Verden

Dette er Egypts dødeligste terrorgruppe

Provinsen Sinai har påtatt seg ansvaret for det russiske flyet som styrtet i Sinai.

Terrorgruppen Provinsen Sinai har selv har lagt ut dette bildet på Internett.
 • Silje Rønning Kampesæter
  Silje Rønning Kampesæter
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Beduiner, egyptiske palestinere og radikale fastlands-egyptere utgjør medlemsmassen til i IS i Egypt.

Både amerikansk og britisk etterretning mener det var denne egyptiske terrorgruppen — som har sverget troskap til Den islamske staten (IS) - som fikk et russisk fly med 224 passasjerer om bord til å styrte lørdag 31. oktober 2015.

Amerikanerne og britene viser til etterretningsopplysninger som forelå før styrten og som de har fanget opp etterpå, og til avlytting av IS’ interne kommunikasjon.

Egyptiske myndigheter tviholder på at ingenting tyder på en terrorhandling, men stadig flere flyselskap avlyser flyvninger til flyplassen i Sharm el-Sheikh. Turismen har stupt.

Byttet navn

Vrakrestene etter det russiske passasjerflyet ble spredt over et stort område på Sinaihalvøya.

Men hvem er egentlig denne IS-gruppen, et godt stykke fra området hvor den Islamske staten har dannet sitt såkalte kalifat i Syria og Irak?Gruppen holder til i Nord-Sinai og het opprinnelig Ansar Beit al-Maqdis. Den oppsto rett etter revolusjonen i 2011 som endte med daværende president Muhammad Hosni Mubaraks avgang.

I november 2014 sverget de troskap til IS og byttet navn til Sinai-provinsen eller Provinsen Sinai. Det gjorde de rett etter at myndighetene i Egypt, med president Abdel Fattah al-Sisi i spissen, erklærte unntakstilstand i deler av Nord-Sinai — gruppens oppholdssted - da 33 medlemmer av den egyptsiek sikkerhetsstyrkene ble drept i området. Unntakstilstanden har blitt utvidet flere ganger siden og pågår fortsatt.

Forskjellig fra resten av Egypt

— Egypt er veldig sentralisert, og alt utenfor storbyene - alt som er ørken - blir sett på sett ukjent og farlig av folk i de sentrale områdene, sier professor Nefissa Naguib ved Sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Hun legger til at Sinaihalvøya er veldig forskjellig fra resten av Egypt.

Den trekantede halvøyen består hovedsakelig av ørken og ligger mellom Middelhavet i nord og Rødehavet i sør. Den hører til Egypt, men deler en lengre grense med Israel og Gaza i øst.

Neglisjert befolkning

En egyptisk politimann står vakt utenfor hovedkvarteret til politiet i byen Mansoura i Nildeltaet etter en bombeeksplosjon. Gruppen Provinsen Sinai tok på seg ansvaret.

De fleste som opprinnelig er fra Sinaihalvøya er beduiner. En nomadisk folkegruppe, som kjenner Sinai-ørkenens ugjestmilde natur svært godt. Men de føler seg sterkt neglisjert og tvangsintegrert av den egyptiske staten.— De føler seg tvunget inn i en egyptisk identitet, sier Naguib.

Myndighetene har heller ikke brukt samme mengde ressurser i disse områdene.

Det er få skoler, dårlig tilgang på vann og dårlige helsetjenester. Dette har bare skapt større avstand mellom befolkningen på Sinai og myndighetene i Sentral-Egypt, som ikke helt klarer å kontrollere dette ørkenområdet.

— Beduinene har hatt sin egen måte å gjøre opprør på. Folk forsvinner, de samarbeider ikke og de forteller ikke sentralmyndighetene hva som skjer i regionen, sier professoren.

Beskyttet av ørkenen

Israel okkuperte Sinai under seksdagers-krigen i 1967, og området ble ikke tilbakeført før en fredsavtale ble signert mellom partene i 1979. I avtalen gikk Egypt med på å begrense sin egen militære tilstedeværelse, noe som fortsatt er tilfellet i dag.

Ifølge Heidi Breen Råken, koordinator ved Senter for Islam- og Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo, har blant annet mangelen på militær tilstedeværelse ført til at Sinai er blitt en trygg havn for radikale islamister.

Terrorgruppen Provinsen Sinai har selv har lagt ut dette bildet på Internett.

De radikale islamistene består av både lokale beduiner og egyptiskfødte palestinere, i tillegg til individer med røtter i Sentral-Egypt som rømte fra fengsler i forbindelse med den arabiske våren, samt islamister som ble benådet etter Mubaraks avgang i 2011. Råken tror gruppen som nå sverger troskap til IS har oppstått som et resultat av en neglisjert befolkning, manglende militær tilstedeværelse og den arabiske våren.

- En rekke angrep mot gassrørledningen som forsynte Israel og Jordan med gass fra Egypt, er et eksempel på dette, forteller Råken.

Hun forklarer at det i Nord-Sinai finnes flere egyptiskfødte palestinere.

— De fleste har egyptisk statsborgerskap, men føler seg ofte tettere tilknyttet sine østlige naboer på Gaza, enn Sentral-Egypt. Deres mål er å ramme Israel, samtidig som denne typen angrep også rammer den egyptiske regjeringen, sier hun.

 • Du kan lese mer om hvordan den tidligere egyptiske generalen, nå presidenten, Abdel Fattal al-Sisi, kom inn igjen i varmen.

Strategisk IS-tilknytning

Råken sier vi vet lite om hvor mye faktisk støtte de får av IS i Irak og Syria. Men løftet om lojalitet til IS gir likevel en ideologisk støtte og legitimitet, mener hun.

— Det å knytte seg til IS kan man se som et strategisk verktøy, sier hun, men legger til at selv om vanlige beduiner i Nord-Sinai har et anstrengt forhold til staten, betyr ikke det at de velger IS.

Mye tyder på at majoriteten av beduiner i Sinai hittil heller holder seg unna og forholder seg til sin egen stamme.

Mangler kontroll

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi — elsket av få, men respektert av mange.

— Tro meg, situasjonen i Sinai - spesielt i dette begrensede område - er under vår kontroll, sa Egypts president Abdul Fattah al-Sisi til BBC rett etter flystyrten 31. oktober.

Råken mener at dette antagelig ikke stemmer, men påpeker at det er viktig for Sisi å få det til å fremstå som om de har kontroll. Det kommer av Sinais strategiske posisjon med tanke på Israel.

- Hvis situasjonen på Sinai radikaliseres ytterligere og Israel bestemmer seg for å gå militært til angrep på egyptisk landområde, hva gjør Egypt da? spør Råken.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

--------------------------

Flere saker om flystyrten i Egypt:

Les også

 1. - Sikkerhetsvakten spilte Candy Crush

 2. Amerikansk etterretning: En bombe fikk russisk fly til å styrte over Sinai

 3. Derfor konkluderte flyselskapet veldig tidlig om styrten på Sinai

 4. Tidligere ulykkesgransker: – Liten uoppdaget skade kan gjøre at fly går i oppløsning

 5. Historien om hvordan Europa spilte en avgjørende rolle i Syrias utvikling

 6. Kampen om Den syriske ørken

 7. Rundt Afrika «før sjøveien ble oppdaget»