Verden

Ekspertenes dom: – Kan bety at Theresa May er ferdig

Fredag morgen var det klart at de konservative mister flertallet i Parlamentet. Labour-leder Jeremy Corbyn ber May gå av.

Jeremy Corbyn har styrket seg kraftig i dette valget.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Innenriksminister Amber Rudd var svært nær å miste sitt sete i Parlamentet til Labours kandidat i sin valgkrets, skriver The Telegraph.

Theresa May tok en stor sjanse ved å lansere nyvalg. Hun lå an til å vinne med enorm majoritet, men meningsmålingene har vist at hun i hele valgkampen har tapt støtte. Dette kan koste henne jobben.

Eksperter som Aftenposten var i kontakt med torsdag kveld er enstemmige i sin dom om at Labour er overraskelsen.

Theresa May avga stemme under valget, men hadde ingen kommentarer til de fremmøtte journalistene.

– Ikke engang Corbyn hadde trodd på noe slikt, sier Per Edgar Kokkvold, tidligere redaktør, kommentator og en kjenner av De britiske øyer.

Per Edgar Kokkvold, tidligere redaktør.

– Det er verste med dette, om resultatet blir slik, er at det blir vanskelig å få et arbeidsdyktig flertall for noen av de store partiene.

– Kan May overleve?

– Hun har svekket sin stilling og vil trolig måtte gå av. Valgkampen ble brukt til å fokusere på henne og hennes team, mens partiet kom i bakgrunnen. Det ble snakket om May og hennes team, så partiet føler seg sveket av henne. Hun har gjort en rekke tabber og de konservative er nådeløse med en taper, sier Kokkvold.

– All grunn til å tvile på at hun overlever

Mangeårig utenriksmedarbeider i Aftenposten og kjenner av britisk politikk Ulf Andenæs ser en gigantisk skuffelse for Theresa May.

– Hun ligger an til å miste flertallet istedenfor å få et arbeidsdyktig flertall.

Ulf Andenæs, tidligere London-korrespondent.

– Kan hun overleve når hun mister flertallet?

– Det er det all grunn til å tvile på. De andre partiene vil gjerne bli kvitt de konservative og det er godt mulig at Labour klarer å inngå allianser, men det endelige svaret på dette får vi i morgentimene.

Han viser til at Corbyn har gjort en bra valgkamp og at hans mange ekstreme standpunkter, som den tidligere støtten til IRA ikke har hemmet ham.

– Han har vist seg som dyktig til å drive valgkamp og har lagt frem et program som har hatt bred appell.

Mustad: – Et politisk jordskjelv

Jan Erik Mustad, førstelektor.

– Et slik resultat er et politisk jordskjelv og et dårlig resultat for Storbritannia, fordi det ikke blir et regjeringsdyktig flertall. Det vil være dårlig for de konservative og spesielt for Theresa May, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitet i Agder.

Han viser til at UKIP kan bli utradert, slik det var forventet, men at også de skotske nasjonalistene SNP har gjort et dårlig valg. Mens Corbyn har gjort et meget godt valg.

– Corbyn kan bli statsminister

Storbritannia-kjenner Øivind Bratberg mener det ikke utelukkes at Labour-leder Jeremy Corbyn ender som statsminister.

– Vi må avvente resultatene, men det er mulig å se for seg en mindretallsregjering fra Labour med parlamentarisk støtte fra en regnbuekoalisjon, sier Bratberg til NTB.

Han tror det kan bli en maktkamp hos de konservative.

– Dersom May så vidt det er makter å beholde parlamentsflertallet, er det stor sannsynlighet for at hun vil bli utfordret, sier Bratberg til NTB.

Les mer om

  1. Valg i Storbritannia