Hetebølgen har gitt strålende vær her hjemme. Nå kan den gi rekordsmelting på Grønland.
Solsteken bidrar til både issmelting og skogbranner ved polarsirkelen.
- Hanne ChristiansenKorrespondent i Midtøsten
Hetebølgen som har preget Europa i sommer, nådde i forrige uke Norge. Nå kan den være på vei enda lenger nord.
Ifølge klimaforskere er varmefronten på vei mot Grønland, og det er ikke gode nyheter.
Forsker Martin Stendel ved Danmarks meteorologiske institutt skriver på Twitter at de venter at varmen vil forårsake den nest største issmeltingen på Grønland siden 1950.
Samtidig varsler FN at hetebølgen vil bidra til raskere issmelting fra verdens største isdekker.
Se bildene: Varmerekorder i flere europeiske land
Raskere issmelting
Denne sommeren er det målt temperaturer svært langt over det normale på Grønland. Smeltingen av isen på Grønland skjer hver sommer, men ifølge registreringer fra det amerikanske National Snow and Ice Data Center har grønlandsisen knapt noen gang opplevd så tidlig og så omfattende vårsmelting.
Ifølge klimaforsker Ruth Mottram startet smeltingen tidligere enn normalt i år. Ikke siden rekordåret 2012 har forskerne sett så omfattende smelting. I løpet av den sommeren ble 97 prosent av Grønlands enorme iskappe utsatt for overflatesmelting.
Mottram sier til CNN at årets smelting skiller seg fra rekordåret i 2012 ved at den har skjedd jevnt og trutt over flere måneder. Siden 1. juli i år har issmeltingen sluppet 180 milliarder tonn vann ut i havet, noe som tilsvarer havstigning på rundt en halv millimeter.
Ifølge Mottram er dette mye høyere enn gjennomsnittet på rundt 60–70 milliarder tonn på denne tiden av året.
Meteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne
Norske isbreer smelter kan forsvinne
Hetebølgen her hjemme den siste uken har ført til en merkbar økning i smeltingen også fra norske isbreer.
Flere store breer er blitt omtrent en halv kilometer kortere i løpet av denne perioden. Én av disse er Nigardsbreen – en utstikker fra Jostedalsbreen, den største isbreen på det europeiske fastlandet.
Dersom utviklingen med bresmelting fortsetter, kan flere mindre breer være helt forsvunnet om kun noen få år, sier Atle Nesje, professor i geologi ved Universitetet i Bergen til NRK.
Dropp klimaskammen, stem riktig! | Jørgen Randers
Enorme skogbranner
Hetebølgen har samtidig bidratt til et rekordhøyt antall skogbranner ved polarsirkelen denne sommeren. Det kan i sin tur kan bidra til å øke issmeltingen på Grønland.
I Sibir har et område på nesten 20.000 kvadratkilometer stått i brann i flere uker. Svære skogbranner rammer jevnlig Sibir, men årets skogbranner er så omfattende at de kan bidra til at isen i Arktis smelter mye raskere enn tidligere.
Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) viser til at sot som faller ned på is og snø, gjør den mørkere, slik at den ikke like lett reflekterer sollyset. Dermed blir varmen sperret inne.
Forskere har lagt ut satellittbilder fra NASA som viser hvordan røykskyer driver innover arktiske områder.
Greenpeace-eksperten Grigorij Kuksin sier at soten og asken fremskynder smeltingen både av isen og permafrosten. Dette gjør at kraftige drivhusgasser som metan slipper ut og får den globale oppvarmingen til å gå raskere.
Skogbrann i Russland dekker nesten 20.000 kvadratkilometer
Brennhett kontinent
Hetebølgen i Europa har gitt varmerekorder over hele kontinentet. I Frankrike ble det satt ny varmerekord på 45,9 grader, mens Storbritannia opplevde sitt varmeste juli noensinne.
I Norge ble det i helgen som gikk, registrert tropenetter over 20 steder over hele landet.
Forskere ved Oxford-universitetet konkluderte nylig med at klimaendringene har gjort det minst fem ganger så sannsynlig at land som Frankrike opplever hetebølger lik den i sommer.
FNs klimapanel har lenge pekt på hyppigere hetebølger og mer ekstremt vær som ventede konsekvenser av menneskeskapte klimaendringer.