Verden

– Det fine med å begynne dagen med en joggetur er at ingenting kan bli verre resten av dagen

Storbritannias statsminister Boris Johnson vil hjelpe folket ned i vekt uten å være «i overkant sjefete eller barnepikeaktig».

Britenes statsminister Boris Johnson sier han allerede har gått ned over 6 kilo. Her fra en cricketkamp i 2016.
 • Marianne Stensland
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Koronaviruset ble en vekker for britenes statsminister, skrev Aftenposten forrige uke. Da Boris Johnson selv havnet på intensiven med korona, pusteproblemer og litt for mange kilo, gikk alvoret opp for ham.

Nå oppfordrer Johnson britene til å gå ned i vekt, og mandag morgen la han frem en slankekur for folket under navnet «Bedre helse». Som inspirasjon og eksempel bruker han seg selv.

– Jeg har ønsket å gå ned i vekt i evigheter. Som mange andre sliter jeg med at jeg går opp og ned i vekt. Siden jeg ble frisk av koronaviruset, har jeg jevnt og trutt bygget opp helsen min, sier Johnson i et videoklipp på Twitter.

Den nye slankekampanjen

Britiske myndigheter lanserer nå en kampanje for å redusere overvektsproblemet i den britiske befolkningen. Blant tiltakene som ble lansert mandag, er:

 • Forbud mot TV-reklame for junk food før klokken 21.
 • Annonser med tilbud av typen «kjøp én, få en gratis» skal ikke være lovlig.
 • Kaloriinnhold må opplyses på menyer.
 • Regulering av hvor i butikkene mat med høyt sukker- og fettinnhold kan plasseres, deriblant forbud mot søtsaker i nærheten av kassene.

– Jeg var for tykk

Statsministeren forteller at han allerede har gått ned over 6 kilo, og at han var «altfor overvektig» da han ble lagt inn på intensivavdeling. Ifølge Politico og The Sun veide han 110 kilo da han ble innlagt på St. Thomas Hospital 6. april i år.

– Jeg var for tykk, sier en ærlig Johnson.

Nå starter han dagen med en rolig løpetur med hunden.

– Det fine med å begynne dagen med en joggetur er at ingenting kan bli verre resten av dagen.

Johnson ønsker å legge vekt på at man med små tiltak kan føle seg bedre, pleie sin egen helse og avlaste det britiske helsevesenet.

Boris Johnson hilser på sykepleier Marina Marquis under et besøk ved Tollgate medisinske senter i London.

– Med strategien «Bedre helse» ønsker vi å hjelpe folk til å gå ned litt i vekt, men ikke på en i overkant sjefete eller barnepikeaktig måte håper jeg, sier Johnson.

Han ble selv lagt inn på sykehus i begynnelsen av april etter å ha testet positivt på koronaviruset. Statsministeren ble skrevet ut etter seks døgn, hvorav to av dem var på intensivavdeling, der han fikk oksygenbehandling.

– Jeg kan ikke takke dem (de ansatte på sykehuset, journ.anm.) nok. Jeg skylder dem livet mitt, sa Johnson i en uttalelse dagen før han ble skrevet ut.

Vil forby reklame for junkfood før klokken 21

«Bedre helse»-kampanjen som britiske myndigheter lanserte mandag, skal bidra til å bekjempe «overvektsbomben» i landet ved å hjelpe britene til et sunnere kosthold og en mer aktiv livsstil.

Et av tiltakene er å forby TV-reklame for junkfood før klokken 21. Det skal heller ikke være lov å annonsere med tilbud av typen «kjøp én, få en gratis», og på menyer må kaloriinnhold opplyses.

Den nye helsestrategien innebærer også regulering av hvor i butikkene mat med høyt sukker- og fettinnhold kan plasseres, skriver BBC.

Ifølge den britiske rikskringkasteren er det økende bevis på en kobling mellom overvekt og risiko for kritisk sykdom ved smitte av covid-19.

Boris Johnson på løpetur med hunden Dilyn i London 25. mai.

En statistikk fra den britiske regjeringen viser at nesten 8 prosent av kritisk syke pasienter på intensivavdelinger har vært sykelig overvektige, mot 2,9 prosent av befolkningen generelt.

Avisen The Guardian skriver at det også kan bli forbudt å annonsere for junkfood på internett.

En offisiell statistikk fra det britiske helsevesenet NHS viser at 63 prosent av alle voksne briter enten var overvektige eller led av fedme i 2018.

Storbritannia er hardt rammet av koronapandemien. Så langt er over 300.000 personer bekreftet smittet, og over 45.000 personer i øyriket har dødd som følge av covid-19.

Les også

 1. Britene på fedmetoppen i Europa. Nå skal både Boris Johnson og resten av landet på tidenes slankekur.

 2. Nå åpner pubene i England. Boris Johnson håper folk vil oppføre seg ansvarlig.

Les mer om

 1. Helse
 2. Koronaviruset
 3. Overvekt
 4. Boris Johnson
 5. Livsstil
 6. BBC
 7. Storbritannia