Verden

Er Trump Clintons medsammensvorne i kampen mot republikanerne?

Clinton var i Trumps bryllup og han har gitt henne mye ros og mange dollar til valgkampkassen tidligere, viser sammensvergelsesteoretikerne til.

Hillary Clinton er soleklar favoritt til å bli demokratenes presidentkandidat i 2016. På republikansk side leder Donald Trump an i et mye tettere felt.
  • Tarjei Kramviken

I det republikanske partiets partielite øker frykten for at Trump faktisk kan vinne nominasjonskampen. Hva vil da skje i hovedvalget i november? Taper de ikke bare presidentvalget, men også kontrollen over Kongressen?

Jeb Bush — som presenterer seg som det fornuftige alternativet til Trump - spilte på konspirasjonsryktene da han tvitret at kanskje «Donald har forhandlet frem en avtale med hans kompis» Hillary.

«Fortsetter vi på denne måten vil det føre henne til Det hvite hus», skrev den tidligere Florida-guvernøren i den trolig lettere ironiske tweeten. Den var svar på Trumps påstand om at et flertall av hans tilhengere ville stemme på ham om han stiller som uavhengig kandidat.

Ren konspirasjonsteori

Jan Arild Snoen er kommentator i Minerva og spaltisk i Aftenposten.

— Det er ingen seriøse som mener at han faktisk er plantet av demokratene. Men mange er enige om at hans kandidatur øker Clintons sjanser. Det er mange opptatt av, sier Minerva-journalist og kommentator Jan Arild Snoen. Han følger amerikansk politikk tett. - Trump har egne ambisjoner, det er ikke en konspirasjon, legger han til.

De såkalte "bevisene" for at de to er medsammensvorne, er ikke særlig overbevisende. Men de har rot i virkeligheten.

Var i Trumps bryllup

Hillary Clinton satt på første rekke da Trump giftet seg i 2005. Under mottagelsen etter seremonien fikk hun også selskap av ektemannen Bill, ifølge Politifact. Trump har uttalt seg positivt om dem begge. Og ryktene sier at Bill oppfordret Trump til å stille som presidentkandidat.

— Jeg liker henne. Og jeg liker mannen hennes, sa Trump til Fox News i 2012. Da var Clinton inne i sitt siste år som USAs utenriksminister.

Trump har vakt oppsikt med sin skarpe retorikk:

Les også

«Jeg hater noen av disse reporterne. Men jeg ville ikke drept dem.»

I 2015 hadde han snudd, påpeker nettstedet Vox i en sak om Trumps mange kuvendinger.

— Jeg tror hun vil være en forferdelig president. Hun var den verste utenriksministeren i vårt lands historie. Hvorfor skulle hun bli en god president? spurte Trump retorisk i sommer.

Saken fortsetter under bildet

Hillary og Bill Clintons stiftelse har fått en pengegave på mellom 100.000 og 250.000 dollar av Donald Trump.

Ga penger til Clinton

I tillegg har Trump gitt penger til Clinton da hun var senator. Også den veldedige Clinton-stiftelsen har fått sjenerøse pengegaver fra eiendomsmagnaten og milliardæren. De fleste av Trumps politiske pengegaver, har gått til demokrater. Og det er flere kontaktpunkter mellom Clinton-paret og Trump.

«Tilfeldig, sier du? Pytt», skriver The Wall Street Journal i en ironisk kommentar.

— Konspirasjonsteorien kommer nok av at Trumps kandidatur er uortodokst. Han har stemt på republikanere, demokrater og på uavhengige og gitt penger i alle retninger. Det er ikke uvanlig at folk bytter parti, men ikke at de vingler så mye frem og tilbake, sier Snoen.

Jeg gir penger til alle og har kjøpt innflytelse, er Trumps forklaring på pengegavene. Da Clinton var senator, representerte hun Trumps hjemstat New York.

Trump leder klart

nasjonale målinger leder Trump fortsatt klart. I de viktige delstateneNew Hampshireog South Carolinaleder han med god margin. I Iowa, som er først ute med å stemme i nominasjonskampen, har derimot Texas-ssenator Ted Cruz en knapp ledelse.

Samtidig er det fortsatt en måned til første stemme skal avlegges, og mye kan skje på den tiden. Eksperter og politiske kommentatorer er fortsatt skeptiske til at Trump faktisk kan bli nominert, men stadig flere snakker om at det ikke er utenkelig.

Saken fortsetter under bildet

Eiendomsmogulen Donald Trumps kandidatur skremmer mange i de mer etablerte delene av det republikanske partiet. Men han har truffet en nerve på grasrota, der det er mye sinne rettet mot parieliten og de republikanske representantene i Kongressen.

Selv om det ikke finnes antydning til bevis på en sammensvergelse, lever teorien godt på internett og hos enkelte mer ytterliggående kommentatorer.

— Alle angrep på Trump så langt har slått tilbake på dem som angriper. Så en slik kritikk - mistenkeliggjøring og konspirasjoner - tjener ikke dem som vil ta ham, mener Snoen.

Les Aftenpostens USA-korrespondents nyhetsanalyse av valgkampen:

Les også

Gjøkungen Trump har ennå ikke gått for langt for republikanerne

Og selv om Trumps seriøse motstandere heller ikke tror det er snakk om en sammensvergelse, kalles Trumps kandidatur «en julegave» til Clinton av blant andre Carly Fiorina.

Frikoblet fra fakta

Sammensvergelse eller ei, Washington Post skriver at Trumps valgkamp blir stadig mer frikoblet fra den virkelige verden. Den siste tiden har Trumps løgn om at «tusenvis» av muslimske amerikanere feiret etter terrorangrepene 11. september 2001 vekt oppsikt. Det samme gjorde hans forslag om å hindre alle muslimer fra å reise til USA.

Satirikeren Stephen Colbert har tidligere spilte en figur som var en konservativ og aggressiv republikaner som snakket rett fra leveren. Han lanserte også begrepet «truthiness». Med det mente han at noe ikke nødvendigvis var sant, men det føles likevel sant. Colbert sier at han kjenner seg igjen i Trump.

— Jeg er ikke den første som sier dette, men han er min gamle figur med 10 milliarder dollar, sier komikeren til CBS.

Washington Post har til og med laget en den uhøytidelige quizen «Hvem sa det? Trump eller Colbert?» for å understreke likhetene mellom figuren og presidentkandidaten.

Kan Donald Trump bli USAs neste president? Aftenpostens korrespondent oppsummerer det politiske året i USA i podkasten Aftenposten Verden.Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.

Les også

  1. George Pataki trekker seg fra presidentrace

  2. Tre seiere og fire tilbakeslag i kampen mot IS i 2015

  3. Hillary slipper løs Bill i valgkampen – Trump bringer frem gamle sex-historier

  4. Slik har ekstrem religion tatt over slagmarken

  5. Alle som elsker å hate Trump kan finne seg i den merkelige posisjonen å heie litt på Ted Cruz | Thor Steinhovden