Verden

Fire fakta om oljen som smører IS-maskineriet

ISTANBUL (Aftenposten): - Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, sier en syrisk opprørsleder. Han kjøper diesel fra samme gruppe som styrkene hans kjemper mot i frontlinjene.

Bildet viser et provisorisk oljeraffineri i al-Mansoura, i IS-hovedsetet Raqqa den 5. mai 2013. Ifølge aktivistgruppen Raqqa is Being Slaughtered Silently har IS erstattet de gamle primitive raffineriene med nye. Tankbiler frakter nå store mengder olje fra Irak til Al-Mansoura og returnerer til Irak, fylt med raffinert drivstoff.
 • Silje Rønning Kampesæter
  Silje Rønning Kampesæter

— Men vi har ikke noe annet valg, og vi er en fattigmann-revolusjon. Er det noen andre som tilbyr oss drivstoff? sier han til The Financial Times som har laget en større artikkel om IS' oljeregime.

Terrorgruppen som har tatt over store deler av både Irak og Syria, håver inn store summer på oljesalg. I tillegg kommer inntektene fra løsepenger og skatt som sivilbefolkningen er tvunget til å betale.

Etter Paris-angrepet ble verdens ledere enige om å slå hardere til mot finansiering av terrorgrupper. Både Frankrike og Russland har tidligere slått til mot oljeanlegg i Syria, og mandag skal amerikanske fly for første gang ha angrepet hundrevis av IS-lastebiler, brukt til å smugle råolje.

Men den internasjonale koalisjonen har forsøkt forgjeves i et år allerede. I mellomtiden har IS gjort seg gjeldende på markedet i det økonomiske ruinerte Syria. Her får du fire fakta om oljen som smører IS-maskineriet.

Egen produksjon

En mann jobber på et provisorisk oljeraffineri i al-Mansoura, i IS-hovedsetet Raqqa den 5. mai 2013.

Oljen blir produsert ved flere oljeraffinerier som IS har tatt kontroll over. Ifølge nyhetsbyrået AP – gjengitt i Business Insider – skal terrorgruppen ha kontroll over 253 oljebrønner i Syria. 161 skal være i drift. Tallene kommer fra IS' «finansdepartement» som videre opplyser om at 275 ingeniører og 1107 arbeidere sørger for driften av oljebrønnene.Etter at IS tok over den irakske storbyen Mosul i fjor skal leder Abu Bakr al-Baghdadi i en fredagsbønn ha bedt flere yrkesgrupper om å slutte seg til IS — ingeniører var en av dem.

Ifølge The Financial Times er mange av dem som jobber ved raffineriene, utenlandske.

IS-sjefen er «en uvanlig kompetent person», mener ekspert:

Les også

Historien om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi

Selger til fienden

Det hjelper likevel ikke å produsere mengder av olje, dersom man ikke har et marked å selge det på. Det har IS. Opp til flere. Irakske kilder som nyhetsbyrået AP har snakket med, antar at de månedlige inntektene i dag ligger rundt 50 millioner dollar.

Se også: Slik er hverdagslivet i Raqqa.

Den israelske avisen Haaretz siterer en amerikansk terrorfinansieringsekspert Daveed Gartenstein-Ross, som mener inntektsestimatene er høyst usikre. Han legger imidlertid til at IS får solgt oljen sin – og ikke bare til støttespillerne – men til både kurdere, arabiske opprørsgrupper og til Assad-regimet.

Det får de gjort fordi oljen selges via mellommenn, slik at kjøperen ikke vet hvem kilden er.

Syrias president Bashar al-Assad

Syrias president og diktator Bashar al-Assad takker Russlands president Vladimir Putin for bombene russerne slipper over Syria. Frivillige data-nerder har spilt en avgjørende rolle i å avsløre Assads og Putins krigføring i Syria.

USA er klar over det gjensidige forholdet mellom Assad og IS, sa Mark Toner, talsmann i det amerikanske utenriksdepartementet, mandag kveld.

 • Det er forresten mange kokker og mye søl i Syria. De kan du lese om i: Dette er aktørene og deres mål i Syria-krigen.
  En av journalistene spurte Toner om amerikanske myndigheter har forsøkt å presse Russland – som støtter Assad i Syria – til å sette en stopper for handelsforholdet.

– Dette er noe vi har tatt opp med russerne før, fordi de har tilgang til, og kan påvirke Assad, svarte Toner. Det har likevel ikke ledet frem.

Tyrkia-grensen

Den 1153 kilometer lange grensen Tyrkia har med Syria og Irak regnes i dag som den viktigste inn— og utfartsåren til IS-områdene, både når det gjelder folk, penger og varer. Men ikke hele.

Kurdiske krigere bærer sine partiflagg i Tel Abyad i Raqqa-guvernementet etter at den syrisk-kurdiske YPG-militsen tok kontroll over området 15. juni 2015.

Den kurdiske YPG-miltsen i Syria har tatt kontroll over store deler området som ligger langs den syriske grensen – med støtte fra USA. YPG-miltsen kontrollerer også en liten bit i nordvest, men Tyrkia har gjentatte ganger understreket at det er uaktuelt at disse bitene med kurdisk territorium forenes, slik at luken på 98 kilometer blir fylt.

 • Fikk du med deg denne saken? Tyrkias kamp mot kurdere svekker krigen mot IS.
  – Hvis YPG går mot vestsiden av Eufrat, så vil vi angripe dem umiddelbart, og vi har angrepet dem to ganger, sa statsminister Ahmet Davutglu i oktober.

Nå sier utenriksminister John Kerry i et intervju med CNN at Tyrkia og USA har inngått en avtale, som innebærer at hele grensen blir avskåret fra IS.

Les også

 1. Hvordan kan IS stanses med militærmakt?

 2. Slik vil stormaktene knuse IS

 3. Angrepene i Paris kan få enorme konsekvenser for europeiske storbyer | Kristian Hoelscher