Verden

Førstemann til mølla – derfor ble et syrisk jagerfly skutt ned av amerikanerne

ISTANBUL (Aftenposten): Alle sier hovedmålet er å knuse IS. Men jakten på land og viktige olje- og gassressurser er i gang.

En kurdisk skarpskytter avfyrer våpenet sitt i Raqqa den 18. juni. Foto: GORAN TOMASEVIC /Reuters/NTB scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Et syrisk jagerfly ble søndag skutt ned av et amerikansk jagerfly. Det er første gang noe slikt skjer siden konflikten i Syria startet i 2011.

Amerikanerne hevder det syriske flyet slapp bomber mot amerikanskstøttede soldater i den kurdiskdominerte SDF-militsen. Syrerne hevder de skulle angripe IS.

Nedskytingen skjedde ved Tabqa, rett vest for Raqqa, som SDF-militsen forsøker å erobre fra Den islamske staten (IS).

Nedskytingen er møtt med kraftige protester fra Syrias sterkeste støttespiller, Russland. De truer med å skyte ned alle amerikanske fly eller droner som kommer vest for elven Eufrat, melder AP.

Russerne sier også opp samarbeidet for å hindre uønskede hendelser i luften over Syria.

Slik ser den militære situasjonen ut i Syria. Sorte områder er kontrollert av IS. De kurdiskdominerte styrkene i SDF-militsen er markert med gult. De røde områdene er kontrollert av den syriske hæren og deres allierte. De grønne områdene er kontrollert av syriske opprørere. Foto: liveuamap.com

Jakt på landområder

Men hvorfor tar den syriske regjeringshæren og deres allierte sjansen på å angripe amerikanskstøtte styrker? Det virker jo lite formålstjenlig, siden både syriske myndigheter og de amerikanskstøttede styrkene hevder deres viktigste oppgave er å knuse IS.

Det som foregår er en god gammeldags jakt på landområder, strategiske posisjoner og viktige olje- og gassressurser, forklarer orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskoles mediegruppe.

Etter som IS presses tilbake på defensiven, gjelder det å sikre seg landområdene før noen andre tar dem.

– Det er et race om territorier. Jeg tror ikke de syriske regjeringsstyrkene er så interessert i Raqqa, men i olje- og gassfeltene og Eufrat-dalen som strekker seg forbi Deir ez-Zor og ned mot grensen mot Irak, sier Slensvik.

Syriske myndigheter har tidligere sagt at Deir ez-Zor og Badia-regionen, som ligger sør for Raqqa, er deres militære prioritet, skriver Reuters.

Det var et amerikansk F/A-18E Super Hornet jagerfly som skjøt ned et syrisk SU-22 jagerfly. Foto: Reuters/NTB scanpix

Førstemann til mølla gjelder

Med denne nedskytingen og tidligere angrep på regimevennlige militser, har amerikanerne vist at de akter å forsvare bakkestyrkene som de samarbeider med. Det vil bli ekstremt risikofylt for syriske regjeringsstyrker å angripe de amerikanskstøtte militsene.

Dermed oppstår det en situasjon hvor den som tar en landsby først, blir den som får beholde den. Det kan forsterke racet om å ta landområder.

– Det er en veldig skjør situasjon, og de på toppen har ikke alltid så god kontroll på styrkene sine, konstaterer Slensvik.

USA har flere hundre soldater på plass i Nord-Syria for å støtte militsen som forsøker å erobre IS-«hovedstaden» Raqqa. Foto: AP/ NTB scanpix

Damaskus har skiftet fokus

Frem til erobringen av Aleppo hadde Assad et fokus på å bekjempe de mer moderate opprørsgruppene, mens han stort sett lot IS være i fred. Nå har han inngått en våpenhvile med opprørerne og rettet fokuset mot IS.

– Dette skiftet skjedde nettopp fordi det gjelder å få kontroll over landområder, sier Slensvik.

– Det kan se ut til å ha vært et godt strategisk grep.

Syriske myndigheter har benyttet seg av den relative roen i det vestlige Syria, til å presse på mot det østlige Syria langs tre akser, skriver Aron Lund i Syria Deeply. De syriske regjeringsstyrkene forsøker å rykke frem ved Aleppo i nord, fra Palmyra mot Deir ez-Zor og i sør ved grensen mot Jordan og Irak.

Mange regner med at Assad vil klare å fortsette som president i Syria, mens regimet selv frykter at de ikke vil klare å få kontroll over hele landet og at denne situasjonen vil bli «frosset», forklarer Lund. Da gjelder det å ha kontroll over så store landområder som mulig.

Hva blir det neste i Syria?

Mye tyder på at IS kommer til å tape kontrollen over Mosul og Raqqa. Spørsmålet er hva som kommer til å skje etterpå. Om Assad vil forsøke å ta enda mer land fra opprørerne, eller om krigstrettheten er blitt for stor.

– Vi vil kanskje få en situasjon der det fortsetter å være mindre trefninger, men uten de helt store militære sammenstøtene, sier Slensvik.

Hva som skjer videre i Syria, avhenger i stor grad av hva de mange utenlandske aktørene i Syria bestemmer seg for å gjøre – iranerne, tyrkerne, de arabiske landene, russerne og amerikanerne.

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Syriakrigen
 3. Syria
 4. Raqqa

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  USA og Russland står ansikt til ansikt i Syria – det kan bli sammenstøt

 2. VERDEN
  Publisert:

  Russland beskylder USA-støttede styrker for å la IS slippe unna i Raqqa

 3. VERDEN
  Publisert:

  IS fikk nettopp enda et kjempeproblem i Syria

 4. VERDEN
  Publisert:

  Kartene som viser hvor store tap IS har hatt på slagmarken

 5. VERDEN
  Publisert:

  Da krigen mot IS stoppet opp, styrket terrorgruppen seg. Nå tar motstanderne opp kampen igjen.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Avgjørende slag mot IS er i gang