Verden

Vet ikke hvor mange som er fanget i ruinene

Letingen etter overlevende fortsetter på tredje døgnet. Hundretusener protesterer mot fabrikkeierne.

Mange savner fortsatt sine kjære etter bygningskollapsen i Dhaka. Foto: ANDREW BIRAJ, REUTERS

 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Utenriksjournalist

Det brøt ut panikk da en person ropte at en nabobygning også var i ferd med å rase sammen mens redningsarbeidet pågikk. Men dette viste seg å være falsk alarm. Foto: ANDREW BIRAJ, REUTERS

Soldater bærer ut en overlevende fra ruinene. Foto: Kevin Frayer

Politiet avfyrte tåregass og gummikuler mot fabrikkarbeiderne som hadde samlet seg i Gazipur utenfor Dhaka i morges, melder NTB. Samtidig fortsetter letingen etter savnede i ruinene etter bygningen som raste sammen på onsdag.

Tragedien har ført til et voldsomt sinne over vilkårene til tekstilarbeiderne. Ifølge NTB har demonstranter blokkert veier for å prøve å stenge fabrikkene i Gazipur. Visepolitisjef i byen sier at demonstrantene krever at eierne av fabrikkene om den sammenraste bygningen i Savar pågripes og henrettes.

Desperat leting

Håpet om å finne overlevende etter katastrofen i Savar utenfor Dhaka blir svekket for hver time som går. De siste dagene har fargerike stoffer brukt som provisoriske bårer for å få folk ut av ruinene i en desperat kamp mot klokken.

I går ettermiddag fant redningsmannskapet 41 mennesker som var fanget i det som hadde vært femte etasje i en åtteetasjes bygning før den raste sammen onsdag. Alle ble reddet.

2000 reddet

Men de som styrer redningsoperasjonen vet at mulighetene for å overleve etter 72 timer er små.

Les også

Ordrer om evakuering ble trosset. Nå er minst 230 døde i kollapsen.

Ifølge talsmenn for industrien som Reuters har snakket med, jobbet 3122 mennesker i bygningen, hovedsakelig kvinnelige tekstilarbeidere. Rundt 2000 er reddet ut de siste to dagene, rundt halvparten med skader.

Mangler oversikt

Men ifølge Reuters mangler man opplysninger om mange. Nyhetsbyrået melder at hundrevis fortsatt er savnet.

— Vi vet ikke hvor mange som fremdeles er fanget under ruinene, sier politisjefen i hovedstaden Dhaka, Habibur Rahman til Reuters.

I morges var 273 mennesker bekreftet døde.

— Vi prioriterer å hjelpe dem som fortsatt er i live, fortsatte han.

På rømmen

Mannen som eide bygget er en kjent lokal politiker, som nå skal være på rømmen. Det var store, synlige sprekker i bygningskonstruksjonen, og eieren skal ha fått beskjed om å stenge bygget.

I stedet ble fabrikkarbeiderne fortalt at det var trygt der. Bare en time etter at mange av dem kom på jobb, raste bygget sammen.

Myndighetene har lovet at saken vil bli grundig etterforsket og de ansvarlige stilt til ansvar.

Undersøker kjedene

Men katastrofen har satt søkelyset ikke bare på bygningsstandarden i Bangladesh, men også forholdene i tekstilindustrien.

Det har vært flere ulykker i tekstilfabrikker bare det siste året. I ruinene fra Rana Plaza, som raste sammen på onsdag, kunne man finner varemerker på klær som åpenbart var ment for vestlige markeder.

Nyhetsbyrået AP har undersøkt hvilke vestlige firmaer som brukte fabrikkene i den nå sammenraste bygningen. Flere av dem sier at de er opptatt av sikkerhet og at har systemer for å følge med. Den britiske kjeden Primark har erkjent at de hadde fått leveranser fra en fabrikkene. Verdens største kjede, Wal-Mart, sa at de ikke hadde noen produksjon i fabrikkene.

- Må stille krav

Human Rights Watch peker på at katastrofen i Savar er den siste i en lang rekke med ulykker på tekstilfabrikker i Bangladesh, som er en av verdens største eksportører av klær. I 2005 omkom 73 tekstilarbeidere da en fabrikk raste sammen i samme by. I februar året etter, ble 18 drept i en tilsvarende ulykke i Dhaka. I juni 2010 omkom 25 da en bygning raste sammen, og i november i fjor døde mer enn 100 arbeidere i en fabrikkbrann i Dkaha, ifølge organisasjonen.

De peker på at Bangladesh har elendig kontroll med arbeidsvilkårene på fabrikkenen, og at fabrikkeierne ofte får varsel om når det kommer inspektører.

Organisasjonen mener det er på tiden at globale aktører krever bedre vilkår for arbeiderne og at arbeiderne får organisere seg. Ingen i Rana Plaza var med i fagforeninger.

— Globale selskaper og forbrukere tjener på billig arbeidkraft i Bangladesh, men gjør lite for å kreve de mest grunnleggende menneskelige betingelsene for de som arbeider for dem. Det er på tide at selskapene sier i fra at de ikke vil ta i mot klær som ikke tilfredstiller minimumsstandarder, sier Brad Adams i Human Rights Watch.

Han tror flere arbeidere kunne nektet å gå inn i den farlige bygningen dersom de hadde vært del av en fagforening.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  13 omkom i eksplosjon på Lindex-fabrikk i Bangladesh

 2. VERDEN
  Publisert:

  Dødstallene stiger til 81 etter brann i Bangladesh

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Han tjente 132 millioner i fjor på å selge deg billigklær. Hun tjente 10.800 kroner på å lage dem.

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Hva kan du gjøre for at tekstilarbeiderne får bedre vilkår?

 5. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Forbrukerne må presse på for bedre vilkår i klesindustrien

 6. VERDEN
  Publisert:

  Bygning kollapset i Mumbai – minst ni døde