Verden

OPCW: Nervegass er funnet på ofre etter angrep i Syria

Uomtvistelige resultater viser at ofrene var utsatt for saringass eller en lignende substans i Syria, opplyser Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen.

Dette bildet viser døde mennesker ligge på bakken etter giftgassangrepet som tok over 80 liv.

Konklusjonen fra fredsprisvinneren OPCW er basert på prøver fra ti ofre for angrepet mot småbyen Khan Sheikhoun 4. april.

– Prøvene er analysert ved fire laboratorier og indikerer at ofrene ble eksponert for sarin eller en sarin-lignende substans. Analyseresultatene som vi allerede har innhentet er uomtvistelige, sier OPCWs leder Ahmet Üzümcü.

OPCW fikk Nobels fredspris i 2013 og har 190 medlemsland.

Sarin er en av verdens farligste nervegasser og er helt uten lukt og farge. Bare små mengder på huden gir krampaktige spasmer og lammer kroppens organer.

Over 80 sivile, deriblant nesten 30 barn, ble drept i angrepet.

Flere av ofrene for angrepet mot den opprørskontrollerte småbyen ble sendt til Tyrkia for obduksjon.

Tyrkia hevdet alt to dager etter angrepet at det var funnet spor etter nervegassen sarin på tre av ofrene. Prøvene som ble tatt fra ofrene i Tyrkia, ble deretter sendt til grundigere analyse ved OPCWs laboratorium i Haag.

Både WHO og helsearbeidere fra Leger Uten Grenser (MSF) har tidligere konkludert med at ofrene for angrepet mot Khan Sheikhoun bar tegn på å være utsatt for nervegass eller stridsgass, men uten å spekulere om hvilke kjemiske stoffer det kunne være snakk om.

Les mer om

  1. Syria
  2. OPCW