Verden

Statsminister mener brexit kan forene Irland

Irlands statsminister Leo Varadkar tror brexit kan lede til irsk samling. Foto: AP / NTB scanpix

Dersom britene forlater EU uten en avtale, kan det føre til at Irland og Nord-Irland forenes, mener Irlands statsminister Leo Varadkar.

  • NTB

Storbritannias nye statsminister Boris Johnson har lovet britene at landet forlater EU innen 31. oktober, med eller uten en framforhandlet avtale.

Dersom det blir brexit uten avtale, vil flere i Nord-Irland komme til å stille spørsmål ved unionen med England, Skottland og Wales, tror Irlands statsminister Leo Varadkar.

Forent Irland

– Folk som kan beskrives som moderate nasjonalister eller moderate katolikker, som er mer eller mindre fornøyde med status quo, vil se i retning av et forent Irland, sier Varadkar.

– I økende grad vil vi også se at protestanter, liberale unionister, spør seg om hvor de føler seg mest hjemme, sier han.

– Er det i et nasjonalistisk Storbritannia som snakker om å innføre dødsstraff og den slags? Eller er det som en del av et felles europeisk hjem og Irland, sier Varadkar.

Uaktuelt uten backstop-løsning

Varadkar mener at det er helt uaktuelt med brexit uten en såkalt backstop-løsning for irskegrensen, noe Johnson antydet muligheten for i sin første tale som statsminister.

Lørdag omtalte Johnson backstop-løsningen som udemokratisk da han besøkte Manchester.

– Dersom vi blir kvitt backstop-løsningen i sin helhet, vil vi gjøre framgang, sa Johnson ifølge Reuters.

Johnsons forgjenger Theresa May forhandlet fram en avtale med EU om en slik reserveløsning, for å sikre at det ikke blir nødvendig å innføre kontroller på grensa mellom Irland og Nord-Irland dersom Storbritannia forlater EU uten en avtale.

Denne grensa blir EUs yttergrense etter skilsmissen, men en åpen grense her regnes som avgjørende for å sikre fortsatt fred på øya.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Brexit
  2. Nord-Irland
  3. Irland
  4. EU
  5. Boris Johnson