Verden

Han spilte dataspill på mobilen i kirken. Straffen den russiske dommeren ga, sjokkerer omverdenen.

MOSKVA (Aftenposten): Den russiske bloggeren spilte Pokémon Go i kirken for å protestere mot Putin. Nå får han 3,5 års betinget fengselsstraff.

Den russiske bloggeren Ruslan Sokolovskij spilte dataspill i kirken i protest mot Putins nye lover mot ekstremisme. Nå er han dømt til 3,5 års betinget fengsel. Foto: YouTube

 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

– Jeg lover å være veldig rolig og stille nå, sa den kjente russiske bloggeren Ruslan Sokolovskij da han gikk ut av rettssalen i Jekaterinburg i Russland.

– Hvis ikke vil de låse meg inne for alvor.

I fjor lagde han en video hvor han spilte Pokémon Go i en kirke i byen Jekaterinburg. Videobloggen var en protest mot president Vladimir Putins nye lov mot ekstremisme fra 2014.

«Dette er fullstendig idioti. Det er tull at man skal bli fornærmet av hva du gjør med din smarttelefon», sa Sokolovskij.

Loven gjør det straffbart å krenke den russiskortodokse kirken og andre religioner.

Ruslan Sokolovskij i domstolen i Jekaterinburg da han ble dømt til tre års betinget fengsel for å ha spilt dataspill i kirken. Foto: Stringer / REUTERS

– Slipper i hvert fall å råtne i et fengsel

Dommeren som dømte Ruslan Sokolovskij, har i løpet av sin karrière i russisk rettsvesen utelukkende avgitt fellende dommer – i absolutt alle saker.

Derfor var det på forhånd få som trodde han ville bli frikjent.

Etter flere måneder i varetektsfengsel var Sokolovskij likevel lettet over at dommen ble betinget – slik at han slipper ut av fengsel.

– Jeg er glad for at jeg er fri. Jeg slipper å råtne i et fengsel eller dø av tuberkulose, sa Sokolovskij da han gikk ut av rettssalen.

Den russiske statsadvokaten krevde opprinnelige fem års fengsel – ubetinget.

Slik så videoen ut som Ruslan Sokolovskij laget i protest med Russlands nye lover mot ekstremisme. Nå er han en av de første som er dømt etter loven – til tre års betinget fengsel. Foto: YouTube

Dømt for å benekte Guds eksistens

I den ferske russiske dommen vises det til blant annet til at Ruslan benektet offentlig at Gud, Jesus og profeten Muhammed eksisterer.

Dermed krenker han russiske kristne og russiske muslimer, ifølge dommen, som viser til at slik oppførsel er i strid med lovens 148, 1. ledd.

Putins ekstremismelov fra 2014 skulle forhindre fremvekst av radikalisme, terror og «vestlig demokrati», samt styrke sanne, patriotiske russiske verdier og den russiskortodokse kirken.

Bilde fra videoen hvor Sokolovskij som provokasjon spilte dataspill i kirken for å vise at han mente den nye ekstremismelovene i Russland er idiotiske. Foto: YouTube

– Dette er Kafka

– Dette er Kafka. Dommen er absurd og ganske provoserende, sier lederen for de jødiske trossamfunnene i Russland, Boruk Gorin, til Interfax.

Han mener den russiskortodokse troen nå er i ferd med å innta samme rolle som kommunismen i Sovjetunionen, hvor det å uttrykke tvil om kommunismen kunne føre til både fengsel og – i Stalin-tiden – dødsstraff.

– Det er en skam at folk skal være redde for å uttrykke sine holdninger mot Guds eksistens fordi det kan vi stilt for en domstol, sier Gorin.

Videoen til bloggeren Ruslan fikk mye oppmerksomhet av Putin-lojale journalister i de store Kreml-styrte TV-kanalene. De laget en rekke saker om Pokémon-videoen og forlangte at russisk politi reagerte mot bloggeren. De fikk det som de ville. Foto: Russia24

Kirken mener dommen «beskytter de troendes ære»

Den russiskortodokse kirken støtter dommen.

– Dommen er basert på behovet for å beskytte de troendes rettigheter og ære, slik dette er fastslått både i russisk og internasjonal lov, sa nestlederen i «Avdeling for kirkelige relasjoner med samfunnet» i Den russiskortodokse kirken, Vakhtang Kipsjidze, til Interfax.

Han legger til at det ikke er kirkens oppgave å vurdere om dommen er streng eller mild.

Bildet viser når bloggeren ble fengslet 3. september i Jekaterinburg. Da hadde russiske TV-kanaler, blant annet Russia 24, kjørt en kampanje mot ham i flere dager og anklaget han for å krenke russiske kristne. Denne uken falt dommen. Foto: Vladimir Zhabrikov, TT / NTB scanpix

– Nå er jeg en økonomisk ruinert mann

Det siste året har ekstremismeloven ført til en rekke spesielle dommer i Russland:

 • Mødre som mistet barna sine i terrorangrepet i Beslan, fikk bøter og samfunnsstraff for å demonstrere.
 • En mann ble satt til psykiatrisk behandling og senere dømt for å skrive «Gud er død».
 • En bilmekaniker fikk en skyhøy bot for å kritisere Stalins samarbeidsavtale med Hitler i 1939.

Det var en økonomisk ruinert ung mann som forlot domstolen i går.

– Alt dette har ruinert meg og ført til at jeg har mistet alt jeg eide, sa bloggeren.

Les mer om

 1. Russland
 2. Dataspill

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Da Hans hellighet kom kjørende i Mercedes nr. 02, visste alle at dette ble bråk.

 2. VERDEN

  Han er dømt til 20 års fengsel. Nå vil han bruke en metode kjent fra Sovjet-tiden mot myndighetene

 3. VERDEN

  Oleg klaget på at muslimske jenter alltid sa nei. Det skulle han aldri ha gjort.

 4. VERDEN

  Mens politiet slo hardt til mot demonstrantene i Moskva, var Putin på besøk hos MC-klubb på Krim.

 5. VERDEN

  Putins hellige nettkrigere. Først jaget de pedofile. Nå har de funnet et annet bytte.

 6. VERDEN

  Lederen i Dagestan elsket utstoppede tigre, gullpistoler og palasser. Til slutt fikk også Putin nok.