Verden

Politisk krise i Makedonia - Russland anklager EU for innblanding

Russland anklager Vesten for kaoset i Makedonia. Innenriksministeren tilbyr seg å gå av, dagen etter at demonstranter stormet nasjonalforsamlingen.

Politiet forsøkte torsdag å hindre demonstranter fra å komme seg inn i nasjonalforsamlingen i Makedonia, men ble overveldet av demonstrantene som klarte å presse seg forbi politisperringene. Dragan Perkovski / TT / NTB Scanpix

 • NTB

Tilhengere av landets største parti, det høyrenasjonalistiske VRMO, trengte seg torsdag inn i nasjonalforsamlingen og gikk til angrep på opposisjonspolitikere som like før hadde stemt frem en ny president for nasjonalforsamlingen.

Over 100 personer ble skadet, blant dem 22 politifolk og flere folkevalgte.

Blant de skadede var Zoran Zaev, lederen for Makedonias største opposisjonsparti Sosialdemokratene (SDSM), samt lederen for et mindre albansk-etnisk opposisjonsparti.

«Drapsforsøk»

Zaev nektet fredag å delta på et krisemøte som landets president Gorge Ivanon innkalte til, og på en pressekonferanse kalte han torsdagens storming for et «drapsforsøk».

Les også

Demonstranter stormet parlamentet i Makedonia

Zoran Zaev, lederen for Makedonias største opposisjonsparti Sosialdemokratene (SDSM), ble skadet under stormingen av nasjonalforsamlingen torsdag. Stringer / X80002

Han anklaget også den tidligere statsministeren Nikola Gruevski, som vant valget i desember, og president Gjorge Ivanov for å ha provosert frem volden. Han mener begge er villige til å ofre landets interesser for personlig vinning.

Fredag tilbød innenriksminister Agim Nuhin i den midlertidige mindretallsregjeringen seg å gå av som følge av kaoset, men det er foreløpig ikke klart om avgangen vil bli godkjent.

Russiske anklager

Det russiske utenriksdepartementet anklaget fredag både USA og EU for uroen. I en uttalelse skriver departementet at vestlige land har stått bak en omfattende innblanding i makedonsk innenrikspolitikk, og at dette er hovedårsaken til krisen.

Russland mener at innblandingen har som mål «å fjerne den legitime regjeringen fra makten».

Makedonia har siden valget i desember vært styrt av en midlertidig regjering og blir stadig mer splittet langs etniske linjer. Etniske albanske politikere krever at albansk skal godkjennes som landets andre offisielle språk, men det er mange i flertallsbefolkningen sterkt imot.

Politiet brukte pansrede biler da de torsdag evakuerte medlemmer av nasjonalforsamlingen etter stormingen. Dragan Perkovski / TT / NTB Scanpix

Valgvinner Nikola Gruevski leder det nasjonalistiske partiet VRMO, men partiet greide ikke å sikre seg parlamentarisk flertall. Samarbeidssamtalene med et albansk-etnisk parti har brutt sammen som følge av albanernes språkkrav.

De to siste månedene har VRMO-tilhengere hatt jevnlige gatedemonstrasjoner mot den fastlåste politiske situasjonen, som mange anklager det albanske mindretallet for.

Det var VRMO-tilhengere som sto bak angrepet på opposisjonen torsdag. Den flere timer lange konfrontasjonen ble avsluttet da politiet til slutt fikk presset demonstrantene ut av nasjonalforsamlingen, men det er frykt for mer uro i landet.

Sterk reaksjon fra EU og Tyskland

EUs utenrikssjef Federica Mogherini betegnet fredag voldshandlingene i Makedonia som uakseptable.

– Vold er uakseptabelt, særlig når det skjer i demokratiets høyborg, sa hun under EUs utenriksministermøte på Malta fredag.

Hun sier også at Makedonia opplever «en alvorlig krise som kan bli farlig».

Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel kaller stormingen av nasjonalforsamlingen uakseptabel, og mener det bør legges til rette for at en ny regjering kan dannes snarest i Makedonia.

– Det er fullstendig uakseptabelt at det nåværende regjeringspartiet nekter å la dette skje, og at partiets tilhengere stormer parlamentet og slår løs på representantene, sier han.

 1. Les også

  Brexit skaper frykt i Ukraina og på Balkan: Vil EU glemme oss?

 2. Les også

  Over 20 mennesker drept i kamper i Makedonia

 3. Les også

  Romfolk nektes tilgang til rent vann i flere europeiske land

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Makedonia
 2. Russland
 3. EU

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Demonstranter stormet parlamentet i Makedonia

 2. VERDEN

  Flere skadd da Maduro-tilhengere stormet nasjonalforsamlingen

 3. VERDEN

  Protester mot navnevalg førte ikke frem

 4. VERDEN

  Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova

 5. VERDEN

  Demonstranter stormet to statseide medier i Bolivia

 6. VERDEN

  Ungarn vil ikke ha asylsøkere. Men denne mannen fikk asyl i ekspressfart.