Her er Vikernes tilbake på gården

BRIVE-LA-GAILLARDE (Aftenposten): Vikernes og kona kan ikke lenger bære våpen på fransk jord, sier advokaten til Vikernes.

Her er Varg Vikernes hjemme på gården etter at han ble løslatt av fransk politi torsdag kveld.

Like etter klokken 20 torsdag kveld var Vikernes tilbake på gården sin i Salon La Tour i Corrèze.

— Varg Vikernes har blitt avhørt i tre dager, men det er ingen bevis på at han har planlagt terrorisme. Derfor ble han løslatt klokken 19 torsdag kveld, sier talskvinne for påtalemyndigheten, Agnès Thibault-Lecuivre til Aftenposten.

Han ble kjørt fra politistasjonen i Brive-la-Gaillarde i en mørk Citroen C8 med tildekkede skilter, sotede ruter og maskerte politifolk bak rattet.

Da BT.no prøvde å få kontakt, ved å banke og rope over muren, kom det til slutt et svar:

— Unnskyld, dere har ikke adgang til å være her. Kan dere vennligst fjerne dere fra eiendommen med en gang, sa Vikernes.

Så lukket han vinduet.

Vikernes ble arrestert tirsdag morgen av fransk politi i boligen sin, og har tilbragt de siste tre dagene i varetekt på politistasjonen i Brive-la-Gaillarde. Etter fransk lov hadde politiet rett til å holde ham fengslet i 96 timer, det vil si frem til lørdag morgen.

Lettet over å være fri

Varg Vikernes advokat, Julien Freyssinet, sier til Aftenposten sent torsdag kveld at hans klient er lettet over å være fri.

— Ettersom Vikernes nå er sluppet fri, er det tydelig at politiet har anholdt ham uten tilstrekkelig med bevis. Samtidig skjønner Vikernes at hans fortid og kjøpet av våpnene gjorde at politiet ble bekymret.

- Hva har politiet spurt om?

— I løpet av tre dager rekker man å snakke om ganske mye. Politiet har spurt om hans fortid, relasjonene til familien og hvorfor våpnene ble anskaffet. Dette har selvsagt vært en påkjenning, men på prinsipielt grunnlag forstår han at han ble tatt inn til avhør, sier Freyssinet.

Advokat Julien Freyssinet snakker til pressen onsdag ettermiddag.

Får ikke bruke våpen

Fransk politi har i lengre tid hatt nordmannen under oppsikt, og blant annet fulgt med på hva Vikernes har

Les også

blogget om

. Det var imidlertid en serie våpenkjøp som til slutt gjorde at fransk politi aksjonerte mot Vikernes og hans gravide kone. Våpnene, fem salongrifler, ble alle kjøpt i konas navn.

Nå må Vikernes og kona si farvel til våpnene.

— Både han og hans kone har fått et forbud mot å eie våpen i Frankrike. I prinsippet kan dette derfor gjelde for resten av livet, sier Julien Freyssinet.

Han har ikke fått snakket skikkelig med sin klient etter at han slapp ut tidligere på kvelden, og har ikke fått noe informasjon om en ny tiltale fra påtalemyndigheten.

Advokat Freyssinet skal i et møte med Vikernes fredag morgen.

— I kveld skal han få litt tid med kone og barn, sier advokaten.

Det er imidlertid ikke bare ro og familieidyll som ventet på gården, men også flere journalister og pressefotografer. De er på ingen måte invitert. AFP og Dagbladet har publisert bilder der Varg Vikernes går maskert rundt på gården, formodentlig fordi han ikke ønsker å bli fotografert.

- Tar avstand fra Behring Breivik

Kona ble løslatt ble løslatt onsdag ettermiddag. Det er uvisst om hun befinner seg på gården. Parets tre barn skal ha blitt tatt hånd om av sin mormor mens paret har sittet i varetekt.

Ifølge Thibault-Lecuivre kan det bli aktuelt å sikte Vikernes for å ha brutt rasismeparagrafen i Frankrike. Dette vil i så fall skje på et senere tidspunkt, får Aftenposten opplyst.

- Vikernes har skrevet mye på internett med rasehat og provokasjoner mot jøder og muslimer. Det kan være at han vil bli siktet for dette, men det vil vi se på senere. Nå er han en fri mann, sier Thibault-Lecuivre.

— Jeg vil gjerne få understreke at han ikke har noen som helst forbindelse til Behring Breivik og hans handlinger i Norge i 2011. Han tar klar avstand fra disse handlingene, sier advokat Freyssinet.