Verden

Saudi-Arabia bryter diplomatiske forbindelser med Iran

Årsaken er stormingen av den saudiske ambassaden i Irans hovedstad Teheran.

Den saudiske ambassaden ble stormet i Teheran lørdag.
  • Ntb
  • Arild Færaas

Saudi-Arabia trekker ut sin ambassadør til Iran i løpet av 48 timer og kunngjør at de avslutter alle forbindelser med landet, skriver NTB. De andre ansatte skal også evakueres.

Det var den saudiske utenriksministeren Adel al-Jubelr som fortalte det på en pressekonferanse i kveld.

Ifølge Reuters vil ikke Saudi-Arabia tillate at «Iran undergraver saudisk sikkerhet», og begrunner avgjørelsen med stormingen av den saudiske ambassaden i Teheran.

Irans viseutenriksminister sier ifølge nyhetsbyrået at Saudi-Arabia ikke kan skjule den feilaktige henrettelsen ved å kutte diplomatiske forbindelser.

USA reagerer på Saudi-Arabias kutt i de diplomatiske forbindelse med å mane til dialog.

– Vi tror diplomatisk involvering og direkte dialog fortsatt er vesentlig, og vi vil oppfordre regionens ledere til å ta positive grep for å roe ned spenningene, sier en talsmann for Obama-administrasjonen.

Henrettet 47 personer

Det skjedde etter at Saudi-Arabia helt på tampen av 2015 henrettet 47 personer. Blant de 47 henrettede var den fremtredende sjiamuslimske lederen Nimr Baqr al-Nimr, som var en uttalt motstander av det saudi-arabiske kongehuset.

Nimr og tre andre sjia-muslimer ble henrettet for å ha deltatt i et angrep hvor flere politifolk ble drept. Familien til de henrettede har sagt at de benektet å ha hatt noe med dette å gjøre, men at de bare har vært del av fredelige demonstrasjoner.

Henrettelsene har vakt sterke reaksjoner verden over, blant annet fra Irak og Libanon. Det har også vært protestdemonstrasjoner i både Pakistan og India. Men disse skal ha gått fredelig for seg.

Ifølge Reuters var de fleste som ble henrettet sunni-muslimer som hadde vært dømt for al-Qaida-angrep i Saudi Arabia for rundt et tiår siden.

Les også

Saudi-Arabia planlegger massehenrettelse

— Vil bli rammet av guddommelig straff

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, uttalte søndag at Saudi-Arabias lederskap vil bli rammet av «guddommelig straff».

Samtidig har Irans utenriksdepartement manet til ro. En rekke personer ble pågrepet etter stormingen av ambassaden lørdag kveld.

Både politiske ledere og eksperter har uttrykt bekymring for den økte spenningen i Midtøsten kan ødelegge for de kommende Syria-forhandlingene. EUs utenrikspolitiske sjef Federica Mogherini snakket både med Adel al-Jubeir og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif søndag.

Mogherini sa etter dette at hun og den iranske utenriksministeren er enige om at alle parter skal gjøre alt som står i deres makt for å holde situasjonen under kontroll og for å hindre en eskalering av de sekteriske spenningene.

Dansk ekspert tror det er en symbolsk handling

En dansk ekspert, Rasmus Christian Elling fra Universitetet i København, tror Saudi-Arabias kutt i de diplomatiske båndene til Iran først og fremst er en symbolsk handling.

– De forsøker å markere at de ikke finner seg i det som har skjedd ved ambassaden. Men spørsmålet er selvfølgelig hvilke konsekvenser dette kan få på lengre sikt, sier han til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Les også

  1. Demonstranter stormet Saudi-Arabias ambassade

  2. Kvinner valgt inn i kommunestyret i saudiarabisk by

  3. Prissjokk på bensin for sjeikene: Må betale over to kroner literen