Handelssamtaler mellom Kina og USA varte bare et par timer. Ingen enighet fredag kveld.

USA og Kina avsluttet fredag en ny runde handelssamtaler uten å ha blitt enige om noen ny avtale. Aksjemarkedet tar utviklingen med fatning.

Kinas visestatsminister Liu He (t.v.), USAs finansminister Steven Mnuchin og den amerikanske handelsrepresentanten Robert Lighthizer etter fredagens forhandlingsmøte i Washington.

Forhandlingsmøtet i Washington varte bare i et par timer. USAs finansminister Steven Mnuchin kalte samtalene konstruktive, men ville ikke si noe mer om innholdet.

Kinas visestatsminister Liu He og hans delegasjon ventes å reise hjem senere fredag, ifølge New York Times.

Avisen skriver at handelsstriden tilsynelatende beveger seg i retning «full økonomisk krig». Handelssamtalene mellom USA og Kina ser ut til å bryte sammen, skriver det tyske nyhetsbyrået DPA.

Aksjemarkedene ser imidlertid ut til å ta utviklingen med fatning. New York-børsen gikk litt opp etter Mnuchins uttalelse om konstruktive samtaler.

– Toll gjør oss sterkere

Mer toll er bedre enn en ny handelsavtale med Kina, hevder president Donald Trump.

USAs president Donald Trump sendte ut en serie Twitter-meldinger om handelsstriden i forkant av fredagens møte.

– Toll vil gi LANGT MER rikdom til vårt land enn en tradisjonell avtale, selv når den er fenomenal, skrev Trump.

Samtalene i Washington ble gjenopptatt samme dag som USA innførte høyere tollsatser på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar.

– Toll vil gjøre landet vårt MYE STERKERE, ikke svakere. Bare len dere tilbake og følg med! tvitret Trump.

Han truet også med å øke tollen på enda flere kinesiske varer til en verdi av 325 milliarder dollar. Det er absolutt ingen grunn til å forhaste seg i forhandlingene, understreket presidenten.

Varsler gjengjeldelse

Kinesiske myndigheter varsler at de vil gjengjelde den siste amerikanske tolløkningen. Men foreløpig er det uklart hva slags gjengjeldelse det vil bli.

På grunn av handelsubalansen mellom USA og Kina begynner kineserne å få problemer med å finne flere amerikanske varer som kan rammes av nye straffetiltak.

Trump hevder på Twitter at USA vil tjene over 100 milliarder dollar på tollavgiftene på kinesiske varer.

Pengene skal blant annet brukes til å kjøpe landbruksprodukter fra amerikanske bønder – etter alt å dømme for å kompensere for lavere eksport til Kina.

Maten skal deretter sendes til «fattige & sultende land som humanitær hjelp», hevder presidenten.

– Skadelig for hele verden

I motsetning til Trump mener den kinesiske visestatsministeren Liu He at mer toll vil skade begge parter.

– Det vil være skadelig for Kina, USA og hele verden, sa Liu da han ankom Washington for å gjøre nye forsøk på å komme nærmere en handelsavtale.

Sammenlignet med Trumps toll-iver er Kinas syn mer i tråd med konvensjonell økonomisk teori.

Den amerikanske presidenten varslet den siste tolløkningen tidligere denne uken, samtidig som Kina ble anklaget for å gå tilbake på tidligere løfter i handelsforhandlingene.

En av sjefene for finansselskapet Moody's, Michael Taylor, sier han fortsatt tror USA og Kina til slutt blir enige om en handelsavtale.

– Men risikoen for at handelssamtalene kollapser fullstendig, har absolutt økt, legger han til.

Les også

Trump var den store Kina-refseren. Han har mye å tape på en dårlig avtale. | Øystein K. Langberg

Mange års misnøye

Handelskonflikten mellom USA og Kina brøt ut i fjor etter mange års amerikansk misnøye med kinesisk handelspolitikk.

Amerikanerne anklager Kina for å presse utenlandske selskaper til å dele teknologi og patenter med kinesiske selskaper. Kinas regjering har sterk styring med landets økonomi, noe som kan gjøre det vanskeligere for utenlandske selskaper å operere i Kina.

I valgkampen i USA i 2016 kom Donald Trump med stadige angrep på Kina. Han begynte å heve tollen på kinesiske varer i januar i fjor for å presse Kina til å endre handelspolitikken.

Handelskrigen har ført til turbulens på verdens børser denne uken, og Shanghai-børsen stupte mandag 5,6 prosent.

Kinesiske statlige fond forsøkte å handle aksjer for å bremse nedgangen, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg. Børsfallet ble likevel det største i Shanghai på over tre år.

  • Les flere av sakene om Donald Trump: