Verden

Minst tolv babyer døde i sykehusbrann i Irak

Minst tolv nyfødte babyer døde i en brann på fødeavdelingen i et sykehus i Iraks hovedstad Bagdad onsdag.

Brannskadede kuvøser ble onsdag hensatt utenfor barselavdelingen ved Yarmouk-sykehuset i Bagdad. Fødeavdelingen ble herjet av brann natt til onsdag og 11 babyer døde.
  • NTB

Det irakske helsedepartementet opplyser at ytterligere 29 kvinner og 9 barn ble skadet i brannen.

Det var en korridor i fødeavdelingen til Yarmouk sykehus sentralt i Bagdad som først tok fyr natt til onsdag. Trolig ble brannen utløst av en svikt i det elektriske systemet, ifølge irakske myndigheter.

Noen av de døde babyene var premature, men ikke alle, slik det først ble opplyst om, ifølge en ikke navngitt lege ved sykehuset.

Sivile forsvarsstyrker brukte tre timer på å slukke brannen som hadde slukt hele fødeavdelingen ifølge en av sykehusets ansatte.

Finner ikke barna sine

Flere fortvilte foreldre og slektninger lette tidlig onsdag ettermiddag fortsatt etter sine nyfødte barn og vandret fram og tilbake mellom nabosykehusene og likhuset.

Den 30 år gamle nybakte tvillingfaren Hussein Omar forteller at han fikk beskjed om å sjekke nabosykehusene etter sin nyfødte sønn og datter. Da han ikke fant dem der, ble han henvist til likhuset.

– Der fant jeg bare forkullede kroppsdeler. Jeg vil ha tilbake min lille sønn og min lille datter. Myndighetene må gi dem tilbake til meg, sa den gråtende faren.

Elektrisk feil

De skadde ble evakuert til andre sykehus i nærheten. Foreløpig vet ikke myndighetene mer om hvor alvorlige skader det er snakk om.

Området er nå avsperret mens det pågår etterforskning av hva som kan ha forårsaket brannen.

Branner i elanlegg er ikke uvanlig i Bagdad eller landet for øvrig. Blant annet er vedlikeholdet av anleggene dårlig, og strømledningene holder lav kvalitet.

Det er også mangel på brannredningsveier, og konstruksjonsselskapene som bygger i landet følger ikke myndighetenes byggestandarder.

Korrupsjonsanklager

Brannen har gitt nytt liv til påstandene om korrupsjon og vanstyre i landet, som har ført til flere demonstrasjoner de siste månedene.

Bilder fra sykehuset viser overfylte søppelkasser, kakerlakker, skitne toaletter og pasienter på sykesenger ute på gårdsplassen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Dette tolkes som tegn på at myndighetene ikke har vedlikeholdt sykehuset tilstrekkelig.

De fleste av demonstrasjonene har vært ledet av den sjiairakske lederen Muqtada al-Sadr eller hans støttespillere. (NTB-DPA-AP)

Les mer om

  1. Bagdad
  2. Irak
  3. Brann