Steve Jobs er død

En av verdens mest innflytelsesrike næringslivsledere, Apples tidligere toppsjef Steve Jobs, døde onsdag.

Apple-sjef Steve Jobs er død.

Jobs var en av selskapets grunnleggere og toppsjef i perioden da Apple lanserte banebrytende produkter som iPod og iPhone.

I en årrekke kjempet Jobs mot en sjelden kreftsykdom, og han hadde også andre helseproblemer. Han ble 56 år gammel.

– Apple har mistet et visjonært geni, og verden har mistet et utrolig menneske, sier Tim Cook, som overtok stillingen som IT-gigantens toppsjef i august i år.

Han mener Apple ikke kunne ha vært bygget opp av andre enn Steve Jobs og sier Jobs' ånd for alltid vil være selskapets grunnmur.

USAs president Barack Obama beskriver Apples tidligere toppsjef Steve Jobs som en visjonær leder som forandret folks liv.

– Han forandret livene våre, redefinerte hele bransjer og oppnådde en av de sjeldneste bragdene i menneskets historie: Han forandret måten hver og en av oss ser verden på, sier Obama.

Han mener Jobs var en av USAs største oppfinnere. Den tidligere Apple-sjefen var modig nok til å tenke annerledes, vågal nok til å tro at han kunne forandre verden og talentfull nok til å gjøre det, ifølge Obama.

Jobs var rammet av en sjelden type kreft i bukspyttkjertelen, og han ble operert første gang i 2004. Jobs' familie sier i en uttalelse at han døde fredelig, omgitt av familiemedlemmer.

Selv om Jobs ble nødt til å gi seg som toppsjef, beholdt han stillingen som styreformann fram til sin død.