Verden

– Venezuela kan være Snowdens siste mulighet

Den russiske parlamentarikeren Alexej Pusjkov sier at asyltilbudet fra Venezuela kan være Snowdens siste mulighet til å få politisk asyl. Veien dit går kanskje med privatfly?

Folk står i kø på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva der Edward Snowden befinner seg i transit. Fredag ble han tilbudt asyl av Venezuela. MAKSIM SJEMETOV

 • Isak Ladegaard

Parlamentarikeren Alexej Pusjkov snakker ofte på vegne av Kreml og har tidligere uttalt at Venezuela ser ut til å være den «beste løsningen»for Edward Snowden.

Det kan altså se ut til at russiske myndigheter begynner å gå tom for tålmodighet, etter at Snowden etter all sannsynlighet har tilbrakt to uker i transittsonen på Sheremetyevo International Airport i Moskva.

Den spionsiktede 30-åringen har søkt asyl i over 25 land, deriblant Norge, og står igjen med tilbud fra Bolivia, Nicaragua og Venezuela.

— Vi finner ut i løpet av mandag om han vil stadfeste sitt ønske om asyl i Venezuela, sier landets utenriksminister Elías Jaua ifølge NTB.

Les også

Venezuela: - Ingen kontakt med Snowden

Frykter dødsstraff

Nicaragua valgte på søndag å offentliggjøre noe av innholdet i Snowdens asylsøknad, og Snowden skriver blant annet at han frykter dødsstraff.

«Jeg, Edward Snowden, borger i USA, skriver til dere for å søke om asyl i Nicaragua fordi jeg risikerer å bli forfulgt av de amerikanske myndighetene og deres agenter», skriver han på spansk, ifølge NTB.

Han skriver videre at han er redd for å få en urettferdig rettssak som trolig vil ende med livstid i fengsel eller dødsstraff.

Ingen direkteruter

Et Aeroflot-fly tar av fra Moskva med kurs for Havana. Cuba har avvist at Snowden kan få asyl der, og Venezuela seiler nå opp som et av Snowdens siste alternativer. MAXIM SHEMETOV

Snowdens amerikanske pass er forlengst ugyldiggjort av myndighetene i Washington D.C., og teknisk sett vil han ikke kunne fly videre før han har fått et reisedokument. Land som Bolivia og Venezuela har ikke konsulære avdelinger på den russiske flyplassen og kan dermed ikke forsyne ham med de nødvendige dokumentene, skriver NTB.

Deretter blir utfordringen å finne en reiserute som ikke inkluderer mellomlanding i et land som har utleveringsavtale med USA.

Ifølge ABC News er det ingen ruter fra Moskva til Sør-Amerika som ikke innebærer et slikt stopp.

Derfor er det mest sannsynlig at kursen går først til Cuba, og deretter videre til et av de tre landene som har tilbudt Snowden asyl, men ifølge amerikanske tjenestemenn vil ikke Cuba ha noe med Snowden å gjøre.

86 år gamle Fidel Castro har ikke nevnt amerikaneren med et ord siden han introduserte seg selv til verden via Guardian.

Leie privatfly?

Hvis Snowden nå allikevel kjøper en billett til Sør-Amerika eller Cuba, kan bare det å krysse europeisk luftrom bli et problem i seg selv. Dette ble tydelig da et fly fra Moskva med den bolivianske presidenten om bord ble tvunget til å lande i Østerrike, fordi det gikk rykter om at Snowden var om bord.

President Barack Obama har dog sagt at han ikke kommer til å ta ned et passasjerfly «på grunn av en 29 år gammel hacker».

Hvis Snowden vil være helt sikker på at det stemmer, kan han eventuelt leie et privatfly. Ifølge PrivateFly.com, en bookingside for denne typen fartøy, vil en direktetur fra Moskva til Caracas i Venezuela på tirsdag koste fra €104 070, altså ca. 835 000 kr.

Derfor passer det ham kanskje bra at det igjen har blitt mulig å donere penger til Wikileaks via MasterCard og Visa. Organisasjonen støtter som kjent den jagede amerikaneren og vil kunne være blant dem han ber om hjelp til å forflytte seg fra Moskva.

 1. Les også

  Venezuela: - Ingen kontakt med Snowden

 2. Les også

  Russisk politiker: - Snowden bør si ja til Venezuela

 3. Les også

  Nicaragua, Venezuela og Bolivia tilbyr Snowden asyl

 4. Les også

  Snowden: - Vestlige stater har gått til sengs med NSA

Den spionsiktede 30-åringen Edward Snowden har søkt asyl i over 25 land, deriblant Norge, og står igjen med tilbud fra Bolivia, Nicaragua og Venezuela. The Guardian

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  USA saksøker Snowden og krever pengene av boksalget

 2. VERDEN

  NBC: Russland overveier å utlevere Snowden

 3. KULTUR

  Asle Toje: Edward Snowdens selvbiografi er god lesning, men vitner også om et gigantisk ego.

 4. VERDEN

  Microsoft og USA i overvåkingskamp i retten

 5. KULTUR

  «Snowden»: For en gangs skyld klarer Stone å være tilnærmet subtil

 6. VERDEN

  Venezuelanere protesterte over hele verden