Verden

I OL-byen står politiet bak hvert femte drap

RIO DE JANEIRO (Aftenposten): Det store flertallet av politiets ofre er svarte unge menn. Amnesty International mener dette i mange tilfeller er henrettelser uten lov og dom.

Tre mødre som har mistet sine sønner: Janaína Soares da Silva, Fatima dos Santos Pinho og Ana Paula Gomes de Oliveira. Foto: Morten Uglum

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask

Aftenpostens team i Brasil, Alf Ole Ask og Morten Uglum. Foto: Morten Uglum

– Dere kan ikke bare gå ut her i Manguinhos, om dere ikke vet hvem dere skal møte.

Mannen i blå uniformsskjorte sperrer veien ut av jernbanestasjonen for oss. Patricia, vår lokale hjelper, taster ivrig på smarttelefonen sin. Hun forsikrer mannen som opptrer som om han er stasjonsmester, at det er noen som venter på oss nede på gateplanet. Han rister litt på hodet der vi søkklastet med kamerautstyr går ned trappen til gatenivå. Beskjeden er klar: Rett ikke kamera direkte mot favelaen, som man kaller slumkvartalene i Rio.

De tre kvinnene som møter oss har en ting felles. De har opplevd det svarte hullet. Øyeblikket da de får beskjeden om at de har mistet et barn, verden stopper og den aldri blir den samme igjen.

Narkobander og gategjenger herjer i favelaene, men for unge svarte menn er politiet like farlig.

Renata Neder er menneskerettighetskoordinator iAmnesty International i Brasil og forklarer situasjonen slik:

– I 2012, som er det siste året vi har statistikk for, var det 56.000 drap i Brasil. 30.000 var personer mellom 15 og 29 år, av dem var 90 prosent menn og 77 prosent av dem var svarte. Mindre enn 8 prosent av sakene endte for retten, forklarer hun.

De svarte utgjør 26 prosent av befolkningen. Er du ung, svart mann og bor i et fattigstrøk, har du tre ganger så stor sjanse for å bli drept enn om du er hvit.

Det bekrefter de tre mødrene vi møter denne varme ettermiddagen i favelaen. Alle har de T-skjorter med bilder av sønnene sine på.

Skulle følge kjæresten hjem

Ana Paula Gomes de Oliveira (39) vinket farvel til sin 19 år gamle sønn Jonatha og kjæresten. Datoen 14. mai 2014 er et åpent sår. Jonatha skulle innom bestemoren med en kake etter at kjæresten var fulgt hjem. Da moren gikk til markedet, hørte hun skyting, men tenkte ikke mer over det. Skudd er vanlig.

Fatima dos Santos Pinhos sønn ble drept av politiet. Foto: Morten Uglum

– Det var søsteren min som ringte meg. Hun sa bare: – Du må dra til akuttmottaket på sykehuset. Da jeg kom frem, var min svigermor der og flere fra familien. Det var hun som fortalte at Jonatha var død. Han hadde kommet opp i en politiaksjon og forstått at det var farlig. Han ville løpe vekk og ble skutt i ryggen, forteller hun – tårene renner.

Etterforskningen har avdekket at han døde av skudd fra politiets våpen, men gjerningsmannen er ikke tatt ut av tjeneste. Politiets offisielle forklaring er at sønnen ble skutt fordi han motsatte seg arrestasjon.

– Jeg møter politimannen hele tiden, forteller moren som sier at det er berammet en rettslig høring i saken.

Døde i mors armer

Paulo Roberto ble bare 18 år. Han hadde vært innblandet i småkriminalitet. Den 17. oktober for tre år siden ble han tatt av politiet for nasking i en annen del av favelaen, men ble sluppet løs av dommeren. Politiet fulgte etter ham og broren.

Ifølge moren jaget politiet dem inn i en blindgate der 15 politifolk gjøv løs på Paulo Roberto mens broren og venner så på.

– Ingen av dem turte å blande seg inn, fordi politiet lovet dem en omgang om de våget, forteller moren Fatima dos Santos Pinho (42).

– Jeg fikk vite om det. Men da jeg kom frem lå han på bakken, stemmen svikter før hun nesten hvisker:

– Han døde i armene mine.

Hun samler seg og sier: – Jeg vet at han gjorde gale ting, stjal og slikt. Men politiet skal vel ikke drepe et barn for det?

I 2014 stormet 1300 politi og militære støttet av helikoptre Manguinhos-favelaen og tok kontroll. Dette var hvor Aftenposten møtte de tre mødrene. Dette er regnet som en av de mer farlige favelaene. Foto: Morten Uglum

Sparket fotball – ble skutt

Moren til 13 år gamle Christian Soares Andrade har sittet taus og hørt på de to andres historier. Hun forteller at 13-åringen spilte fotball med kompiser og kom i skuddlinjen der politiet skjøt mot det de mente var forbrytere. En dame ble truffet og falt om på fortauet, og 13-åringen løp til for å hjelpe henne. Han ble truffet i ryggen og døde.

 • Les Amnestys rapport om Christianher.

– De sier de etterforsker saken og at de skal se nærmere på det, men jeg vet ikke om det skjer noe, sier moren Janaína Soares da Silva (33).

De tre kvinnene er ikke i tvil: Deres sønner ble drept fordi de var svarte.

– Dersom dette skjer fordi det er en krig mot narkotika, hvorfor drepes da bare svarte? Bakmennene, de som driver narkotikahandelen, bor ikke i slike slumområder. Hadde dette skjedd et annet sted, der det bor et flertall hvite, ville man tatt hånd om det, sier Gomes de Oliveira.

Familiene sier de trues av politiet

De tre forteller at de får hjelp av ulike organisasjoner for å kunne forsøke å få til rettssaker.

– Politiet liker ikke at vi står frem. Flere ganger har patruljebiler som kjørt sakte forbi huset. Vi har fått direkte trusler om at det kan skje noe med våre andre barn, men vi lar oss ikke stanse, forklarer de.

 • Du som er interessert i utenrikspolitikk – kan ha nytte av å lytte til vår siste podkast om det amerikanske valget.

Mediene i Brasil er heller ikke spesielt interessert i denne saken.

– De er raskt ute med å adoptere politiets forklaring. De kommer når noe skjer og skriver gjerne at vedkommende var en kriminell og skutt fordi han motsatte seg arrestasjon.

Amnesty International som har laget rapporten «Du drepte min sønn», er ikke imponert over politiets innsats.

Ifølge tall fra Amnesty, sto politiet i Rio for 20 prosent av tilfellene der folk ble drept av skytevåpen i 2015, det er opp fra 15 prosent året før.

Favelaen ses som fiendtlig territorium

Det er mye rasisme i Brasil. Men rasisme er ikke forklaringen alene på at svarte drepes oftere i favelaen.

– Det er en rekke svarte politifolk som dreper unge svarte menn. Det viktige er å forstå hvor komplekst dette problemet er. Det er en «skyt først og spør etterpå»-mentalitet som dominerer dette samfunnet. De ser på favelaen som et fiendtlig territorium, og dermed svarte unge som fienden. De er definert som kriminelle, og i Brasil kan en høre uttrykk som at bare en død kriminell er en god kriminell. Holdningene gjennomsyrer hele kommandolinjen i politiet fra topp til bunn, forklarer Renata Neder i Amnesty.

 • Les om hvorfor Brasil er i dyp økonomisk krise her.

De tre kvinnenes historier forteller om hvor vanskelig det er å få politimenn for retten, og enda vanskeligere å få noen dømt. Det er ikke reist tiltale, og etterforskningen er ikke avsluttet i noen av disse tre sakene.

– I Brasil burde man vurdere å ha hemmelige vitner, slik man hadde i opprullingen av mafia i Italia, sier Neder.

Verre under OL

Amnesty med fersk erfaring fra fotball-VM, ser ikke frem til OL som starter om kort tid. Da vil politiet som patruljerer i favelaen bli erstattet av militære. Organisasjonen frykter at volden dermed vil øke.

I mai var det en økning på 135 prosent av hendelser der folk ble drept av politiet, ifølge Amnesty.

Statssekretær Pehkx Jones da Silveira i departementet for utdanning og forebygging i delstaten Rio, sier at myndighetene tar det som skjer på største alvor og slår ned på all diskriminering uansett hvem den rammer. Det er 60.000 ansatte som jobber med sikkerhet som gjør en utmerket jobb, sier han og viser til at de siste årene har 1400 politimenn mistet jobben på grunn av feiltrinn i tjenesten.

– All trening og videreutdanning av sivil- og militært politi skjer og vil skje på en måte som understreker grunnleggende menneskerettigheter, verner mot kriminalitet, fredfull sameksistens og at problemer i lokalsamfunnet løses fredelig og med minst mulig bruk av makt fra politiets side, skriver han i en e-post til Aftenposten.

Ulike tall

Janaína Soares da Silva, Ana Paula Gomes de Oliveira og Fatima dos Santos Pinho har alle opplevd at sønnene deres ble drept av politiet. Foto: Morten Uglum

Amnesty avviser myndighetenes argumentasjon:

– De sier aldri hvilke år eller over hvor lang periode disse tjenestemennene er suspendert. Det er tusenvis av politifolk som er innblandet i slike saker hvert år. Politiet dreper i snitt seks personer bare i Rio hver eneste dag. Etterforskningen trekkes ut. Så lenge den ikke er avsluttet nektes offentligheten innsyn, og etter mange nok år kan hele saken henlegges, forklarer hun.

Macho og små budsjetter

Direktør Robert Muggah, ekspert på storbysikkerhet og ansatt ved Igarapé Institute i Rio, sier at rase er et tema nå, ikke minst takket være organisasjoner som Amnesty. Han peker på en machokultur som preger politiet, men også et annet forhold: I den økonomiske krisen som Brasil nå gjennomlever, bevilges det også mindre penger til politiet og mindre til forebyggende arbeid.

– Hvor farlig er Rio under OL?

– For hvite personer fra Norge som ikke beveger seg inn i favelaen, vil byen være ganske sikker, forklarer han.

– Brasil er i verdenstoppen når det gjelder drap. Dette må reduseres. Men skal vi lykkes med det må antall politidrap ned. Politiet står for 20 prosent av alle drapene, du får ikke ned de totale drapstallene uten å angripe problemet med politi som er for lett på avtrekkeren, forteller Neder.

I taxien mot hotellet hører vi på radioen og vår hjelper Patricia sperrer opp ørene og hysjer på oss. Hun oversetter: På radionyhetene forteller de at en ung mann er skutt og drept, ikke langt fra jernbanestasjonen der vi var. Nyhetsoppleseren forteller at ifølge politiet skulle han ha motsatt seg arrestasjon.

Les mer om

 1. Trening
 2. Sommer-OL
 3. Fotball-VM
 4. Brasil
 5. Amnesty International

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Svarte brasilianere protesterer mot politivold

 2. VERDEN
  Publisert:

  Hun mistet sønnen i massakre: – Det finnes ingen trygge byer i USA

 3. VERDEN
  Publisert:

  Terence Crutcher (40) hadde hendene i været. Så ble han skutt og drept av politiet.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Politisjefen i Dallas har vært tragediens ansikt utad, men har selv en tragisk historie.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Filippinenes brutale kamp mot narkotika: Hver natt blir mistenkte henrettet uten lov og dom

 6. VERDEN
  Publisert:

  Drapsbølge i London – Over 50 personer drept hittil i år