Ny skyting i Sør-Sudans hovedstad - over 200 kan være drept

– Vi er tilbake i krig, sier en talsmann for visepresidenten i Sør-Sudan til BBC. Nye kamper brøt søndag ut i Sør-Sudans hovedstad Juba mellom soldater som er lojale mot presidenten og dem som støtter visepresidenten.

Sør-Sudans president Salva Kiir sammen med visepresident og tidligere opprørsleder Riek Machar i presidentpalasset, samme dag som nye kamper brøt ut mellom Kiirs og Machars styrker. Foto: Reuters / NTB scanpix

Intense kamper har brutt ut i Sør-Sudans hovedstad Juba.

Over 200 kan være drept bare denne helgen.

Skuddvekslingene begynte fredag kveld.

Stemningen i Sør-Sudan har lenge vært anspent, og det hele har bygd seg opp inn mot jubileet som skulle feires lørdag. Sør-Sudan feiret fem år som selvstendig stat, men det ble en avmålt markering.

Etter en forholdsvis rolig lørdag, blusset det søndag opp nye kamper nær hovedstaden Juba. Ifølge BBC uttaler oberst William Gatjiath, som er militærtalsmann for visepresident Riek Machar, at landet er i borgerkrig.

Ifølge Gatjiath er ikke president Salva Kiir «seriøs» i arbeidet for å finne en fredelig løsning.

Ingen representanter for Salva Kiir har besvart påstandene. Derimot sier informasjonsminister Michael Makuei at situasjonen i Juba er under kontroll, til tross for flere rapporter om mange drepte i nye kamper i hovedstaden.

Journalister i dekning da det hørtes skudd under en pressekonferanse med presidenten og visepresidenten i landet.

Kamp mellom president og visepresident

Det er fortsatt uklart hva som skjedde, men det skal ha vært soldater fra den sørsudanske regjeringshæren SPLA, som er lojal mot president Salva Kiir, og opprørshæren SPLA-IO, som støtter visepresident Riek Machar, som skjøt mot hverandre.

Kampene brøt ut i nærheten av presidentpalasset der president Kiir og visepresident Machar satt i et møte. Både geværild, granater og rakettkastere kunne høres.

Nærmere 150 mennesker drept

I henhold til fredsavtalen som ble undertegnet i fjor skulle soldater fra begge sider ha patruljert byen sammen.

Skytingen fortsatte utover natten utenfor en FN-base der 25.000 interne flyktninger bor. Minst 40 sårede ble brakt til en klinikk like ved basen.

Ifølge Reuters har 272 mennesker blitt drept, blant annet 33 sivile. Antall er ikke endelig bekreftet.

Nye skuddvekslinger på søndag

Søndag formiddag brøt kampene ut på nytt.

Det er registrert både skuddveksling, artilleriild og ild fra stridsvogner og helikoptre i kampene mellom tidligere opprørere og regjeringssoldater i et område av byen som ligger like ved en FN-base.

Vitner melder at leiren til FN-delegasjonen i Sør-Sudan (UNMISS), der 25.000 interne flyktninger bor, er rammet av kampene. Også UNMISS selv melder om skuddveksling rundt leiren.

Frykter ny borgerkrig

– Situasjonen er virkelig ille. Jeg har mange falne hos oss. Jeg tror det kan være mellom 50 og 60, i tillegg til dem fra i går, sier en offiser i leiren, som legger til at noen av de døde er sivile.

En skjør våpenhvile ble innført lørdag, dagen da landet skulle feiret sin femårsdag som selvstendig nasjon, men freden ble brutt igjen søndag.

De nye kampene skaper frykt for at Sør-Sudan igjen skal skli inn i en blodig borgerkrig lik den som kostet titusener av mennesker livet fra 2013 til en fredsavtale ble undertegnet mellom Kiir og Machar tidligere i år.