Brende bekrefter Afghanistan-samtaler i Norge

Taliban-opprørere sier flere av deres ledere har samtaler i Oslo med representanter for den afghanske regjeringen. Utenriksminister Børge Brende (H) bekrefter at afghanske representanter er i hovedstaden.

Sikkerheten er stor på Losby Gods der representanter fra blant andre Taliban er tilstede under Oslo Forum. Også utenriksminister Børge Brende og Colombias president Juan Manuel Santos deltar.
  • Ntb

— Oslo Forum er et viktig møtested for over hundre fredsmeglere fra hele verden, og det er ikke unaturlig at det er representanter fra de ulike grupperingene i Afghanistan her også, sier Brende til journalister utenfor Losby Gods i Lørenskog, hvor Oslo Forum holdes tirsdag og onsdag.

Utenriksministeren er vert når fredsmeklere fra hele verden møtes under Oslo Forum, sammen med en rekke norske ledere og diplomater.

Disse fem afghanerne skulle senere på dagen tirsdag få selskap av representanter for Taliban på Losby Gods i Lørenskog utenfor Oslo. Fra venstre ser vi viseutenriksminister Hekmat Karzai (tidligere president Hamid Karzais nevø), tidligere næringsminister Anwar-ul-haq Ahadi, tidligere minister for kvinnesaker Husn Banu Ghazanfar, tidligere leder for underhuset i det afghanske parlamentet, Yunus Qanooni og assisterende Chief Executive Officer Mohammad Mohaqiq, som ble nevnt som delegasjonsleder.

Samtalene mellom Taliban-ledere og representanter for den afghanske regjeringen er samtaler i forbindelse med Oslo Forum, bekreftet talsperson Ahmad Shekib Mostaghni i afghansk UD til nyhetsbyrået Khama Press mandag.

— Viktige fredssamtaler

Talsperson for Taliban i Qatar sier flere av opprørsgruppens representanter, ledet av Sher Mohammad Abbas Stanakzai, Qari Din Mohammad Hanif, Sher Mohammad og andre, er i Norge.

— De skal ha viktige fredssamtaler i to dager med utsendinger fra den afghanske regjeringen, sier talsmannen, som vil være anonym, til NBC News.

En annen Taliban-talsmann, stasjonert i De forente arabiske emirater, bekrefter overfor avisen at en delegasjon fra opprørsgruppen er på plass i Oslo.

Krigsherre

Ifølge en talsmann for regjeringen i Kabul, Javid Faisal, ledes den afghanske delegasjonen av parlamentarikeren og krigsherren Mohammad Mohaqiq.

Talsmann Mostaghni i afghansk UD opplyser at viseutenriksminister Hekmat Khalil Karzai også er med i delegasjonen.

Den tidligere presidenten i Underhuset i Afghanistan, Mohammad Younus Qanooni, deltar også i delegasjonen, og det samme gjør tidligere kvinneminister Husn Banu Ghazanfar, tidligere handelsminister Anwar-ul-haq Ahadi og et medlem av det regjeringsoppnevnte afghanske fredsrådet (HPC).

Møttes tidligere i juni

Senest for to uker siden var utsendinger fra Taliban i Norge, der de hadde samtaler med to kvinnelige afghanske parlamentarikere og kvinnelige utsendinger fra det regjeringsoppnevnte afghanske fredsrådet (HPC).

Norsk UD bekreftet at samtalene fant sted, men betegner dem som uformelle samtaler om kvinners rettigheter og jenters rett til utdanning.

En talsmann for Taliban, Zanihullah Mujahid, understreket at det ikke var snakk om fredssamtaler.

— En politisk delegasjon fra det islamske emiratet (Taliban) har møtt representanter fra det sivile samfunn i Norge for å høre deres syn og diskutere hvordan vi kan få slutt på invasjonsstyrkenes okkupasjon av Afghanistan, sa Mujahid.

— Slike møter er ikke det samme som fredssamtaler, understreket han.

Deltar ikke

Den afghanske regjeringen har lenge forsøkt å få i stand fredssamtaler med Taliban, og det har vært en rekke møter opp gjennom årene, uten at disse har båret frukter.

En talsmann for det afghanske fredsrådet toner ned betydningen av samtalene som nå pågår i Oslo.

— Vi i HPC støtter ikke slike møter. Noen medlemmer av rådet kan være invitert som privatpersoner, men ingen offisielle utsendinger fra fredsrådet er til stede på dette møtet, sier talsmannen Ismael Qasemyar til NBC News.