Svensken og tyskeren holdt et kurs i Tyrkia. Nå risikerer de 15 års fengsel.
ISTANBUL (Aftenposten): Svensken og tyskeren ledet et kurs om datasikkerhet og stressmestring. Medvirkning til terrorvirksomhet, mener tyrkerne.
- Tor Arne AndreassenJournalist
Rettssaken mot 10 menneskerettighetsaktivister som er anklaget for tilknytning til terrorvirksomhet i Tyrkia, startet i Istanbul onsdag formiddag. Seks av dem har sittet fengslet siden de ble pågrepet 5. juli.
Mediefolk fra hele verden møtte opp utenfor rettssalen i Istanbul for å følge åpningen av saken.
Blant de tiltalte er Amnesty Internationals landdirektør i Tyrkia, Idil Eser, svensken Ali Gharavi og tyskeren Peter Steudtner.
Holdt kurs om datasikkerhet og stressmestring
Gruppen med menneskerettighetsaktivister ble arrestert idet de deltok på et kurs i datasikkerhet og mentale helsestrategier på et hotell på den idylliske øya Büyükada, en av prinseøyene i Marmarahavet ved Istanbul. Gharavi og Steudtner ledet kurset.
Amnesty International hadde møtt mannsterke opp. Lederne for landavdelingene i Sverige og Tyskland var til stede, sammen med fungerende Tyrkia-direktør Emek Eren og flere andre.
Påtalemyndigheten mener det finnes bevis for at de tiltalte har hatt kontakt med grupper som «motarbeider den konstitusjonelle orden i landet». Det hevdes at de har forbindelser til Gulen-nettverket, kurdiske PKK, venstreradikale DHKP/C. «Voldelige hendelser» som Gezi Park-protestene i Istanbul i 2013 nevnes også i tiltalen, som ble lest opp i rettssalen onsdag formiddag.
At Amnesty jobbet for løslatelse av de sultestreikende og fengslede lærerne Semih Özakca og Nuriye Gülmen, viser ifølge tiltalen at Amnesty-lederne har terroristforbindelser.
Tiltalen viser gjentatte ganger til at de tiltalte har hatt samtaler med personer som er under etterforskning for påståtte forbindelser med Gulen-bevegelsen, eller FETO, Fethullahs Terrororganisasjon, som tyrkiske myndigheter kaller den.
At man har hatt kontakt med noen som er mistenkt, anses som bevis på at man selv er skyldig i konspirasjon.
Nedlasting av app fører til mistanke
Mange av personene de tiltalte i denne saken skal ha vært i kontakt med, er mistenkt fordi de skal ha brukt kommunikasjonsappen Bylock.
Tyrkiske myndigheter hevder alle som har brukt denne appen er å anse som medlemmer av FETO, og påtalemyndigheten hevder at Amnesty-lederen Taner Kilic hadde lastet ned Bylock på sin telefon. Amnesty har bedt uavhengige eksperter undersøke, og deres konklusjon er at Kilic faktisk ikke hadde lastet ned Bylock.
Tolken skal ha vitnet om «bekymrede kursdeltagere»
De som organiserte kurset som er blitt stemplet som konspiratorisk, skal ha hyret inn tolker de ikke kjente fra et tolkebyrå. En av disse tolkene tipset politiet, skriver Stefan Simanowitz fra Amnesty International i Euronews.
Tolken skal ha sagt at «noen av samtalene jeg hørte handlet om å smugle mobiltelefoner forbi politiet, om hvordan informasjon blir lagret på disse telefonene og om kryptering av informasjonen på disse telefonene. De var veldig bekymret, de stilte spørsmål om dette, utlendinger og tyrkisktalende personer».
Amnesty sier møtet var en standard workshop om datasikkerhet og stressmestring og på ingen måte hemmelig.
– De har ingen forbindelse med Tyrkia
Sylvia Kinberg, som har kjent Ali Ghavari siden midten av 90-tallet, beskriver ham som en utrolig vennlig person.
– Han er interessant å være sammen med siden han har innblikk i så mye rundt om i verden, sier hun. – Han er IT-konsulent og kurser folk i hvordan de kan utføre sitt arbeid på sikkert vis.
Han er opprinnelig fra Iran, men dro derfra sammen med foreldrene på 70-tallet. Han bodde først i USA og har vært svensk statsborger de siste 5–7 årene, ifølge Kinberg. Så vidt hun vet har hverken Gharavi eller Steudtner noen spesielle forbindelser til Tyrkia.
Steudtner er i tillegg til å være menneskerettighetsaktivist og konsulent også fotograf og produsent av TV-dokumentarer.
– Peter har alltid kjempet for fredelig og ikkevoldelig løsning på konflikter, sa samboeren Magdalena Freudenschuss til Deutsche Welle i sommer. – Å påstå at han kan ha planlagt et kupp, er totalt absurd.
- Trusler, arrestasjoner og spionanklager: Konflikten mellom Tyrkia og Tyskland blir stadig mer intens.
– Dette er en politisk motivert tiltale
At hverken Peter Steudtner eller Ali Gharavi hadde noe spesielt forhold til Tyrkia ble bekreftet av talsmenn for Amnesty International utenfor rettssalen.
– Det er en politisk begrunnet tiltale. Vi har gått gjennom den og har ikke funnet noe av substans. Tyrkiske myndigheter vil vise at det skal bli hardere og hardere for uavhengige foreninger som driver med menneskerettighetsarbeid å fungere i Tyrkia, sier Anna Lindenfors, leder for Amnesty International i Sverige.
Tyskland: Endret retningen på vår Tyrkia-politikk
Arrestasjonen av Steudtner ble tatt særlig ille opp av tyske myndigheter.
– Vi endrer retning på vår Tyrkia-politikk, sa Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel på en pressekonferanse.
Tyskere ble bedt om å være forsiktige dersom de reiste til Tyrkia. Tyskland truet også med å bruke økonomiske virkemidler.
Amnesty hevder det ikke finnes fnugg av bevis
Ifølge tyrkiske medier har påtalemyndigheten lagt frem bevis som skulle indikere at de siktede har vært i kontakt med kurdiske og venstreorienterte grupper og bevegelsen som ledes av Fethullah Gülen. Gülen anklages for å ha stått bak fjorårets mislykkede kuppforsøk.
Amnesty International mener det ikke finnes fnugg av bevis i anklageskriftet. Anklagene mot Idil Eser knytter seg utelukkende til hennes arbeid, mener de.
– Ved å akseptere denne tiltalen har domstolen i Istanbul gått glipp av en gyllen mulighet til å stanse dette groteske justismordet, sier John Dalhuisen, Amnesty Internationals Europa-direktør, ifølge Amnestys nettside.
Massiv utrenskning etter fjorårets kuppforsøk
Over 60.000 mennesker er blitt arrestert og over 146.000 tyrkere har mistet jobbene sine, i forbindelse med utrenskningene som har kommet i kjølvannet av kuppforsøket.
Lederen i Amnesty International i Tyrkia, Taner Kilic, ble arrestert i juni, mistenkt for å ha hatt forbindelse med Gülen-bevegelsen.