Julenissen kom om kvelden – bit for bit. Nå valfarter troende til Moskva.

Ankomsten av et relikvie av helgenen St. Nikolas fra Italia til Moskva fremstilles som en årtusen-begivenhet.

En mor holder sitt skrikende barn ned mot relikvien av St. Nikolas i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva. Russiskortodokse tror at relikvien, som søndag ble fraktet til Moskva fra Italia, har helbredende krefter. Vakter står ved siden av og passer på at de troende ikke bruker for lang tid, slik at køen av tusenvis med troende slipper frem.
  • Per Anders Johansen

– Vi har ventet i 930 år, skriver Tass henrykt.

– En veldig stor begivenhet, sa president Vladimir Putin.

Køen av troende russiskortodokse strekker seg nesten to kilometer langs Moskva-elven til Frelseren Kristus-katedralen.

– Kristus er oppstanden, sier en gammel kvinne.

Hun er på vei for å kysse et hellig skrin med en bit av Russlands største helgen St. Nikolas, som søndag kveld ankom Moskva fra Bari i Italia. St. Nikolas er helgenen fra 300-tallet som ga opphav til julenissen i kristen tro.

– Klokkene ringer i hele Moskva for denne historiske begivenheten, slo Russlands største TV-nyhetssendinger fast.

I de største TV-kanalene er dette blitt fremstilt som verdens viktigste begivenhet tre dager på råd.

Den gigantiske feiringen i Moskva brukes til å styrke posisjonen til den russiskortodokse kirken.

Vakter og prester holder vakt ved St. Nikolas-relikvien i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva, hvor tusenvis av troende står i kø. Dette betegnes som en av de største religiøse begivenhetene i Russland siden 1087. Årsaken er at det regnes av kirken som et av relikviene som man med størst sannsynlighet kan si stammer fra helgenen.

Slår fast at relikvien kan helbrede alt

Søndag 21. mai landet et fly med relikvien av St. Nikolas i Moskva etter en tur fra Bari i Italia.

Selve relikvien skal være det niende ribbeinet på helgenens venstre side.

I russiske statsmedier fremstilles det som en av de største religiøse hendelsene på nesten 1000 år.

– Vi vet at denne relikvien fra Bari er ekstra sann og har ekstra sterke krefter, sier Aleksander Volkov som er talsmann for den russiskortodokse patriarken.

– Jeg kan ikke forklare hvorfor, men vårt hjerte forteller oss at gjennom denne hellige relikvien får vår tro og våre bønner en helt spesiell nåde av Gud.

Aleksander Volkov er talsmann for den russiskortodokse patriarken.

Feiringen skildres også som om en 930 år gammel historisk urett er rettet opp etter at italienske handelsmenn stjal levningene fra en greskortodokse kirke i 1087.

– Det var den største biten av relikvien vi kunne ta, sa dr. Francesco Introna ved universitetet i Bari til russiske medier da relikvien ble sendt til Moskva.

Den russiskortodokse patriarken Kirill kysser relikvien av St. Nikolas i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva. Relikvien ankom Moskva søndag kveld, noe som har vært toppsaken i de Kreml-styrte TV-kanalene tre dager på rad. Relikvien er en del av levningene etter St. Nikolas, som regnes som en av Russlands aller største helgener.
Russiskortodokse kysser et relikvie etter St. Nikolas i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva. Ankomsten av et relikvie fra katedralen i Bari i Italia av Russlands største helgen har i tre dager vært toppnyheten i russiske TV-kanaler. 19.000 troende besøkte kirken første dag etter at St. Nikolas-relikvien ankom Moskva fra Italia.

PR-markering av den ortodokse kirken

Det er flere grunner til at den russiskortodokse kirken kan trenge en storslått feiring nå.

Flere vanskelige saker har gjort 2017 til et krevende år:

  • Den russiskortodokse kirken har startet et felttog mot abort og prevensjon som vekker reaksjoner i Russland, ikke minst blant mange kvinner. – Abort må likestilles med mord, krevde patriarkens talsmann i et møte i Dumaen 19. mai.
  • I St. Petersburg har striden rundt St. Isak-katedralen utløste store demonstrasjoner i protest mot kirkens økte makt og samrøret mellom kirke og den politiske makteliten.
  • Jehovas vitner ble forbudt i Russland tidligere i år.
  • De nye ekstremisme-lovene førte til at en russisk blogger nylig ble dømt til 3,5 års betinget fengsel for å ha spilt dataspill i kirken.

– Hensikten er å minne folk om at «man lever ikke av brød alene», sier den russiske statsviteren Abbas Gallijamov til TV Rain.

– Når Russland preges av dårlige levekår og manglende fremtidsutsikter, er en slik holdning til fordel for myndighetene.

Tre av fire russere sier de er russiskortodokse, og andelen har økt kraftig.

Men samtidig går bare om lag 4 prosent til kirken i løpet av et år, viser meningsmålinger fra Levada-senteret.

Disse russiskortodokse kvinnene har stått over to timer i kø for å komme inn i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva for å kysse den nyankomne St. Nikolas-relikvien.
Russiskortodokse troende løper for å komme lenger frem i den nesten to kilometer lange køen utenfor Frelseren Kristus-katedralen i Moskva. Årsaken er at et relikvie av Russlands største helgen St. Nikolas nå er fraktet fra Bari i Italia til Moskva – 930 år etter at italienske handelsmenn stjal helgenlevningene fra en gresk kirke.

Putin og hans åndelige far

Dagen etter at Aftenposten besøker Nikolai-relikvien og køen av pilgrimmer, dukket også president Vladimir Putin opp, korset seg og kysset skrinet.

– Kirken spiller en betydelig rolle for å bringe folk sammen, sa Putin, og takket paven. Deretter hadde han samtaler bak lukkede dører med patriark Kirill.

Torsdag besøkte Putin Sretenskij-klosteret i Moskva for å snakke med sin «åndelig far» biskop Tikhon.

Tikhon har i samarbeid med Putins medarbeidere laget utstillingen «Russland – min historie», hvor Russland blir fremstilt som kristendommens fremste forsvarer.

Derfor er dette en historisk hendelse

Relikvie-feiringen i Moskva er også et resultat av at pave Frans og den russiskortodokse patriarken Kirill møttes i Havanna i fjor.

Det var første møte mellom de kirkelederne for den vestlige og østlige kirken siden splittelsen i 1054, den gang paven og patriarken bannlyste hverandre.

Paven og patriarken er begge enige om flere konservative verdier som forbud mot prevensjon og abort.

Samtidig er det fortsatt dype spenninger, ikke minst fordi den russiskortodokse kirken med om lag 300 millioner troende er bekymret for at den mye større katolske kirken skal få fotfeste i øst.

To russiskortodokse kvinner ber mens de venter på å få kysse St. Nikolas-relikvien i katedralen i Moskva etter ankomst fra Bari i Italia. De troende håper at relikvien har helbredende effekt, og anser dette som en av de største religiøse begivenhetene i Russland på nesten 1000 år.

Tror St. Nikolas-relikvien helbreder

I dag befinner om lag 65 prosent av levningene etter St. Nikolas i Bari, mens om lag 20 prosent er i Venezia. Resten er spredt rundt i verden.

De tusenvis av troende som nå besøker katedralen, tror relikvien helbreder. De første meldingene om mirakler har allerede kommet. Mange har med egne ikoner, som de håper skal få ekstra kraft fra St. Nikolas.

Flere russiske aviser spør imidlertid hvorfor den storslåtte St. Nikolas-feiringen er nødvendig.

Det finnes nemlig allerede over 20 kirker bare i Moskva som skal ha relikvier etter St. Nikolas.

– Dette relikvien fra Bari vet vi har en spesiell kraft og Guds nåde, sier talsmannen for patriarken, Aleksander Volkov.

Interessert i hva som skjer i Norges største naboland? Da anbefaler vi disse sakene: