Verden

De unge mennene kom aldri hjem fra skyttergravene i Ukraina. De etterlot disse bildene.

Først delte soldatene sine bilder med venner og familie på sosiale medier. Så kom dødsmeldingene. Nå stiger dødstallene igjen kraftig i Ukraina-krigen.

«Tankisten er død», «Kein er død», «Gor er død», «Son er død». Den hviterussiske fotografen Alexander Vasukovitsj bruker enkle og dystre virkemidler for å få frem Ukrainakrigens dystre, brutale virkelighet.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

– Jeg møtte soldatene ved fronten. De ba meg pent om å ta bilder de kunne sende som hilsen til kjærester, barn og foreldre, eller dele med venner på sosiale medier, sier den hviterussiske fotografen Alexander Vasukovitsj.

– Etter hvert som krigen varte, begynte jeg å få nye meldinger fra vennene. De fortalte meg at han eller han nå er døde. Da bestemte jeg meg for å gjøre noe.

Vasukovitsj samlet flere av bildene til en fotoutstilling til minne om de unge, døde mennene i krigen i Ukraina.

Nå blusser krigen opp igjen som har kostet minst 10.000 mennesker livet. 

Ukrainske gruvearbeidere evakueres ut av en gruve etter at de ble sperret inn i flere timer på grunn av et strømbrudd i den opprørskontrollerte byen Donetsk under kampene denne uken.

Nytt blodbad i østlige Ukraina

De siste dagene har det vært harde kamper flere steder langs fronten i Donbass i Ukraina, hvor partene kjemper om landområder i «gråsonen» mellom skyttergravene.

De blodigste stridene var ved Avdiivka og Jasnuvata i Donetsk, hvor minst 11 mennesker er drept.

I løpet av mandag og tirsdag registrerte de uavhengige observatørene fra for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) 4600 tyngre bombenedslag. De nye kampene har fått USAs FN-ambassadør Nikki Haley til å fordømm Russlands «aggressive handlinger» i Ukraina, og varsle at sanksjonene videreføres så lenge Krim er på russiske hender.

– Vi ønsker å bedre forholdet vårt til Russland. Men den forferdelige situasjonen i Øst-Ukraina er av en slik type at den avkrever en klar og sterk fordømmelse av Russlands handlinger, sa Haley i sin første tale til FNs sikkerhetsråd torsdag.

Ukrainas FN-ambassadør sier den russiske hæren og separatistene satte i gang den siste eskaleringen av volden i Øst-Ukraina med omfattende artilleriangrep.

«Boxa er død» står det på bildet til den hviterussiske fotografen Alexander Vasukovitsj.
I utstillingen med bilder av soldatene som ble drept, kombinerer fotografen Vasukovitsj bildene med flyfoto, som viser nøyaktig hvor de mistet livet. Et rødt kryss på kartet markerer at "Boxa" ble drept ved et veikryss utenfor landsbyen Popasnaja i Luhansk i utstillingen til Vasukovitsj.

Lurte opprørerne med lastebiler for griser

Siden midten av desember har ukrainske styrker tatt kontroll over flere områder i gråsonen mellom ukrainske styrker og de russiskstøttede opprørerne.

Ukrainske medier beskriver det som en «krypende offensiv».

Måten landsbyen Novoluhanske med 4000 innbyggere ble tatt, illustrerer hva som skjer:

 • Skjult i lastebiler beregnet på å frakte griser fra en lokal grisefarm, kjørte ukrainske soldater inn i landsbyen i 13-tiden i forrige uke.
 • – Vi brukte sivile lastebiler, fortalte den ukrainske kommandøren stolt til Radio Free Europe.
 • Først syv timer senere skjønte opprørerne hva som hadde skjedd, og svarte med et omfattende artilleriangrep.

Det er de massive bombeangrepene fra begge sider som dreper flest. Hvem som skjøt først, er ofte umulig å vite i ettertid.

– Det direkte resultatet av å rykke frem er at spenningen eskalerer og ofte resulterer i mer vold, sa sjefen for OSSEs misjon i Ukraina, Alexander Hug, til Radio Free Europe.

Han peker på at ingen av partene lenger bryr seg om å skjule at de bryter våpenhvilen.

Krever at partene stopper kampene

I tillegg til sivile tap og skader har flere tusen mennesker på begge sider av fronten mistet strøm og vann.

Streng vinterkulde gjør situasjonen ekstra alvorlig, ifølge OSSE.

– Vi ber begge parter umiddelbart overholde våpenhvilen som de de gjentatte ganger har forpliktet seg til, ifølge OSSEs formannskap.

– Jeg er dypt bekymret over nyhetene fra Donbass, sa Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland, og pekte på de harde kampene har ført til å tap av menneskeliv og en forverret humanitær situasjon for mange sivile, inkludert barn.

Hvorfor trappes krigen opp?

Begge parter i konflikten anklager den andre siden for å trappe opp. Her er noen forklaringer:

1. Denne uken var det planlagt viktige møter med både Merkel og Minsk-gruppen. Ukraina-krigen trappes nesten alltid opp når det nærmer seg viktige møter.

2. Siden konflikten brøt løs, har Ukraina bygget opp en av de største stående hærene i Europa med 250.000 soldater, delvis trent og utstyrt av USA og NATO. I Kiev er det flere politikere som tror på en militær løsning.

2. Til sammenligning har de russiskstøttede opprørerne 45.000 soldater. Selv om de godt utstyrt med 400–600 stridsvogner og 700 tyngre artillerivåpen, er det mye som tyder på at opprørerne sliter med å dekke hele frontlinjen. Flere opprørsledere er drept, og levekårene vanskelige i de opprørskontrollerte områdene.

4. Eskaleringen av krigen brukes også av opprørerne til å mobilisere støtte. Kampene de siste dagene har gjort Ukraina til toppsak i russiske medier igjen, etter å ha vært langt nede på agendaen lenge. På russisk side av grensen har Putin store militære styrker stående klare.

5. Ifølge den tyske avisen Süddeutsche Zeitung står Kiev bak den siste eskaleringen, selv om Merkel fortsatt holder Moskva som hovedansvarlig for selve krigen. Avisen mener Porosjenkos plan er å gjøre det vanskeligere for USAs nye president Donald Trump å heve sanksjonene mot Russland.

– I den tyske regjering er det en økende bekymring for at Kievs kalkyle kan være kontraproduktiv. Trump kan likevel heve sanksjonene uavhengig av situasjonen ved kontaktlinjen. Da er skaden dobbelt så stor: Situasjonen bedrer seg for Russland, og konflikten i østlige Ukraina intensiveres, skriver avisens politiske kommentator Stefan Braun.

"Gor er død". Bilder av den hviterussiske fotografen Alexander Vasukovitsj, som fotograferte ukrainske soldater ved fronten i Ukraina. Etter hvert kom meldingene inn om at mange av dem var døde.

Levde – og døde – på sosiale medier

På utstillingen har Alexander også samlet utdrag fra meldingene fra sosiale medier, før og etter at soldatene ble drept:

«Se så vakre våre soldater er». «Leve heltene våre!», skrev vennene.

Så kommer de dystre, triste meldingene når det ene dødsbudskapet etter det andre spres på sosiale medier.

«De er borte». «Vi skal aldri glemme dere».

Realiteten er at mange av de døde i krigen er i ferd med å bli glemt.

I både Ukraina og Russland gir de fleste blaffen i krigen, og er mest opptatt av økonomiske problemer og lavere levestandard.

Minnestund for en ukrainsk soldat på Maidanplassen i sentrum av Kiev 22. desember. Slike minnestunder skjer ofte. I gatebildet går imidlertid de fleste bare forbi mens venner, familie og soldatkamerater sørger over den døde. De fleste ukrainere og russere er mye mindre opptatt av krigen enn før, selv om kampene fortsetter.

– Guttene blir bare et tall i statistikken

Da bildene ble utstilt i Moskva i høst, dukket det opp flere menn med et russisk TV-team på slep.

De skrek at bildene var «fascistisk propaganda» og begynte å ødelegge bildene med spraybokser. Utstillingen måtte stenges.

TV-innslaget viser hvordan fotografen skjelles ut av «journalisten».

– For meg var dette et antikrigsprosjekt. Nasjonalistiske politikere gir inntrykk av helter ikke dør, og at de aldri blir glemt. Det er helt feil, sier Vasukovitsj til Aftenposten.

– For de fleste er disse guttene bare et tall i en nyhetsmelding om at «i går ble to drept». Jeg vil vise at de er mennesker.

Les mer om

 1. Ukraina
 2. Krig
 3. Vladimir Putin
 4. Russland
 5. OSSE
 6. Moskva
 7. Kiev