Verden

Russland hevdet å ha fotobevis for at USA støtter IS i Syria. Bildene var hentet fra et dataspill.

Det russiske forsvarsdepartementet hevder å ha fotobevis for at USA støtter IS i Syria, men noen av bildene viser seg å være hentet fra et mobilspill.

Russlands president Vladimir Putin Foto: Jorge Silva / AP / NTB scanpix

 • NTB
 • Per Kristian Aale

Departementet hevdet først at bildene ble tatt nær grensen mellom Syria og Irak 9. november og beskrev dem på Facebook og Twitter som «ugjendrivelige beviser for at USA beskytter kampenheter fra IS».

Flere som analyserte bildene, blant dem russiske Conflict Intelligence Team (CIT), viste til at ett av dem var hentet fra mobilspillet «AC-130 Gunship Simulator: Special OPS Squadron».

Det russiske forsvarsdepartementet la ut denne meldingen på Twitter og andre sosiale medier:

Ett av bildene viste en kolonne med kjøretøy:

Dette bilder ser imidlertid ut til å være hentet fra dette dataspillet for mobiltelefoner:

Gamle bilder fra Irak

Andre bilder så ut til å være hentet fra videoer som det irakske forsvarsdepartementet offentliggjorde i 2016, av det irakske flyvåpenets bombing av jihadister utenfor Falluja, ifølge CIT.

The Guardian omtaler også saken og konstaterer at det russiske forsvarsdepartementet slettet Facebook-oppføringen og bildene da foto-bløffen ble kjent. Kopien av Facebook-posten har departementet derimot ikke greid å slette.

Beklaget fotobløffen

Departementet beklaget tirsdag kveld den første versjonen av saken, men publiserte flere andre bilder som de også hevder er «ugjendrivelige beviser» for at USA støtter IS i Syria.

De første bildene ble ifølge departementet lagt ut ved en feil av en sivilt ansatt i departementet.

Det russiske forsvarsdepartementet skriver at russiske fly hadde støttet syriske styrker da de frigjorde byen Al

bu Kamal fra IS, og russerne hevder at de under denne operasjonen fant ut at amerikanerne samarbeider med den islamske terrororganisasjonen, skriver The Guardian.

Angivelig skal USA aktivt at ødelagt for de russiske flyangrepene slik at IS-soldatene kom seg i sikkerhet, og at dette ble gjort slik at amerikanerne kan bruke IS til å fremme egne interesser i Midtøsten.

Russiske myndigheter har tidligere anklaget USA for å «late som» om de kriger mot IS i Irak, for så å la de ytterliggående islamistene slippe inn i Syria der amerikanerne og russerne støtter hver sin side i krigen. Pentagon har avvist dette.

– En serie med løgner

Spurt om hva han mener om Russlands beskyldinger om at USA hjelper IS ved Albu Kamal, svarer oberst Ryan Dillon, talsmann for den amerikanskledede koalisjonen mot IS: Det russiske forsvarsdepartementet er omtrent så nøyaktige som når de bomber, og jeg tror det er grunnen til at de kommer med denne siste serien med løgner.

– Jeg kan ikke bekrefte, men har sett rapportene om at ett av bildene er fra et videospill. Det overenstemmer med det vi ellers har sett komme fra det russiske forsvarsdepartementet. De er uvørne, unøyaktige og fullstendig løgnaktige, sa Dillon under en Pentagon-briefing for journalister ifølge Reuters.

Kappes om land

Den islamske staten, som inntil i fjor holdt store landområder både i Syria og Irak, er nå nesten uten unntak blitt presset ut av all bybebyggelse. De kontrollerer nå bare mindre landsbyer og ørkenområder.

Bashar al-Assads hær og deres allierte, støttet av russisk bombing, har konkurrert med den USA-støttede SDF-militsen om å erobre mest mulig land fra IS.

Det ble før helgen meldt at Russland og USA var nær ved å bli enige om vilkårene for fred i Syria, men en planlagt lansering av planen skal ha blitt avlyst fordi man ikke ble enige.

Les mer om

 1. USA
 2. Russland
 3. Syria

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Assad erklærte seier over IS – men så dukket IS-krigerne opp fra bakken

 2. VERDEN
  Publisert:

  USA og Russland står ansikt til ansikt i Syria – det kan bli sammenstøt

 3. VERDEN
  Publisert:

  Sterk reaksjon fra Putin: -Dette vil provosere frem en ny flyktningbølge

 4. VERDEN
  Publisert:

  Syriske styrker rykker inn i siste IS-by

 5. VERDEN
  Publisert:

  IS tvinges fra skanse til skanse i Syria og Irak

 6. VERDEN
  Publisert:

  Ett angrep – minst tre versjoner av hva som skjedde