Minst 21 drept i angrep mot kirke

Bombe utløst ved kirke i Egypt.

Her jobber brannmenn med å slukke bilbrannen etter at en bombe gikk av utenfor en kirke i Alexandria nyttårsaften.

Minst 21 personer ble drept da en bilbombe eksploderte utenfor en kirke i byen Alexandria i Egypt i natt, melder nyhetsbyrået AP.

Eksplosjonen ble utløst kort tid etter midnatt nyttårsaften, samtidig som troende var i ferd med å forlate kirken i bydelen Sidi Beshr. Den koptisk kristne menigheten hadde vært samlet til midnattsmesse rett før bomben eksploderte, og rundt 1.000 personer skal ha vært samlet i kirken.

Kropper i flammer

— Jeg var inne i kirken og hørte en kraftig eksplosjon. Jeg så kropper som sto i flammer, sier prest Mena Adel til AP.

Etter angrepet ble det sammenstøt mellom rasende kristne og politiet. Flere av de troende som hadde vært i kirken, gikk til angrep på en moské i nærheten. Muslimer og kristne kastet stein på hverandre.

– Dette ser ut som en scene fra Bagdad, sa et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

De sårede etter bombeangrepet ble i all hast fraktet med ambulanser til to forskjellige sykehus i nærheten av bydelen hvor kirken ligger. Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for bombeangrepet, men flere kilder peker ut al-Qaida, melder AP.

Om lag 10 prosent av befolkningen i Egypt er kristne. Flertallet av innbyggerne er muslimer. De siste månedene har det vært sammenstøt med grobunn i religiøse motsetninger mellom demonstranter og politi i landet.

Irakiske trusler

Et sammenstøt i Kairo i november førte til at to kristne ble drept og flere titalls skadd, noe som er uvanlig i denne typen uro i Egypt.

De mest alvorlig truslene mot kristne egyptere den siste tiden har imidlertid kommet fra utlandet. Al-Qaida i Irak har truet med å gjennomføre angrep i Egypt, noe som har ført til at vaktholdet ved kirkene i landet er blitt skjerpet.

Samtidig har Egypts muslimske president Hosni Mubarak lovet å beskytte kristne i landet mot terrorisme og ekstremisme.