Trumps varslede tolløkning har nå trådt i kraft: Kina varsler «nødvendige mottiltak»

President Donald Trumps varslede økning på toll på kinesiske varer har trådt i kraft, kort tid etter at Det hvite hus kunngjorde fortsatte handelssamtaler.

En økning fra 10 til 25 prosent på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder kroner er innført, kort tid etter at det ble kunngjort at forhandlingene fortsetter.
  • Hedda Ovidia Stølen
  • Mathilde Waale

For bare en knapp uke siden så det ut til at handelskrigen mellom de to nasjonene gikk mot slutten. Nå kan brått måneder med samarbeid kan gå til spille. Handelskrigen har tilsammen kostet de to landene flere milliarder kroner.

Torsdag startet forhandlingsmøtet med Trump og Kinas handelsutsending Liu He i Washington. Men fredag klokken 06 norsk tid skrudde USA opp tollsatsene på flere kinesiske varer. Dermed er en tolløkning fra 10 til 25 prosent på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar innført.

Kina varsler mottiltak

Det hvite hus varslet torsdag kveld lokal tid at samtalene mellom Kina og USA fortsetter fredag, men tollinnføringen kan skape nye spenninger mellom partene. Kina varsler at de vil komme med «nødvendige mottiltak».

Tollinnføringen vil kunne skape nye spenninger mellom USA og Kina, men samtalene mellom partene skal fortsette fredag. Kina har varslet at de vil komme med «nødvendige mottiltak». Det blir ikke gitt noen opplysninger om hva mottiltakene vil innebære.

Handelskrigen mellom USA og Kina har påvirket verdensøkonomien. Den har også skapt usikkerhet for forbrukere og bedrifter.

Forrige gang reagerte Kina ved å innføre toll på amerikanske varer for 110 milliarder dollar, men på grunn av den store ubalansen i handelen har ikke Kina lenger så mange varer fra USA å legge toll på.

Direktøren ved det asiatiske handelssenteret, Deborah Elms, uttalte at «Det kommer til å bli et stort sjokk for økonomien».

BBC skriver at flere av Kinas innbyggere ser på handelskrigen som et forsøk fra USA på å jekke ned Kina, og at de vestlige regjeringene blir stadig mer nervøse for landets voksende innflytelse på resten av verden.

Skal produsere amerikanske varer

Varene som blir påvirket av tolløkningen inkluderer møbler, matvarer og kofferter. De som umiddelbart vil bli rammet, er amerikanske importører og forbrukere.

Trump har sagt at han håper det vil skje en endring: at amerikanerne skal utvikle, produsere og kjøpe amerikanske varer i stedet for å importere fra Kina. Det mener han skal få fart på økonomien til USA.

I tillegg ønsker presidenten at Kina skal øke kvotene for import av amerikanske landbruksvarer som følge av trusselen. På den måten kan USAs enorme handelsunderskudd med Kina reduseres.

Underskuddet har økt fordi amerikanerne bruker mye penger på importvarer. Trump mener imidlertid at handelsunderskuddet er resultatet av urettferdige handelsavtaler, og dermed også et tegn på svakhet.

Les også

Hvem skal utfordre Trump i 2020? Kampen blir avgjort ved maratonsprint.

Må komme med mottiltak

USA har allerede kommet kunngjøringen om å innføre tolløkning på kinesiske varer. Nå må Kina svare amerikanerne.

– Det er tre mulige mottiltak for kineserne. Det første, og minst sannsynelige, er at Kina øker tollsatsene på allerede tollede varer. Andre mulighet er at de innfører 25 prosent tolløkning på amerikanske varer til en verdi av 55 milliarder kroner. Det tredje er at kinseserne innfører handelsforbud, som for eksempel imfortborbud, på ulike varer fra USA. Begge de to siste er svært sannsynlige, sier analytiker i DNB Markets Ole André Kjennerud. Han har kinesisk økonomi som spesialfelt.

I følge Kjennerud er Kina nødt til å annonsere et mottiltak etter at de to partene har forhandlet denne helgen. Han tror forhandlingene stopper opp etter helgen, og at det deretter vil bli stille fra både USA og Kina frem til tiltakene trer i kraft om nærmere tre måneder.

– Forhåpentligvis vil de kunne sette seg ned til høsten og se på mulige løsninger, slik at dette ikke eskalerer eller forverres. Da vil de for eksempel kunne reversere innføringene av disse tiltakene. For akkurat nå er det aller største problemet at landene ikke har tillit til hverandre i det hele tatt, forklarer Kjennerud.

Han beskriver det som en prosess som kommer til å kreve mye tid.

– Verdensøkonomien vil merke på usikkerheten mellom USA og Kina. Bedrifter må muligens redusere investeringsplanene sine, evetuelt sette de på vent. I Norge vil vi ikke påvirkes særlig av dette, men via finansmarkedene kan det bli vanskeligere for bedrifter å hente kapital, sier Kjennerud.

Handelsrepresentant Robert Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin på vei til å møte Kinas visestatsminister Liu He torsdag.
Les også

Hvordan skal vi forstå kaoset på amerikanske campuser? | Andreas Hardhaug Olsen

Børsene opp i Kina

Kina varslet gjengjeldelse på de økte tollsatsene. Men der er likevel børsene opp i dag. Det kan skyldes forventninger til at USA og Kina greier å lande en ny handelsavtale, skriver Kyrre Aamdal i DNBs morgenrapport.

Partene ble i går enige om å fortsette forhandlingene til tross for USAs økning i tollsatsene. Børsindeksene i Japan, Taiwan og Sør-Korea har imidlertid falt. Det samme har futures-prisene på amerikanske S&P500. Det er derfor neppe grunn til å tro at det er en bred optimisme i markedene til handelssamtalene, heter det i rapporten.

Strøk ut store deler av avtaleskisse

Søndag sendte den amerikanske presidenten ut to meldinger på Twitter som skapte uro på verdensbørsene. I meldingene anklager han Kina for å ha trukket seg fra avtaler.

Selv om søndagens Twitter-meldinger fra Trump kom som et sjokk for mange, viser det seg i ettertid at truslene om tolløkning ikke kom uprovosert.

Onsdag skrev Reuters at et dokument ble sendt fra Beijing til Washington forrige uke med svar til en 150 sider lang skisse av en handelsavtale. Kina skal imidlertid ha strøket ut store deler av avtalen de to partene hadde jobbet med. Ifølge Reuters’ kilder skal delene som ble tatt bort fra avtalen, være USAs hovedkrav for forhandlingene.

I hvert av avtalens totalt syv kapitler skal Kina ha tatt bort sine forpliktelser til å endre de lovene som drev USA til å starte handelskrigen: at statlige selskaper skal styres etter markedsprinsipper, reduserte subsidier og umiddelbar stans i angivelig tyveri av amerikansk teknologi.

Les også

Kvinner prøver å ta makten fra menn, mener Steve Bannon. Selv synes han de bør vurdere å bli husmødre.

Vil møtes på halvveien

På en pressekonferanse i Beijing torsdag benektet talsperson for Kinas handelsdepartement, Gao Feng, at Kina har brutt noen avtaler.

– Kina setter troverdighet høyt, og vi holder våre løfter. Det har aldri endret seg, sa han ifølge Reuters. Feng skal også ha sagt at de håper at Kina og USA kan møtes på halvveien.

– Vi håper vi kan komme frem til en løsning der begge parter respekteres, mente han.

Løsning fremdeles mulig

Torsdag kveld skrev nyhetsbyrået AFP på Twitter at Trump skal ha mottatt det han selv omtaler som et «vakkert brev» fra Kinas president Jinping Xi angående forhandlingene, og at han mener en handelsavtale fremdeles er mulig.

– Jeg vet ikke hva som vil skje. Vi kommer til å finne mer ut om Kina i kveld, og jeg tror dere kommer til å bli veldig imponerte til slutt, sa Trump under en samling i Det hvite hus torsdag, skriver The New York Times.

Dette skjedde imidlertid før tollendringen ble en realitet natt til fredag.

Les også

Trump og riksrett – taktisk spill på alle kanter | Frank Rossavik

Tror forhandlingene vil utsettes

Kjennerud tviler på at ukens forhandlinger vil lede noen vei.

– Kina har gått tilbake på så mange av hovedkravene til USA, og alt ser ut til at USA vil gjennomføre tolløkningen. Det skaper ikke et klima for forhandling, mener han.

Etter det Kjennerud erfarer, er det mer sannsynlig at forhandlingene vil legges på is over en periode, og at partene vil være nødt til å starte på nytt med handelsavtalen.

– Hvor lenge forhandlingene kan bli utsatt, er vanskelig å si, men det virker som at begge landene er rustet for at dette vil pågå over lang tid, forteller han.