Verden

Ebola-medisin viser seg svært effektiv i testforsøk: – 90 prosent kan overleve hvis de får tidlig behandling

Et medisinsk gjennombrudd viser at to nye medisiner kan gi håp om å stanse ebolaepidemien. – 90 prosent av ebolasmittede vil overleve dersom de får tidlig behandling, sier forsker

Helsepersonell iført beskyttelsesutstyr undersøker en pasient som ligger i isolat ved et behandlingssenter for ebola i Beni i Kongo. Foto: AP / NTB scanpix
 • Mone Celin Skrede
  Journalist
 • NTB

– REGN-EB3 og mAb114 er de første medisinene som i en vitenskapelig studie klart viser betydelig reduksjon i dødeligheten for folk som er smittet av ebolaviruset, sier Anthony Fauci, som leder amerikanske National Institutes of Health (NIH).

Disse medisinene skal nå brukes til å behandle alle ebolapasienter i Den demokratiske republikken Kongo, ifølge landets helsemyndigheter.

– Disse medisinene er de første medisinene som tydelig har vist et betydelig fall i dødeligheten for ebolapasienter, sier Anthony Fauci, direktør ved det amerikanske instituttet for allergi og infeksjonssykdommer (NIAID), til BBC.

Ifølge instituttet er dette svært gode nyheter for kampen mot ebola.

Les også

Rwanda stenger grensen mot Kongo etter ebolautbrudd

– 94 prosent kan overleve hvis de får tidlig behandling

– Disse funnene gjør at helsemyndighetene nå kan understreke at over 90 prosent av ebolasmittede vil overleve dersom de får tidlig behandling, sier forsker på infeksjonssykdommer Sabue Mulangu til BBC.

Overlevelsesraten blant pasienter med lave virusnivåer i blodet var så høy som 94 prosent når pasientene fikk medisinen REGN-EG3, og 89 prosent når de fikk mAb114, ifølge NIAID, det amerikanske instituttet for allergi og infeksjonssykdommer, skriver BBC. NIAID er en av hovedsponsorene for studien.

Pasienter som har fått to andre medisiner som i forsøk har vist seg mindre effektive og derfor ikke lenger testes ut, får nå mulighet til å gå over til de to nye medisinene, opplyser det føderale amerikanske helseinstituttet.

Den endelige analysen av studien vil være klar i slutten av september eller begynnelsen av oktober. Da blir de fullstendige resultatene sendt inn for publisering i et medisinsk tidsskrift, opplyser Mulangu.

3 av 4 dør uten behandling

NIH, helsemyndighetene i Kongo og Verdens helseorganisasjon (WHO) hyller i en felles uttalelse «det usedvanlige teamet med individer som har arbeidet under svært vanskelige forhold for å utføre denne studien», samt pasientene og deres familier.

Rundt tre fjerdedeler av pasienter som ikke får behandling, dør, opplyser doktor Michael Ryan i WHO. Siden utbruddet startet i august i fjor, har over 1.800 mennesker dødd av ebola i Kongo.

Alle ebola-behandlingssentrene i Kongo har tilgang på de to nye legemidlene. Ryan håper nyheten vil overtale flere pasienter til å oppsøke hjelp så fort de merker symptomer.

 • Norsk forsker ledet arbeidet med den første ebolavaksinen

Vaksine er målet

Mens medisinen som nå er utprøvd, viser seg effektiv for dem som allerede er smittet, uttaler Fauci at målet er å utvikle en vaksine som kan hindre smitte.

– Beste måten å sette en stopper for utbruddet på er med en god vaksine, samt ved å spore opp og identifisere dem som har vært i kontakt med den smittede, isolasjon, og til slutt behandling, sier Fauci videre.

Tidligere forskning har vist at en eksperimentell vaksine er effektiv mot ebola. Den brukes i Kongo. Helsemyndighetene er nå i gang med å undersøke ulike vaksinealternativer.

De to medisinene som har vist seg å være mindre effektive i den kliniske studien – ZMapp og remdesivir – testes ikke lenger ut. Pasienter som har fått disse to medisinene, får nå mulighet til å gå over til de to nye medisinene, opplyser det føderale amerikanske helseinstituttet.

Dødelighetsraten for ZMapp og remdesivir var henholdsvis 49 og 53 prosent.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5