Verden

Én død og åtte skadet: Varebil kjørte inn i folkemengde ved moské i London

Statsminister Theresa May varsler krisemøte og bekrefter at politiet etterforsker hendelsen som et mulig terrorangrep.

  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef
  • NTB
Store styrker fra politi og ambulansetjenesten jobbet i natt ved åstedet.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

London-politiet bekrefter at én mann er død, etter at en varebil kjørte inn i en folkemengde i London natt til mandag. Politiet er imidlertid ikke klare til å konkludere med at dødsfallet skyldtes angrepet. En person på stedet hadde fått et illebefinnende før angrepet og fikk allerede førstehjelp da bilen kjørte inn i folkemengden.

Åtte personer er skadet og sendt til tre nærliggende sykehus, mens flere har fått behandling for mindre skader på åstedet.

Statsminister Theresa May sier til The Guardian at hun vil lede et krisemøte om situasjonen senere i dag. May bekrefter at politiet etterforsker gjerningen som et mulig terrorangrep.

– Hendelsen bærer alle kjennetegnene på et terrorangrep, sier Neil Basu, nasjonal seniorkoordinator for politiets antiterrorgruppe. Ifølge Basu er alle ofrene i angrepet tilknyttet det muslimske miljøet i Finsbury Park-området.

Rettsmedisinere undersøker åstedet etter at en varebil kolliderte med fotgjengere ved moskeen i Finsbury Park.

Én drept, omkring ti skadet, én pågrepet

Det var i rundt klokken ett lokal tid natt til mandag at politiet rykket ut til en «større hendelse» ved Finsbury Park i London.

Ifølge vitner skal en varebil plutselig ha kjørt ut av veibanen og opp på fortauet, der den braste inn blant folk som akkurat hadde kommet ut fra midnattsbønnen i Finsbury Park-moskeen.

En mann mistet livet og ti andre ble såret.

– Det var med vilje, ikke et uhell, forteller Boubou Sougou (23) til The Guardian. Han var vitne til kollisjonen, og hevder at varebilen kjørte i over 80 kilometer i timen.

Politiet opplyser i en pressemelding at en 47 år gammel mann er pågrepet etter påkjørselen, som skjedde ved en moské i London. Mannen ble anholdt av øyenvitner frem til politiet ankom åstedet.

Et vitne, som har publisert bilder og videoer fra stedet på Twitter, skriver at gruppen som ble påkjørt var muslimer på vei ut fra en kveldsbønn i en moské, i forbindelse med fastemåneden ramadan.

En gruppe muslimske menn samlet seg i nærheten av åstedet for å be.

Etterforskes av antiterrorpoliti, May er informert

Statsminister Theresa May er informert om hendelsen, og hennes talsperson sier statsministernes tanker går til "dem som ble skadd i denne forferdelige hendelsen."

Labour-leder Jeremy Corbyn sier på Twitter at han er "fullstendig sjokkert" over det som har skjedd.

– Mine tanker går til alle som er rammet av denne fryktelige hendelsen, skriver han.

Corbyn har også bekreftet at han vil delta i fellesbønn ved moskeen i Finsbury Park mandag ettermiddag.

Styrelederen i moskeen er krassere i ordvalget om det som skjedde i bydelen Finsbury Park natt til mandag.

– Den som gjorde dette, gjorde det for å skade folk, og dette er terror, sier styreleder Mohammed Kozbar til The Sun. The Guardian skriver at antiterrorpoliti er koblet inn i etterforskningen, som fortsatt er på et tidlig stadium.

I en pressemelding kaller ordføreren i London, Sadiq Khan, hendelsen et horribelt terrorangrep og hevder gjerningen «åpenbart var et bevisst angrep på uskyldige mennesker, hvorav mange gjorde seg ferdige med sine bønner under den hellige måneden ramadan.»

I forgrunnen skimtes varebilen som antas å være gjerningsmannens kjøretøy. Én person er død og åtte skadet etter at bilen kolliderte med fotgjengere utenfor et muslimsk trossenter, i det ordføreren av London kaller et horribelt terrorangrep.

Muslimsk leder kaller hendelsen «motivert av islamofobi»

Det britiske muslimske råd fordømmer angrepet i London og generalsekretær Harun Khan kaller gjerningen «motivert av islamofobi,» ifølge The Guardian. Rådet er en paraplyorganisasjon for flere hundre muslimske trossamfunn i Storbritannia.

Tidlig på 2000-tallet var moskeen i Finsbury Park et arnested for islamister og jihadister, og ble ledet av den ytterliggående imamen Abu Hamza al-Masri, som senere er dømt til livstidsstraff i fengsel for terror i USA.

I 2003 ble moskeen stengt etter en politirazzia, men to år senere åpnet den igjen med ny ledelse, og al-Masris tilhengere var ikke lenger velkomne.

Store mengder bevæpnede politistyrker og helsepersonell var på stedet natt til 19. juni, da en varebil kjørte inn i en folkemengde like ved en moské rett etter bønnetid.

Les mer om

  1. London
  2. Terror