren Manuel reiser rundt i USA og lager veggmalerier av sønnen for å gi ham en stemme gjennom kunst. Han kaller prosjektet Walls of Demand.

Lørdag skulle Manuel egentlig male i Ciudad Juarez i solidaritet med flyktninger fra Venezuela, Oliver-parets fødeland. I stedet endte de opp med å bli kastet inn i nok en traumatisk opplevelse.

– Vi bestemte oss for å se om vi kunne bidra med noe. Dette er en kamp, en lang kamp, og det eneste vi kan gjøre er å kjempe hver eneste dag, sier Manuel.

Veggmaleriet viser Joaquin og Patricia, med teksten «Det var ikke en god idé å skille meg fra min mor. Nå har dere fått henne på nakken. Lykke til!».

Les også

LES OGSÅ: USA er det farligste stedet å vokse opp av alle vestlige land. Nolan (10) ble skutt i magen på skolen.

Markerte sorg

Det var markeringer flere steder i El Paso søndag kveld. I en park like overfor Walmart-butikken møtte flere tusen frem for å vise solidaritet og sorg.

– Dette skjer jo overalt, men det er helt annerledes når det skjer i din egen by. Det er helt uvirkelig, sier Laura Lopez Maldonedo (50).

– Jeg kan ikke helt forklare hvordan det føles. Det er så tungt å tenke på hvordan familiene har det.

Flere tusen mennesker møtte opp for å vise solidaritet og sorg etter massakren i El Paso lørdag. Foto: John Locher, AP / NTB scanpix

Først søndag ettermiddag ble de døde fjernet fra Walmart. Politiet har sperret av et stort område rundt butikken. På oppsiden er det et stort presseoppbud og sørgende som kommer med blomster og hilsener. Mange forteller at de fortsatt er i sjokk over at dette kunne skje i El Paso.

– Folk over hele USA må forstå at din familie kan være neste. Ingen kommer til å ringe deg først eller sende en melding. En dag bare skjer det, sier Patricia Rivera.

– Hvis alle kan forstå dette, så er det mulig å få dem til å skjønne at det ikke er noen rett å ha maskingevær. Hvor står det i grunnloven?

 1. Les også

  I 1999 ble verden sjokkert av Columbine-massakren. Nå er den ikke lenger blant de ti dødeligste skyteepisodene i USA.

Les mer om

 1. Massedrapene i USA
 2. USA
 3. Våpenlover